Canonin nauhaa käyttävä 3 CCD-kennon HDV-kamera on ollut markkinoilla nyt noin kaksi vuotta. Canon XH A1 on teräväpiirtovideokamera, joka sopii vakavasta harrastuskäytöstä ammattikäyttöön asti. Audioliitännät ovat tukevat XLR-liittimet ja mikkietuvahvistimien ääni on asiallinen. Kamera kuvaa teräväpiirtoa 1080i muodossa, jonka lisäksi on mahdollista kuvata 25 f-formaattia, joka on progressiivista, ei kuitenkaan aivan aitoa. Myös vanhaa dv-formaattia kameralla voi kuvata sekä 4:3 että 16:9 muodossa.
Optiikka on kiinteä; valovoima on F 1,6-3,5 ja zoomkerroin 20. Kennot ovat tämän kokoluokan kameralle tyypilliset 1/3 tuuman kennot. Kuvanvakain on optinen ja se toimii hyvin. Objektiivissa on erilliset rengassäädöt käsitarkennukselle, zoomille ja himmenninnaukolle. Tarkennukselle ja zoomille löytyy myös esiasetusmuistit, joita käytetään kameran vasemmalla kyljellä olevilla napeilla. Esiasetus voi olla voimassa joko zoomille tai tarkennukselle, ei kummallekin yhtäaikaa. Kamerassa on erityinen ”Instant AF” joka on erittäin nopea automaattitarkennus. Nopean tarkennuksen saa kyllä vaihdettua normaalillekin nopeudelle, kaikessa kuvauksessa kun ei nopea tarkennus välttämättä toimi tyylikkäällä tavalla. Lisäksi Canonista löytyy vielä pikatarkennus erillisestä napistakin, jonka käyttö voi olla kätevää, jos muuten kuvaa manuaalitarkennuksella.
Kuvan laatu
Kuva näyttää monissa olosuhteissa hieman hailakalta, varsinkin jos sitä vertaa vaikkapa Panasonicin DVX 100 käsikameraan. Tämä ei kuitenkaan vielä kerro paljoakaan Canonin kyvyistä, vaan tästä se hauskuus vasta alkaa, eli kameran säätäminen. Koska kamerasta löytyy kuvalle erittäin monipuoliset säädöt, on paljolti niiden säädöistä kiinni, millaista kuvaa Canonilla saa aikaiseksi. Jos viitsii nähdä hiukan vaivaa, saa kuvasta helposti todella hienon ja värikylläisen. Terävyydellekin löytyy omat parametrinsa. Cine-Gamma asetuksia muuttamalla voi kuvasta saada elokuvamaisen, ja kasvattaa kameran dynamiikka-aluetta vaaleassa ja tummassa päässä. Näitä säätöjä kokeiltuani voin todeta että säädöt myös toimivat hyvin, aivan kuten olettaisikin. Hämärässä kuvaaminenkin onnistuu melko hyvin ja gain-asetuksella +3 desibeliä on kuvan kohina vielä pientä.
Kameran mekaaninen laatu
Kamera on ominaisuuksiinsa nähden edullinen, ja jossain se edullisuus sitten näkyykin. Kamera on mekaanisesti hiukan muovisen ja heppoisen tuntuinen, jos ajattelee ns. kenttäkäyttöä. Mitään ongelmia ei kuitenkaan itselläni käytössä ilmennyt, vaan tarkoitan lähinnä sitä, miltä eri säätimet tuntuvat näppeihin. Eniten arveluttaa nestekidenäytön avaus- ja säätömekaniikka. Siitä tulee sellainen tunne, että sen kanssa kannattaa olla varovainen, tai jotain menee rikki. Sitä vastoin kuvausohjelman säädin, joka on pyöreä kiekko kameran kyljessä, on tukevan tuntuinen ja myös varsin kätevä. Samoin rengassäätimet objektiivissa ovat jämäkän tuntuisia.
Käyttö
Kuvaajalle, joka on vastaavanlaisia käsikameroita käyttänyt aiemmin, on kameran käyttö helpohkoa oppia, varsinkin, jos viitsii vähän vilkaista käyttöopasta. Kameran eri kuvausohjelmat kannattaa ainakin opetella tuntemaan jossakin määrin, jos ei sitten halua aina kuvata täysautomaattimoodissa tyyliin ”tähtää ja kuvaa”. Itselleni varsin luonteva tapa käyttää kameraa vaikka valotuksen suhteen on, että annan kameran ensin hakea omat säätönsä, jotka sitten lukitsen ja säädän edelleen haluamallani tavalla. Kullakin kuvaajalla voi tietysti olla aivan erilaiset mieltymykset, kuinka kameraa haluaa käyttää. Juuri erilaisiin käyttötapoihin Canon antaa paljon mahdollisuuksia. Kamerasta löytyy täysautomaattikuvaustila ja täysmanuaalikuvaustila ja viisi muuta kuvaustilaa näiden lisäksi.
Kameran 2,8 tuuman LCD-näyttö on pienikokoinen, mutta kun siihen tottuu, asia ei enää häiritse. Näytön pienuuden kompensoimiseksi voi yhden napin kautta saada LCD:lle suurennetun kuvan, jolla voi vaikka tarkistaa, että tarkennus on kohdallaan. Yksi asia, joka häiritsee toistuvasti on se, että jos äänipuolella vaihtelee kameran omaa mikkiä ja ulkoista mikkiä, täytyy mikkiasetus joka kerran käydä vaihtamassa menuvalikosta. Sille ei ole siis ulkoista vaihtokytkintä, niinkuin joissakin kilpailijoissa. Eihän asetuksen vaihtaminen valikostakaan vie kuin muutaman sekunnin, mutta jos on tottunut sen vaihtamaan kytkimellä, asia voi ärsyttää.
Yhteenveto
Kamerasta jää kaiken kaikkiaan positiivinen vaikutelma. Kuvan säätömahdollisuudet ovat todella monipuoliset ja moni asia on kamerassa hyvin harkittu ja toteutettu. Kuvan laatu riittää varsin pitkälle ammattimaisessa käytössäkin. Kompromissejakin on jouduttu tekemään, mutta hinta huomioonottaen ne ovat ymmärrettäviä. Päällimäinen ajatus on, että kamera on hyvinkin hintansa arvoinen.
Jätä vastaus
Sinun täytyy olla kirjautunut lähettääksesi kommentin