Kokeilussa Sony PXW-X70

Kokeilussa Sony PXW-X70

Sony PXW-X70 on 4K-valmis, hyvin varusteltu kompakti videokamera, joka soveltuu esimerkiksi uutiskuvaukseen ja dokumenttielokuvien tuotantoon. PXW-X70 käyttää 1,0-tyypin Exmor R ™ CMOS -kennoa, jonka resoluutio on 20 megapikseliä. Yhden tuuman kennolla on mahdollista päästä lyhyempään syväterävyyteen kuin videokameroissa tyypillisellä kolmasosatuuman kennolla. Kenno on sama, jota käytetään Sonyn kompaktikameroissa RX100, RX10 sekä Sonyn kuluttajamallisissa videokameroissa AX100 ja CX900. Lisäksi myös Canon käyttää samaa Sonyn valmistamaa kennoa kamerassaan PowerShot G7 X. Toisin kuin kuluttajavideokamerassa FDR AX100, tässä kamerassa ei ole valmiina 4-tallennusmahdollisuutta, vaan sen saa halutessaan päivityksenä, joka tulee myöhemmin tarjolle maksullisena.

Sony PXW-X70 left side

Käsittely

Sony PXW-X70 tuntuu äkkiseltään painavammalta kuin luulisi; massaa on täydessä varustuksessa XLR-kahvan kanssa 1,4 kilogramman verran. Massa antaa toisaalta vakautta kameran käsittelyyn. Säätimet löytyvät totuttelun jälkeen hyvin. Kameran perässä oleva joystick-tyyppinen säädin on sijoitettu ajatellen toimintaa myös silloin kun käytetään etsintä. Aluksi etsin kameran menuvalikoihin pääsyä. Löytyihän siihen vähän ajan kuluttua sitten oma nappinsa kameran vasemmalta kyljeltä etuosasta. Kohdetta voi tarkastella joko kolmen ja puolen tuuman kokoinen LCD-näytöltä tai 0,39 tuumaiselta OLED-etsimeltä.

Sony PXW-X70 back

Sony PXW-X70 kameran takaosassa oikealla sijaitsevat SDI- ja HDMI-ulostulot, joystick säädin, ja tallennusnappi

 

Objektiivin renkaalla voi valinnaisesti säätää joko zoomia tai käyttää sitä käsintarkennukseen. Vasemman kyljen alaosassa sijaitsevalla rengassäätimellä säädetään joko aukkoa, herkkyyttä tai suljinnopeutta riippuen siitä mikä näistä on valittuna. Vaikka rengassäädin on portaaton, herkkyyttä säädetään silti 3 desibelin portain, eli tallennuksen aikana ei manuaaliseen herkkyyssäätöön juuri kannata koskea jos ei halua ”valotushyppyjen” näkyvän kuvassa.

Sony PXW-X70 screen open

Zoomausnappi löytyy sekä rungosta että kahvasta ja zoomaus toimii hyvin, sillä on helppo tehdä myös hitaita zoomauksia. Tallennuksen käynnistys on samoin mahdollista joko kahvasta tai rungosta. Polttovälin tuplausnappi ”Clear Image Zoom” löytyy objektiivin kyljestä oikealta.

Sony PXW-X70 (24X Zoom)

Uusi tallennusformaatti

Sony PXW-X70 tallentaa teräväpiirtoa XAVC Long GOP formaatissa, joka mahdollistaa 10-bittisen 4:2:2 -värinäytteenoton. Datan tallennusnopeus on maksimissaan 50 Mbit/s. Tämä mahdollistaa broadcast-laatuisen työnkulun. Myös vanha tuttu AVCHD-tallennusmahdollisuus on kameraan sisällytetty. X70 on yhteensopiva seuraavien tallennusmedioiden kanssa: Memory Stick PRO Duo (Mark 2), Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SDXC ja SDHC. Kaksi muistikorttipaikkaa voivat tallentaa joko yhtäaikaisesti tai peräkkäin. Peräkkäisessä tallentamisessa kamera vaihtaa tallentamisen automaattisesti ensimmäisen muistikortin täytyttyä toiselle muistikortille. Hidastuskuva voidaan tehdä helposti asettamalla tallennusformaatiksi 25p kuvataajuudeksi 50 kuvaa sekunnissa. Kamera tarjoaa myös paljon säädettävyyttä kuvaprofiilien (Picture Profiles) avulla, jotka ovat tallennettavia asetuksia. Säätämään pääsee esimerkiksi gammakäyrää ja mustan tasoja. Parametrit voidaan tallentaa profiilina ja enimmillään seitsemän eri profiilia voidaan tallentaa muistiin myöhempää käyttöä varten.

Varustelu

Kunnon videokamerassa on tietysti ND-suodin ja  X70:ssä voi valita neljästä mekaanisesta harmaasuotimen asennosta: ilman suodinta, 1/4ND, 1/16 ja 1/64ND. Sisäänrakennettuna löytyy Wi-Fi / NFC (Near Field Communication), jonka avulla laitetta voidaan kauko-ohjata alypuhelimella tai tabletilla. Liitäntöjä on mukavasti: ammattimaiset XLR-ääniliitännät, 3G HD-SDI-ulostulo, HDMI-ulostulo täysikokoisella HDMI-liittimellä, USB-liitin ja komposiitti-ulostulo. Audiolle löytyy lisäksi miniplugi-sisäänmenoliitäntä. XLR-kahva on irroitettavissa nopeasti kahdella pultilla.

Tarkentaminen ja kuvanvakain

Automaattitarkennuksen suhteen kamera kamera jätti hiukan ristiriitaisen olon. Toisaalta tarkennus toimii kyllä nopeasti, mutta joskus se saattaa tarkentaa esimerkiksi taustaan, eikä etualalla olevaan henkilöön, ainakaan toivotun nopeasti.  Tämä on tietysti jossain määrin muidenkin videokameroiden ongelma, mutta parempiakin videokameroita tässä suhteessa on nähty. Perinteisiä käsikameroita suurempi kenno osaltaan korostaa tarkennuksen ongelmia, koska syväterävyys on lyhyempi. Automaattitarkennus vaikutti ylipäätään toimivan hyvin samankaltaisesti kuin RX10 kompaktikamerassa. PXW-X70 tarjoaa onneksi erittäin hyvät mahdollisuudet manuaaliseen tarkentamiseen. Tarkennusta varten varatulla osasuurennoksella pääsee hyvinkin lähelle kohdetta ja tarkennuksen voi sitten säätää objektiivirenkaasta. Lisäksi tarkennusavuksi on tarjolla ääriviivakorostus. Kuvanvakain toimii hyvin ja siinä löytyy normaaliasento ja aktiiviasento, joka vakauttaa kuvaa rajummassakin liikkeessä.

Sony PXW-X70 Focus Magnifier

Tarkennusapua saa Focus Magnifier -napista joka on kätevästi zoomausnapin lähellä.

 

Kuvanlaatu

Kiinteässä Zeiss Vario-Sonnar® T * -objektiivissa on 12x optinen zoom, jonka ulottuvuuden voi tuplata 24x Clear Image Zoom -toiminnolla. Lisäksi ulottuvuutta lisää vielä 48x digitaalinen zoom, joka toimii sitten arvatenkin kuvanlaadun kustannuksella. Kennon ja optiikan yhdistelmä näyttää tekevän terävää jälkeä. Laadukas kenno sekä nopea kuvaprosessori mahdollistavat videokuvauksessa kennon kaikkien pikselien luennan, toisin kuin monissa suurikennoisissa videokameroissa ja digijärjestelmäkameroissa on ollut ennestään tapana. Kuvassa ei siis ole häiritsevästi moire- ja sahalaitahäiriöitä. Kameran tuottama kuva on terävyyden lisäksi luonnollinen ja värikylläinen.  Jos videokuvaa vertaa Sonyn A7S digijärjestelmäkameraan, suurimmat erot  syväterävyysominaisuuksien lisäksi ovat mielestäni dynamiikka ja kohina, joiden suhteen A7S on laadukkaampi ja vie selkeästi voiton. Joka tapauksessa, X70 tekee silti hienoa videokuvaa.

Videokamera monenlaiseen käyttöön

Sony PXW-X70 on monipuolinen videokamera, joka tarjoaa riittävästi ominaisuuksia ja kuvanlaatua ammattimaiseen videotuotantoon. Oleellisimmat erot kameran kuluttujaversioihin, AX100 ja CX900 -malleihin verrattuna löytyvät liitännöistä.  Satunnaiselle videokuvaajalle liitännöillä on vain pieni merkitys, mutta kun tarvitaan luotettavuutta ja mekaanista jämäkkyyttä, niin lisähinta näistä voi olla perusteltavissa. Ihan pienenä sivukommenttina, mielipiteeni esimerkiksi HDMI-liitännän micro -versiosta ei ole painokelpoista tekstiä. Onneksi tässä kamerassa HDMI-liitäntäkin on hoidettu täysikokoisena versiona.

Demolaitteen tarjosi Avecom Oy.

Arvio

86%
Yhteenveto: Pieni 4K-valmis videokamera monenlaiseen käyttöön terävällä kuvanlaadulla ja monipuolisilla liitännöillä.
Käytettävyys - 84%
Kuvanlaatu - 88%

Käyttäjän arvio 64% (9 äänet).

Kokeilussa Sony PXW-X70 3.3 5 10