Esittelyssä poikkeuksellinen D810A: Nikonin ensimmäinen DSLR-kamera tähtivalokuvaukseen

Esittelyssä poikkeuksellinen D810A: Nikonin ensimmäinen DSLR-kamera tähtivalokuvaukseen

Helsinki,10.2.2015: Nikonin tänään julkistama D810A on ensimmäinen FX-kokoluokan digitaalijärjestelmäkamera, joka on suunniteltu tähtivalokuvaukseen. Useilla erikoistoiminnoilla varustettu kamera tallentaa maailmankaikkeutta upeina 36,3 megapikselin kuvina.

D810A on Nikonin huipputarkasta D810-kamerasta muokattu erikoisversio. Tässä digitaalisessa erikoisjärjestelmäkamerassa on uudelleen suunniteltu infrapunapäästösuodin, minkä ansiosta kamera on neljä kertaa tavallista herkempi H-alfa-spektriviivalle (aallonpituus noin 656 nm). Vety-alfa-aallonpituutta säteilevien tähtisumujen aito väri saadaan ensimmäistä kertaa Nikonin historiassa talteen tekemättä kameraan muutoksia. Uuden suotimen ohella kameran ultrasuuri ISO-herkkyys, äärimmäinen erottelukyky ja monet erikoistoiminnot varmistavat yhdessä sen, että valokuvaajat saavat taivaan ihmeet talteen vaikuttavan yksityiskohtaisina.

Nikon Europen ammattituoteosaston päällikkö Dirk Jasper sanoo: ”D810A on todella fantastinen väline taivaan valokuvaamiseen. Kun otetaan huomioon huipputarkan D810:n etumatka muihin malleihin, tähtivalokuvauksen erikoisversio oli luontevaa tehdä markkinoiden parhaasta ja monipuolisemmasta järjestelmäkamerasta. Tällaisessa kuvauksessa ovat elintärkeitä tarkat yksityiskohdat ja äärimmäinen tarkkuus. D810A edustaa huippua molemmilla osa-alueilla.”

D810A_14_24_front

D810A_14_24_top

Teräväpiirtoinen tähtivalokuvaus

Äärimmäistä yksityiskohtaisuutta varten suunniteltu FX-kokoinen kuvakenno tuottaa suurikontrastistisia 36,3 megapikselin kuvia, joiden värivääristymät ovat mahdollisimman vähäisiä. Vakioherkkyysalue ISO 200–12 800 on laajennettavissa aina arvoa ISO 51 200 vastaavaksi. Kolmiulotteinen kohinan vähennys varmistaa kuvien selkeyden ja tarkkuuden myös suurilla ISO-herkkyyksillä. Nikonin nopea ja tehokas EXPEED 4 -kuvaprosessori parantaa kameran suorituskykyä ja minimoi värivirheet.

Muokattu infrapunapäästösuodin

Poikkeuksellinen D810A pystyy tuloksiin, jotka eivät ole mahdollisia tavallisella digitaalijärjestelmäkameralla. D810 on tähtivalokuvaajien keskuudessa suosittu malli: se soveltuu erinomaisesti yötaivaan kuvaamiseen, mutta kameran vakiokuvakenno ei ole paras väline H-alfa-aallonpituutta säteilevien tähtisumujen taltioimiseen. Tavallisten DSLR-kameroiden optiset suotimet torjuvat näkyvän valon punertavat sävyt, jotta kuvista ei tulisi punasävyisiä. D810A:n optista suodinta on siksi muokattu niin, että vety-alfa-spektriviivan punertavan valon läpäisevyys on noin nelinkertainen (verrattuna D810-malliin). Näin kuvaajat saavat H-alfa-aallonpituutta säteilevien tähtisumujen aidon kauniinpunaisen värin talteen tekemättä kameraan muutoksia. D810A-mallin muutosten edut ovat kiistattomat silloinkin, kun kuvataan tähtikuvioita ja tähtimaisemia.

Erikoisominaisuudet

Useilla erikoistoiminnoilla varustettu D810A auttaa tehokkaasti monissa tähtivalokuvauksen haasteissa. Bulb- ja Time-aikavalotuksen lisäksi kamerassa on uusi käsisäätöinen pitkä valotustila, joka sallii jopa 900 sekunnin valotusajan. Kuvaajat voivat minimoida valotuksenaikaisen sisäisen tärinän ja vähentää pienimpien yksityiskohtien hienoista liike-epäterävyyttä aktivoimalla kameran elektronisen etuverhosulkimen. Kun kuvattaessa käytetään reaaliaikanäkymää, Bulb- tai Time-aikavalotuksen asetusten virtuaalinen esikatselu helpottaa tarkennusta ja rajausta. Reaaliaikanäkymän kuvan voi samoin kuin D810-mallissa suurentaa jopa 23-kertaiseksi, minkä ansiosta tärkeät tarkennuksen varmistukset pystytään tekemään äärimmäisen tarkasti. Kun kuvaukseen käytetään etsintä, uusi punavalaistu näennäishorisonttinäkymä auttaa varmistamaan vaaituksen.

Pidentynyt kuvausaika

Energiatehokkaaksi suunniteltu D810A varmistaa aiempaa pitemmät kuvausajat. Kameralla voi kuvata pitkillä valotusajoilla luotettavasti tuhansia kuvia. Kameran suuren kapasiteetin EN-EL15-akulla voi kuvata jopa 3 860 valokuvaa1yhdellä latauksella. Lisävirtalähteiden avulla kuvausaika pitenee edelleen. Lisävarusteena saatava Nikonin monitoimiakkuperä MB-D12 on kameraan täysin yhteensopiva ja antaa ottaa jopa 10 660 valokuvaa yhdellä latauksella.2Akkujen käyttöjärjestyksen voi valita ja asettaa kamerassa. Kuvausaikaa voi pidentää vielä lisää käyttämällä lisävarusteena saatavaa verkkolaitetta EH-5b ja virtaliitintä EP-5B.

NIKKOR-objektiivit

Yksi 810A:n eduista on mahdollisuus käyttää NIKKOR-objektiiveja. Tähtivalokuvaajat kautta maailman ovat ylistäneet NIKKOR-objektiiveja, jotka tuovat esiin kameran 36,3 megapikselin kuvakennon koko potentiaalin. Koska kameran megapikselitarkkuus on suuri, optiikan on oltava huippuluokkaa: esimerkkeinä mainittakoon legendaarinen laajakulmaobjektiivi AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED ja tehokas teleobjektiivi AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II. Nämä FX-kokoluokan objektiivit varmistavat erinomaiset tulokset.

D810A myynti alkaa 28.5.2015 suositushintaan 4085 EUR.

Yhteenveto tärkeimmistä ominaisuuksista:

 • 36,3 megapikselin FX-kokoinen kuvakenno: loistavat suurikontrastiset kuvat, joiden värivääristymät ovat mahdollisimman vähäiset.
 • Muokattu infrapunapäästösuodin: neljä kertaa D810-mallia herkempi H-alfa-spektriviivalle (aallonpituus noin 656 nm).
 • Pitkä valotustila M: jopa 900 sekunnin valotusajat.
 • Elektroninen etuverhosuljin: minimoi valotuksenaikaisen sisäisen tärinän ja tuottaa mahdollisimman terävät tulokset.
 • Huikea ISO-herkkyys: vakioherkkyysalue ISO 200–12 800 on laajennettavissa aina arvoa ISO 51 200 vastaavaksi.
 • Rajoittamaton sarjakuvaus: mahdollisuus ottaa hienoja valojuovakuvia. Laadukkaita JPEG-kuvia voi ottaa niin paljon kuin muistikorttien kapasiteetti ja akun kesto sallivat.
 • Reaaliaikanäkymä: kuvan voi suurentaa jopa 23-kertaiseksi, ja Bulb- ja Time-aikavalotuksen asetukset voi tarkistaa virtuaalisessa esikatselussa.
 • Punavalaistu näennäishorisontti: vaaituksen voi tarkistaa, kun kuvaukseen käytetään etsintä.
 • EXPEED 4: nostaa kameran suorituskyvyn täysin uudelle tasolle.
 • Picture Control 2.0: Tasainen-asetuksen suuri dynaaminen alue helpottaa jälkikäsittelyä, ja Yksityiskohtaisuus-asetuksella voi hienosäätää yksityiskohtia.
 • Huippuluokan automaattitarkennus: Multi-CAM 3500FX -AF-järjestelmä, jossa on 51 tarkennuspistettä. Käyttöön voi määrittää 9, 21 ja 51 pistettä, ja automaattitarkennus toimii jopa arvolla
  –2 EV (ISO 100, 20 °C).
 • Värisäätönäyttö: heijastamaton 8,0 cm:n (3,2 tuuman), noin 1 229 000 pisteen RGBW-nestekidenäyttö. Väritasapainoa ja kirkkautta voi säätää halutulla tavalla.
 • Usean kuvakoon D-video: tallentaa Full HD (1080p) -videoita FX- ja DX-kokoisina kuvataajuudella 50p/60p. Kuvauksen aikana voi käyttää koko herkkyysaluetta sekä hallita suljinaikaa, aukkoa ja äänenvoimakkuutta.
 • RAW S -kuvakoko: tuottaa pakkaamattomia 12-bittisiä Nikon NEF -tiedostoja, joissa on hyvät liukusävyt, joiden siirto on nopeaa ja joiden jälkikäsittely on helppoa.
 • Nopea ja kestävä suljin: Kevlar- ja hiilikuitukomposiitista valmistettu suljinyksikkö, jonka sulkimen viive on 52 millisekuntia. Se on testattu 200 000 laukaisulla, ja sen suljinaikaväli on 1/8 000–900 s.
 • Suuren kapasiteetin EN-EL15-akku: erittäin pienikokoinen ja kevyt litiumioniakku, jonka kapasiteetti on 1 900 mAh (7,0 V). Yhdellä latauksella voi ottaa jopa 3 860 valokuvaa1.
 • Tallennusvälineet: kaksi korttipaikkaa . Yksi CF-korttipaikka nopeille UDMA 7 -korteille ja yksi SD-korttipaikka nopeille, suuren kapasiteetin SDXC- ja UHS-1-korteille.
 • Kestävä magnesiumseosrunko: D810A on suojattu hyvin pölyltä ja kosteudelta.
 • Langallinen ja langaton yhteys: Ethernetin ja langattoman lähiverkon tuki. Yhteys muodostetaan lisävarusteena saatavalla lähettimellä UT-1 ja langattomalla lähettimellä WT-5.
 • Lisävarusteet: kuvausaikaa voi pidentää monitoimiakkuperällä MB-D12 sekä verkkolaitteen EH-5b ja virtaliittimen EP-5B yhdistelmällä.

1Perustuu Nikonin testeihin, joissa yhdysrakenteinen salama ja kuvien toisto eivät olleet käytössä. CIPA:n standardien mukaan ilmoitettuna yhdellä latauksella voi kuvata noin 1 200 kuvaa, joista joka toisessa on käytetty yhdysrakenteista salamaa.

2Perustuu Nikonin testeihin, joissa ei ole käytetty yhdysrakenteista salamaa. CIPA:n standardien mukaan ilmoitettuna kuvataan noin 3 270 kuvaa, joista joka toisessa on käytetty yhdysrakenteista salamaa.