Superzoomilla 4K-videota – mistä on kysymys?

Superzoomilla 4K-videota – mistä on kysymys?

Panasonicin tuore superzoomkamera DMC-FZ1000 on ensimmäinen omassa lajissaan: 4K-videota kuvaava superzoomkamera. Optiikkana 16-kertainen optinen zoom LEICA DC VARIO-ELMARIT -objektiivi, jonka valovoima on F2.8-4.0. Tämä kamera on paha kilpailija mm. Sony RX10 kameralle, joka on saanut paljon kehuja sekä kuvanlaadustaan sekä video-ominaisuuksistaan.  Panasonic miltei hyppää tällä mallillaan hiukan myös itsensä varpaille, koska GH4-järkkäri on hinnaltaan kuitenkin melko lähellä.

 

 

Kuten isoveljensä GH4, FZ1000 on eräänlainen “Game Changer”, koska se aloittaa uuden aikakauden: 4K-videoiden kuvaamisen aloittelijamallin kameralla. Tämän jälkeen on muiden merkkien tavallaan pakko vastata tähän, jos haluavat kilpailussa mukana pysyä.  Täyskennoinen Sony A7S on yksi enne siitä, että kohta markkinoilla on todennäköisesti myös APS-C kennoisia 4K-kameroita, nythän niitä ei vielä ole ensimmäistäkään. Hintaluokka näillä tulevilla 4K-kuluttajajärkkäreillä tulee olemaan 1000 euron tienoilla. Nämä kamerat tulevat olemaan myös niitä, joita ns. aktiiviharrastajat eniten ostavat. Mielenkiintoista nähdä, kuka tekee ensimmäisen siirron. Puhdas veikkaukseni on, että se on Sony.

a7S_wSEL55F18Z_main

 

Milloin näemme ensimmäisen 4K-järkkärin Canonilta? Niin, sehän on tosiaan nähty jo aikaa sitten, nimittäin täyskennoinen ammattilaiskamera EOS 1D C, jonka hinta on tätä nykyä vielä reilut 10000 euroa. Canon EOS 7D kameralle on toivottu ja veikkailtu seuraajaa jo ainakin vuoden ajan. Saa nähdä, mitä huhutut edistykselliset video-ominaisuudet pitävät sisällään, 4K-videota? Se olisi yllätys. Toivoisin sellaista, mutta en pidä todennäköisenä. Toivottavasti olen väärässä.

Sony ja Panasonic ovat myös televisiovalmistajia, mikä on helppo nähdä syynä siihen, miksi ne ovat tuoneet markkinoille edullisen 4K-kameransa. Televisioissa 4K/UHD on kohta standardi ja parin vuoden sisällä suurin osa myytävistä televisioista lienee 4K-resoluutioon kykeneviä. Internet, jossa myös 4K-resoluution materiaalia on tarjolla, on merkittävä sisällönlähde jo nyt. Televisiokanavilla siirtymävaihe teräväpiirtoon on vasta käynnissä. Joka tapauksessa näyttää varmalta, että 4K-videotallennus tulee kaikkiin niihin kameroihin, joita lähivuosina myydään.