Samsung NX100 testi

Samsung NX100 on peilitön digijärjestelmäkamera, joka on varustettu APS-C kokoisella CMOS-kennolla. Koska kennon koko on sama kuin perinteisissä perustason digijärjestelmissä, voi kameralta odottaa myös kuvanlaatua. Kamerassa, tai paremminkin sen mukana myytävässä 20-50 mm objektiivissa uutta on iFunction -toiminto, joka on tarkoitettu kuvausasetusten nopeaan säätämiseen.

Samsung NX100 ja Samsung 20-50 mm objektiivi

Pieni koko – etu vai haitta?

Samsung NX100

Samsung NX100 on pienikokoinen järjestelmäkamera.

Järjestelmäkameraksi Samsung NX100 on pienikokoinen. Käteen se tuntuu hiukan samanlaiselta kuin suurimmat digipokkarit. Optiikka tosin tuo oman lisäpainonsa kokonaisuuteen, eikä kamera siten tunnu erityisen kevyeltä. Objektiivin (20-50 mm) kanssa painoa kertyy noin 400 g.  Verrattuna esimerkiksi Samsung EX1 kompaktikameraan vaikutelma on hiukan muovisen oloinen. Nappien ja säätimien käyttöä ei silti tarvitse varoa. Ote kamerasta jää väistämättä heiveröisemmäksi kuin esimerkiksi puoliammattilaisluokan digijärjestelmissä joissa otteen kamerasta voi ottaa koko kädellä.

iFunction – uusi tapa säätää kuvausasetuksia

Samsung NX100 iFunction

iFunction nappi löytyy objektiivin kyljestä (iFn), edessä olevalla säätörenkaalla tapahtuu itse säätäminen.

Samsung NX100 kameran mukana myytävän 20-50 mm objektiivin kyljessä on iFn-nappi, jota painamalla saa esiin erilaisia kuvausasetuksien säätöjä. Itse säätäminen tapahtuu sitten objektiivissa olevalla säätörenkaalla. Tästä toiminnosta pitänevät monet, jotka ovat tottuneet kuvaamaan kompaktikameroilla. Kameran ollessa esimerkiksi manuaalisäätötilassa voin suljinnopeuden, aukkoarvon, ISO-herkkyyden ja valkotasapainon säätää iFunction -toimintoa käyttäen.

Ideana iFunction -toiminnossa on kuvausasetusten säätäminen tarvitsematta irroittaa katsetta kuvauskohteesta. Myöskään otetta kamerasta ei juuri tarvitse muuttaa. Digitaalisten järjestelmäkameroiden käyttäjille tässä ei kuitenkaan mitään varsinaista edistystä ole, koska tärkeimmät säädöt digijärkkäreissäkin ovat saatavilla heti samalla kameran etsimen läpi katsoen. Joka tapauksessa iFunction on erilainen ja aivan toimiva tapa kuvausasetusten säätämiseen. Elektroninen etsin on saatavissa ainostaan lisävarusteena, joten perusvarustuksella varustettuna kameran kuvauskohdetta katsellaan laadukkaalta kolmen tuuman kokoiselta AMOLED näytöltä, jonka tarkkuus on VGA-tasoinen (640×480).

Kuvanlaatu riittävä

Kuvanlaatu vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, mutta se jää kuitenkin hiukan jälkeen parhaimmista nykyisistä perustason tavallisista digijärkkäreistä. Kohinatasot ja kuvanlaatu kokonaisuudessaan kilpailevat lähinnä muutaman vuoden takaisten aloittelijatason digijärjestelmien kanssa, mikä ei sekään ole mikään huono saavutus. ISO 800 -herkkyydellä kuvanlaatu on vielä suhteellisen siistiä ja itse käyttäisin tuota herkkyyttä surutta aina tarvittaessa. Kohinaa on tällä herkkyydellä jo havaittavissa, mutta se ei ole kovin häiritsevää.

Samsung NX100 kameralla otettu kuva

Samsung NX100 kameralla otettu kuva f5.6, 1/8 s, ISO-800

Värien toisto vaikuttaa hyvältä; värimaailma on riittävän kylläinen toisaalta siinä yhtään liioittelematta. Valotuksen mittaus monilohkomittauksella vaikuttaa luotettavalta ja sitä käyttäen kuvista tulee yleensä valotukseltaan onnistuneita. Smart Range -toiminto on tervetullut lisä, joka antaa hiukan enemmän pelivaraa kuvan dynamiikan suhteen.

Kameralla voi kuvata myös RAW-kuvia. Pakkauksen mukana toimitetaan myös Samsung RAW-converter ohjelma RAW-tiedostojen hallintaan, sekä Intellistudio-ohjelmisto kuvienkäsittelyä varten.

Videokuvausta myös jatkuvalla tarkennuksella

Videokuvaus onnistuu tarkkuudella HD 720p (30 k/s) . Videon pakkaustapana on H.264 ja tiedostoformaattina MP4. Ääni on monofonista ja AAC formaattiin pakattua. Ulkoista mikrofonia ei kameraan voi liittää.

Videoinnin aikana objektiivin saa toimimaan myös jatkuvatarkenteisena. Jatkuvan tarkennuksen saa päälle kameran kyljessä olevasta “syvyyden esikatselu” -napista. Niin kuin joissakin muissakin digijärjestelmissä, videon jatkuvassa automaattitarkennuksessa on parantamisen varaa. Usein objektiivin tarkennus toimii hieman edestakaisin sahaten ja videota kuvattaessa ilmiö voi olla melko kiusallinen. Parhaimmillaan tarkennus onnistuu yhdellä kerralla, huonoimmillaan objektiivi sahaa edestakaisin muutaman kerran ennenkuin tarkennus onnistuu. Tarkennuksen voi tietysti säätää myös käsin, jolloin tästä ongelmasta pääsee eroon. Tarkennuksen käsin säätämisessä on sitten tietysti aivan omat tyypilliset ongelmansa.

Videokuvan laatu ei silmämääräisesti juuri poikkea kompakteista digikameroista joilla voi kuvata HD 720p:tä.

Samsung NX100 – kenelle

Samsung on pieni, mutta silti reilusti suurempi kuin taskukamerat. Objektiiveineen se tuskin on mihinkään vyölaukkuunkaan sopiva. Kameran mukana kuljettaminen vaatii oikean kameralaukun. Pienen koon tuoma hyöty ajatellen mukana kuljettamista jää siis pieneksi.

Objektiivissa oleva iFunction-toiminto nappeineen ja säätörenkaineen herätti aluksi hiukan ristiriitaisia tuntemuksia. Toiminto tuntuu edistykselliseltä verrattuna monen digipokkarin säädettävyyteen, mutta varsinaista etua digijärjestelmäkameroihin verrattuna on vaikea nähdä.

Kokonaisuutena kamerasta jäi hyvä jälkimaku ja Samsung NX100 herättänee monissa ihmisissä sympatioita. Parhaiten kamera sopinee sellaiselle kuvaajalle joka kaipaa hiukan edistyneempää kameraa digikompaktinsa tilalle, mutta ei halua siirtyä täysikokoiseen digijärkkäriin. Samsung NX100 sopii hyvin myös vaikkapa aivan ensimmäiseksi kameraksi valokuvausharrastustaan aloittavalle. Optiikan vaihdettavuus antaa monia mahdollisuuksia verrattuna kompaktikameraan. Samsung NX100:n hintataso (n. 550 e objektiiveineen) on kuitenkin sellainen, että myös kovia kilpailijoita löytyy.

Plussia

  • Valokuvien kuvanlaatu
  • Kätevät säätömahdollisuudet iFunction -toimintoineen

Miinuksia

  • Elektroninen etsin ja salamavalo eivät kuulu perusvarustukseen
  • Ei kuvanvakaajaa (kuvanvakaaja saatavilla tietyissä objektiiveissa)
  • Ei liitäntää ulkoiselle mikrofonille

Jätä vastaus