Nikon D3100 on D3000 -mallin seuraaja, jossa merkittävimmät uudistukset ovat kennon tarkempi resoluutio ja mahdollisuus kuvata Full HD-videoita jatkuvalla tarkennuksella. Kennon tarkkuus on nyt 14,2 megapikseliä. Kamerassa on myös aiempaa laajempi ISO-herkkyys, joka on nyt välillä 100-3200 ja on laajennettavissa arvoon ISO-12800. Kameran rungosta puuttuu Nikonin muiden halvemman luokan digijärjestelmäkameroiden tavoin tarkennusmoottori, mikä kaventaa joidenkin objektiivien käyttömahdollisuuksia.
Kameran käsittely
Nikon D3100 on pienikokoinen mutta jämäkän tuntuinen kamera. Nikonilla aloittelijatason digijärjestelmäkameratkin ovat sieltä tukevimmasta päästä. Normaalikokoiseen miehen käteen kamera tuntuu kuitenkin hiukan liian pieneltä, jotta ote olisi tukeva. Pikkurilli jää otteen alapuolelle, eikä ote muutenkaan ole erityisen käteensopiva, jos vertailukohtana ovat vähän isommat digijärjestelmäkamerat. Lieneekö tässä haettu koko perheelle sopivaa kompromissia, kun mittoja on mietitty? Joka tapauksessa digijärjestelmäkameroiden pienuuskilpailu on sellainen laji jota en ole itse vielä oikein ymmärtänyt. Puolustuksena mainittakoon että ei Nikon D3100 tässä suhteessa ole nykyisiä kilpailijoitaan huonompi, ennemminkin päinvastoin. Nimenomaan kokoonsa nähden kamera antaa kuitenkin kohtuullisen hyvän otteen.
Kameran käyttö
Kamerassa on erityinen opastila joka on tarkoitettu lähinnä avustamaan kuvaajia joilla ei ole perustietoja kameran säätöjen vaikutuksesta kuvaan. Ne jotka ovat tottuneet kuvaamaan digijärjestelmäkameralla, tuskin tätä toimintoa tulevat paljonkaan käyttämään. Tämä toiminto kuitenkin voi osaltaan madaltaa digijärjestelmäkameran käyttämiskynnystä aloittelijoilla. Se myös opastaa säätöjen vaikutuksesta kuvaan ja tavallaan opettaa kuvaamaan, joten se on pienimuotoinen käyttöopas kameran sisällä. Kokemattomille kuvaajille ja erittäin nopeisiin tilanteisiin on kamerassa monien luovien kuvaustilojen lisäksi sitten tietysti vielä se normaali ”tähtää ja laukaise” -automaattitila, jolla saa tallennettua esimerkiksi ne tilanteet joissa kameran säätämiseen ei ole lainkaan aikaa.
Kameran peruskäyttö sujuu luontevasti. Itselläni on kuitenkin vaikeuksia esimerkiksi tottua siihen että kamerassa on vain yksi säätöpyörä kahden sijaan. Haluan yleensä käyttää lähes yksinomaan kameran manuaalisäätöjä, joten se on merkittävää kuinka helposti ja nopeasti ne ovat saatavilla. Aukon ja suljinajan säätäminen kuitenkin sujuu hyvin yhdelläkin säätöpyörällä ja lisänäppäimellä kun niiden käyttöön tottuu.
Kittiobjektiivin tarkennus toimii hitaasti ja ja pahimmillaan myös epävarman tuntuisesti. Tarkennus on lisäksi äänekäs mikä haittaa videokuvauksessa äänen tallennusta. Kaikissa olosuhteissa kittiobjektiivi tekee itsestään hitaan ja kömpelön vaikutelman ja pilaa muuten hyvästä kamerasta tulevaa kokonaisvaikutelmaa.
Kuvanlaatu
Kuvanlaatu vastaa sitä mitä Nikonilta voi odottaa, joten siinä suhteessa kameran ostaja saa ehkäpä parasta mitä tässä hintaluokassa on tällä hetkellä tarjolla. Aktiivinen D-Lighting toiminto on tarkoitettu tasaamaan kuvausolosuhteiden jyrkkää kontrastia ja se antaa hieman lisää pelivaraa jotta hankalissakin olosuhteissa saadaan sävyt paremmin tallennettua kuvaan. Käytännössä tämän huomaa siten että vaaleiden sävyjen puhkipalaminen sekä tumman pään tukkoon meneminen kuvissa vähenee ja entistä useampi otos on valotuksen suhteen onnistunut tai ainakin säätämisellä vielä ”pelastettavissa”.
Kohinaa kuvissa esiintyi maltillisesti eikä edes herkkyys ISO-3200 pilannut kuvaa käyttökelvottomaksi. ”Boostattu” ISO- 12800 arvo sen sijaan ei ole enää kovin käyttökelpoinen herkkyys normaalikuvauksessa.
Videokuvaus
Nikon D3100 kykenee kuvaamaan Full HD videota jatkuvalla tarkennuksella. Full HD videointi tapahtuu 24 kuvaa sekunnissa (24p), joka ei ole eurooppalaisen standardin mukainen (25p). Tämä ei välttämättä harrastajaa haittaa, mutta toisaalta se voi hankaloittaa kameran käyttämistä esimerkiksi lisäkamerana tavallisen videokameran rinnalla. Alemmalla HD-tarkkuudella 720p on kuvanopeus valittavissa arvoon 25 kuvaa/sekunti.
Videotallennukseen pääsee tekemällä kaksi asiaa: siirtymällä vipua painamalla Live View -tilaan sekä painamalla tallennusnappia. Nämä säätimet ovat hyvin sijoitettu sormien saataville, joten videokuvauksen aloitus tapahtuu helposti ja nopeasti. Kun kameran mukana myytävä kittilinssi on hidas ja epävarma tarkentumaan valokuvauksessakin niin videokuvauksessa nämä puutteet häiritsevät vielä sitäkin enemmän. Ei siis vielä kannata heittää hankkimaansa erillistä videokameraansa menemään. Mielenkiintoista olisi ollut päästä kokeilemaan videokuvausta laadukkaammilla objektiiveilla, mutta siihen ei ollut tällä kertaa mahdollisuutta.
Plussat
- Tukeva ulkoinen olemus
- Kuvanlaatu valokuvauksessa
Miinukset
- Kittiobjektiivin hidas tarkennus
- Automaattitarkennuksen puutteet videokuvauksessa
- Ei tarkennusmoottoria rungossa
Nikon D3100 tekniset tiedot
- Tyyppi: Digitaalinen järjestelmäkamera
- Objektiivin kiinnitys: Nikon F -kiinnitys (AF-kytkentä ja -koskettimet)
- Tehollinen kuvakulma: Noin 1,5 kertaa objektiivin polttoväli (Nikon DX -koko)
- Kuvakenno: 23,1 x 15,4 mm CMOS-kenno
- Teholliset pikselit: 14,2 miljoonaa pikseliä
- Pikseleitä yhteensä: 14,8 miljoonaa pikseliä
- Pölynpoistojärjestelmä: Kuvakennon puhdistus, kuvan pölynpoiston viitekuvatiedot (edellyttää lisävarusteena saatavaa Capture NX 2 -ohjelmistoa)
- Kuvakoko (pikseleinä): 4 608 x 3 072 (L); 3 456 × 2 304 (M); 2 304 × 1 536 (S)
- Tiedostomuoto: NEF (pakattu RAW); JPEG: JPEG-Baseline-yhteensopiva pakkausasetuksella hieno (n. 1: 4), normaali (n. 1: 8) tai perus (n. 1: 16; Pakatun RAW-kuvan ja hienon JPEG-kuvan samanaikainen tallennus mahdollista.
- Tallennusvälineet: SD (Secure Digital)-, SDHC-, SDXC- ja Eye-Fi-muistikortit
- Picture Control -järjestelmä: Valittavissa Vakio, Neutraali, Värikäs, Yksivärinen, Muotokuva ja Maisema; valittua Picture Control -kuvansäädintä voidaan muokata
- Etsin: Silmän tasolla oleva järjestelmäkameran pentapeilietsin
- Kuva-ala: Noin 95 % (vaakasuunnassa) ja noin 95 % (pystysuunnassa)
- Suurennus: Noin 0,8-kertainen (äärettömään tarkennettu 50 mm:n objektiivi f/1,4; –1,0 m-1)
- Katselupiste: 18 mm (-1.0 m-1)
- Diopterin säätö: -1,7–+0,5 m-1
- Tähyslasi: Tyypin B BriteView Mark VII -mattalasi
- Peili: Pikapalautustyyppinen
- Objektiivin aukko: Välitön palautus, elektronisesti ohjattu
- Yhteensopivat objektiivit: AF-S- ja AF-I NIKKOR: Kaikkien toimintojen tuki. G- tai D AF NIKKOR -objektiivit, joissa ei ole yhdysrakenteista automaattitarkennusmoottoria: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattinen tarkennus. Muut AF NIKKOR -objektiivit, joissa ei ole yhdysrakenteista automaattitarkennusmoottoria: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja kolmiulotteinen värimatriisimittaus II. IX-NIKKOR ja F3AF: Ei tuettu. D-tyypin PC-objektiivit: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja tietyt kuvaustilat. AI-P NIKKOR: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja kolmiulotteinen värimatriisimittaus II. Ei-mikroprosessoriohjattu objektiivi: Automaattitarkennusta ei tueta. Voidaan käyttää valotustilassa M, mutta kameran valotusmittaria ei voi käyttää. Elektroninen etäisyysmittari on käytettävissä, kun objektiivin aukon suuruus on vähintään f/5,6.
- Sulkimen tyyppi: Elektronisesti ohjattu, pystysuunnassa liikkuva verhosuljin
- Suljinaika: 1/4 000–30 sekuntia 1/3 EV:n välein, aikavalotus
- Salamatäsmäysnopeus: X=1/200 sekuntia; synkronoitu sulkimeen enintään nopeudella 1/200 s
- Kuvanottotapa: Yksittäiskuva, sarjakuvaus, itselaukaisin, hiljainen laukaisu
- Kuvausnopeus: Jopa 3 kuvaa sekunnissa (käsitarkennus, tila M tai S, suljinaika 1/250 s tai lyhyempi ja muut asetukset oletusasetuksina)
- Itselaukaisin: 2 s, 10 s
- Mittaus: TTL-valotuksenmittausjärjestelmä 420 pikselin RGB-kennon avulla
- Mittaustapa: Matriisi: Kolmiulotteinen värimatriisimittaus II (G- ja D-objektiivit); värimatriisimittaus II (muut mikroprosessoriohjatut objektiivit); Keskustapainotettu: 75 prosentin painotus kuvan keskellä olevaan 8 mm:n ympyrään; Piste: Mittaa läpimitaltaan 3,5 mm ympyrän alan (noin 2,5 prosenttia kuvasta) valitussa tarkennuspisteessä
- Alue (ISO 100, f/1,4-objektiivi, 20 ºC): Matriisimittaus tai keskustapainotteinen mittaus: 0–20 EV; Pistemittaus: 2–20 EV
- Valotusmittarin kytkentä: Mikroprosessoriohjattu
- Tila: Automaattiset tilat (Automaattinen, Automaattinen [ei salamaa]); kuvausohjelmat (Muotokuva, Maisema, Lähikuva, Urheilu, Yömuotokuva); ohjelmoitu automatiikka, jossa on joustava ohjelma (P); suljinajan esivalinta-automatiikka (S); sulkimen esivalinta-automatiikka (A); käsisäätötila (M)
- Valotuksen korjaus: -5–+5 EV 1/3 EV:n välein
- Valotuksen lukitus: Mitattu valotusarvo lukitaan painamalla AE-L/AF-L-painiketta
- ISO-herkkyys: (suositeltava valotusindeksi) ISO 100–3 200, 1 EV:n välein; voidaan asettaa myös noin 2 EV ISO 3 200:aa suuremmaksi (vastaa arvoa ISO 12 800); ISO-herkkyyden automaattinen säätö käytettävissä
- Aktiivinen D-Lighting: Voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä
- Automaattitarkennus: Nikon Multi-CAM 1000 -automaattitarkennusmoduuli, jossa TTL-vaiheentunnistus, 11 tarkennuspistettä (sisältää ristikkäisen tunnistimen) ja tarkennusapuvalo (toimintaetäisyys noin 0,5–3 m)
- Herkkyysalue: -1–+19 EV (ISO 100, lämpötila 20 °C)
- Tarkennustavat: Automaattinen tarkennus (AF): Kertatarkennus (AF-S); jatkuva tarkennus (AF-C); automaattinen tarkennustavan valinta (AF-A); ennakoiva tarkennuksen seuranta aktivoituu automaattisesti kohteen tilan mukaan. Käsitarkennus (MF): Elektronista etäisyysmittaria voidaan käyttää
- Tarkennusaluetila: Yhden pisteen tarkennus, dynaaminen aluetarkennus, automaattinen aluetarkennus, kolmiulotteinen seurantatarkennus (11 pistettä)
- Tarkennuksen lukitus: Tarkennus voidaan lukita painamalla laukaisin puoliväliin (yksittäinen automaattitarkennus) tai painamalla AE-L/AF-L-painiketta
- Yhdysrakenteinen salama: Ohjeluku on noin 12, 13 käsisäätötilassa (metreinä, ISO 100, 20 °C); Automaattinen, Muotokuva, Lapsi, Lähikuva, Yömuotokuva: Automaattisalama, joka nousee automaattisesti esiin; P-, S-, A-, M-tila: Painikkeella esiin nostettava
- Salaman ohjaus TTL: Digitaalisen järjestelmäkameran tasapainotettu i-TTL-täytesalama ja vakio-i-TTL-salama 420 pikselin RGB-kennolla. Tasapainotettu i-TTL-täytesalama on käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla sekä SB-900-, SB-800-, SB‑600- ja SB-400-salamalaitteella, kun käytetään matriisimittausta tai keskustapainotteista mittausta. Vakio i-TTL-salama on käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla ja salamalaitteilla SB-900, SB-800, SB-600 ja SB-400, kun käytetään pistemittausta. (Salamakuvaustila voidaan valita salamalaitteiden SB-900, SB-800 ja SB-600 säätimillä.) Aukkoautomatiikka: Käytettävissä SB-900- ja SB-800-salamalaitteilla ja mikroprosessoriohjatulla objektiivilla. Ei-TTL-automatiikka: Tuettuja salamalaitteita ovat SB-900, SB-800, SB-80DX, SB-28DX, SB-28, SB-27 ja SB-22S. Etäisyyden mukainen käsisäätö: Käytettävissä SB-900- ja SB-800-salamalaitteilla
- Kuva-ala: Riittävä valaisemaan 18 mm:n objektiivin kuvakulman. Kuvan reunat voivat olla hieman tummat riippuen olosuhteista, kuten käytetystä objektiivista ja aukon asetuksesta.
- Salamatila: Automaattinen, muotokuva, lapsi, lähikuva, yömuotokuva: Automaattinen, automaattisalama ja punasilmäisyyden vähennys sekä ei salamaa ovat käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla; Täytesalama ja punasilmäisyyden vähennys ovat käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. Yömuotokuva: Automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin, automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys sekä ei salamaa ovat käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla; Täsmäys pitkiin suljinaikoihin sekä täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys ovat käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. Maisema, urheilu: Täytesalama ja punasilmäisyyden vähennys käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. P, A: Täytesalama, jälkiverhon täsmäys ja täsmäys pitkiin suljinaikoihin, täsmäys pitkiin suljinaikoihin, täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys, punasilmäisyyden vähennys. S, M: Täytesalama, jälkiverhon täsmäys, punasilmäisyyden vähennys
- Salaman korjaus: -3–+1 EV 1/3 EV:n välein
- Salaman valmiusilmaisin: Valo syttyy, kun yhdysrakenteinen salama tai lisävarusteena saatava salamalaite, esimerkiksi SB-900, SB-800, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX tai SB-50DX, on latautunut. Valo vilkkuu 3 sekunnin ajan sen jälkeen, kun salama on välähtänyt täydellä teholla.
- Varusteluluistin: ISO 518 -salamakenkä, jossa on täsmäys- ja dataliittimet sekä turvalukitus
- Täsmäysliitäntä: Täsmäysliitännän sovitin AS-15 (saatavissa erikseen)
- Nikonin luova valaistusjärjestelmä: (CLS) Kehittynyt langaton valaistus tuettu, kun ohjauksena on SB-900-, SB-800- tai SU-800-salamalaite. Salamavalon väritiedon välitys tuettu yhdysrakenteisella salamalla ja kaikilla CLS-yhteensopivilla salamalaitteilla
- Valkotasapaino: Automaattinen (TTL-valkotasapaino ensisijaisella kuvakennolla ja 420 kuvapisteen RGB-kennolla), hehkulamppu, loisteputkilamppu (7 vaihtoehtoa), suora auringonvalo, salama, pilvinen, varjo, manuaalinen esisäätö; kaikissa vaihtoehdoissa manuaalista lukuunottamatta on hienosäätömahdollisuus.
- Reaaliaikanäkymän tarkennustavat: Automaattinen tarkennus (AF): Kertatarkennus (AF-S), kokoaikainen automaattitarkennus (AF-F). Käsitarkennus (MF)
- Reaaliaikanäkymän tarkennusaluetila: Automaattinen kasvotarkennus, laaja-alainen automaattitarkennus, normaalialueen automaattitarkennus, kohteen seuranta
- Automaattitarkennus: Kontrastin tunnistava automaattitarkennus kaikkialla tarkennusalueella (kamera valitsee tarkennuspisteen automaattisesti, kun automaattinen kasvotarkennus tai kohteen seuranta on valittuna)
- Automaattinen kuvausohjelma: Käytettävissä automaattikuvaustilassa ja automaattinen (ei salamaa) -tilassa
- Elokuvan tallennus: Tiedostomuoto: MOV
- Elokuvan tallennus: Kuvakoko ja kuvataajuus: 1 980 x 1 080 / 24 kuvaa/s, 1 280 x 720 / 30 kuvaa/s
- Elokuvan tallennus: Videon pakkaus: H.264/MPEG-4 Advanced Video Coding
- Elokuvan tallennus: Äänen tallennusmuoto: Linear PCM
- Elokuvan tallennus Ääni: Yhdysrakenteinen yksikanavainen mikrofoni. Voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä.
- Elokuvan tallennus Mittaus: TTL-valotuksenmittausjärjestelmä ensisijaisen kuvakennon avulla
- Näyttö: 7,5 cm:n (3 tuuman), 230 000 pisteen TFT-nestekidenäyttö, jossa kirkkauden säätö
- Toisto: Täyskuvatoisto, elokuvatoisto, pienoiskuvatoisto (4, 9 tai 72 kuvaa tai kalenteri), kuvaesitys, histogramminäyttö, valoalueiden näyttö, automaattinen kuvan kääntö ja kuvaselitys (enintään 36 merkkiä)
- Muokkaustoiminnot: D-Lighting, punasilmäisyyden korjaus, rajaus, yksivärinen, suodintehosteet, väritasapaino, pikkukuva, kuvan sulauttaminen, NEF (RAW) -käsittely, pikamuokkaus, suorista, vääristymän korjaus, kalansilmä, väritysääriviivat, perspektiivin korjaus, miniatyyritehoste, muokkaa elokuvaa
- USB: Hi-Speed USB
- HDMI-lähtö: HDMI-miniliitin (tyyppi C)
- Lisälaiteliitäntä :Langallinen kauko-ohjain: MC-DC2 (saatavissa erikseen); GPS-laite: GP-1 (saatavissa erikseen)
- Tuetut kielet: englanti, espanja, hollanti, indonesia, italia, japani, kiina (yksinkertaistettu ja perinteinen), korea, norja, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska, tšekki, turkki, venäjä
- Akku: Yksi litiumioniakku EN-EL14 (mukana)
- Verkkolaite: EH-5a-verkkolaite; edellyttää verkkolaitteen liitintä EP-5A (saatavissa erikseen)
- Mitat: (L × K × S) Noin 124 × 96 × 74,5 mm
- Paino: Noin 500 g akun ja muistikortin kanssa, mutta ilman runkotulppaa
- Kestävyys: Runko ja suljinyksikkö kestävät kumpikin noin 100 000 käyttökertaa.
Hei! Mitä tämä kestävyys merkitsee eli runko ja suljin kestävät 100000 kertaa?
Kyseessä on valmistajan antama arvio siitä, kuinka monta laukaisua kameralla pitäisi pystyä tekemään.
Ken Rockwellin nettisivuilla on hyviä ehdotuksia tämänkin kameran käyttöön ja ohjelmointi-asetuksiin. Ostin itse tämän ko kameran muutama viikko sitten ja tyytyväinen olen. En mikään, pro-kuvaaja siis.
Jos runko tuntuu liian pieneltä, niin kannattaa ostaa akkukahva http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/751867 . Akkukahva tuo kameraan kaksinkertaisen akkukeston, koska sinne voi laittaa kaksi akkua. Akkukahva tuo kameraan myös pystykuvauskahvan.
Moi!
Mun objektiivi meni rikki ja ihmettelen mikä olis sit hyvä siihen. Löysin tään osoitteen kun pitäis ostaa uusi, mutta enhän minä osaa mikä näistä olis sopiva http://www.digitarvike.fi/product_catalog.php?c=3…
Voisiko kukaan neuvoa mikä olis hyvä tälläselle harrastelijalle? Hyvä zoomi on tärkeää ja valovoima vai mikä lie…Hinta noin 500 euroa.
Apua tarvitsen selvästi tässä!