Kokeilussa Sony A7s

Kokeilussa Sony A7s

Sony A7s on pienikokoinen peilitön digijärjestelmäkamera joka sopii erityisen hyvin hämärässä kuvaamiseen. Täysikokoinen kenno ja maltillinen 12 megapikselin resoluutio tuottavat erittäin puhtaan kuvan, oli sitten kysymys video- tai still-kuvauksesta. Sony A7s tarjoaa hyvin laajan herkkyysalueen: ISO 50–409600, sekä myös hämärässä hyvin toimivan automaattitarkennuksen.

Runko ja liitännät

Ulkoisesti A7s on kuin sisarmallinsa A7 tai A7r, jotka kumpikin tarjoavat s-mallia enemmän resoluutiota stillkuvaukseen (24 ja 32 megapikseliä). Runko on digijärkkäriksi pienikokoinen ja tuntumaltaan pokkarikameran ja järjestelmäkameran välistä. Säätimiä löytyy rungosta riittävästi; himmenninaukkoa, valotusta ja ISO-herkkyyttä pääsee kaikkia säätämään helposti suoraan omalla säätimellään. Eräs yksittäinen kummallisuus rungossa on videotallennuksen käynnistynappi, joka on hiukan hankalasti sijoitettu rungon oikeaan reunaan.

ILCE-7S_CardSlot-1200

Liitäntöjen suhteen ollaan nykyajassa HDMI-, kuuloke-, ja mikrofoniliitäntöineen. A7s on yhteensopiva myös Sonyn oman XLR-mikrofoniliitännän kanssa, joka on lisävaruste. Livevideostriimaajaa ilahduttaa, että kameran saa kytkettyä verkkovirtaan lisävarusteena myytävä AC-adapterin avulla.

Sony A7s as Movie Camera

 

CX78500_wVX9111_image_3-9567

Huoletonta valokuvausta

Stillkuvauksessa A7s loistaa terävällä ja kohinattomalla kuvanlaadullaan. Tässä hintaluokassa ei ole toista kameraa, jolla voisi samalla tavalla  kuvailla vaikkapa täysin automatiikkaan turvautuen ilman huolen häivää kuvan kohinasta. Kokeilussa ollut kamera ja siinä ollut Sonyn 55mm f1.8 objektiivi tekivät parivaljakkona todella terävää jälkeä. Automaattitarkennus toimi nopeasti ja varmasti ja myös hämärässä tarkennus toimi hämmästyttävän hyvin. RAW-kuvissa riittää dynamiikkaa oikein mukavasti, kun vain muistaa olla ylivalottamatta kuvia kuvausvaiheessa.

DSC01219-50percent

Valotusaika: 1/80 Aukko: 11 Polttoväli: 55 ISO-herkkyys: 2500. Kuva auki klikattuna n. 50% alkuperäisestä.

DSC01231-50percent

Valotusaika: 1/80 Aukko: 11 Polttoväli: 55 ISO-herkkyys: 2500. Kuva auki klikattuna n. 50% alkuperäisestä.

Videokuva on laadukasta

Sony A7S:llä on mahdollista tallentaa 4K-videota (UHD, 3840 × 2160 pikseliä) ulkoiselle tallentimelle HDMI-ulostulosta. Kamera lukee kaikki kennon pikselit myös videokuvauksessa, minkä ansiosta kuva on puhdas, terävä ja häiriötön. 4K-tallennusta en päässyt kokeilemaan sopivan ulkoisen tallentimen puuttuessa, joten tyydyin Full HD -resoluutioon. Jotta videon Full HD -tallennus vanhaa AVCHD- muotoa laadukkaammassa XAVC S muodossa onnistuisi, on muistikortin oltava nopea SDXC-kortti. Itselläni ei tuollaista korttia ollut käytössä. Sen sijaan tallensin video-otokset HDMI-ulostulosta ulkoiselle tallentimelle ProRes 422 muotoon (Blackmagic Design Hyperdeck Shuttle 2). Kuvanlaatu oli tällaisella menetelmällä oikein hienon näköistä, ja mielestäni vertailukelpoista esimerkiksi Blackmagic Cinema Cameran kanssa. Cinema Cameran etuna on paremmat jälkikäsittelymahdollisuudet 12-bittisen 2.5K RAW-tallennuksen ansiosta, kun taas Sonyn etuna on mahdollisuus 4K-resoluutiolla tallentamiseen. Sonyn HDMI-ulostulo tarjoaa siis 8-bittistä 4:2:2 -kuvaa sekä Full-HD, että 4K-resoluutiossa (UHD). Erityispiirteenä on S-Log2 kuvaprofiili, jonka avulla saadaan erittäin laaja dynamiikka, joka tosin vaatii vähintään ISO 3200 herkkyyden käyttämistä. Päivänvalossa kuvatessa tämä tarkoittaa käytännössä ND-suotimien käyttämistä objektiivin edessä.

Sää ei ollut kovin hääppöinen kun kuvasin koeklippejä kameralla, koko taivas oli pilvisen harmaa.  Alla on kuvaamani näytevideo, jonka kuvanlaadusta tosin YouTube luonnollisesti nappaa oman osansa pois. Kuvanlaatu heikkenee yllättävän paljon YouTubeen siirrettäessä, varsinkin jos videossa on paljon yksityiskohtia ja liikettä, kuten videossani on.

Maailma muuttuu ja kamerat myös

Asiat ovat muuttuneet ns. videojärkkäreissä viimeisen vuoden aikana radikaalisti. Kamerauutuudet Sonylta ja Panasonicilta ovat siirtyneet kärkisijoille digijärkkäreiden video-ominaisuuksien suhteen. Canonilla on toki oma EOS C-mallistonsa, jonka laatu, käytettävyys ja ergonomia ovat hyvällä tasolla, mutta kilpailijoihin verrattuna ne kärsivät hinnoittelusta. Sony A7s tarjoaa erinomaista kuvanlaatua 4K-tallennusmahdollisuuden kera karkeasti ottaen puoleen hintaan Canon EOS C100 MK II malliin verrattuna, joka tallentaa ainoastaan Full HD resoluutiota.

Mitä vielä kameraan toivoisin?

Mitä tähän kameraan vielä voisi lisää toivoa? Ehkäpä 10-bittinen tallennus 8-bittisen sijaan, kameran sisäinen 4K-tallennus, 2K/4K RAW-tallennus, nopeampi ja varmempi automaattitarkennus videoinnissa. Muotoilusta: käteensopivuus voisi olla parempikin, tosin se ehkä vaatisi suurempaa kokoa rungolta SLT-A99:n tyyliin. Ainakin “CaNikon-kuvaajista” monet saattavat kaivata parempaa ergonomiaa. Nämä kun tähän kameraan vielä saisi, oltaisiinkin lähellä ”täydellisyyttä” nykymittapuilla mitattuna. Kenelle kameraa sitten voisi suositella? Mielestäni kaikille niille, jotka arvostavat puhdasta kuvanlaatua.

Plussia:

 • Erittäin puhdas ja häiriötön kuva sekä still- että videokuvauksessa
 • Hämäräkuvausominaisuudet
 • S-Log2 kuvaprofiilin avulla saadaan videoihin erittäin laaja dynamiikka.

Miinuksia:

 • Automaattitarkennus videoinnissa ei ole niitä sähäkimpiä nykymittapuilla mitattuna
 • Videotallennuksen käynnistysnappi on hankalassa paikassa
 • Ergonomia on hiukan makukysymys; arvostaako pientä kokoa vai hyvää käteen istuvuutta.
 • Akkukesto

Teknisiä ominaisuuksia

 • Sony E-sovitin
 • 35,8 x 23,9 mm CMOS, 12 megapikseliä
 • HDMI micro, puhdas ulostulo
 • herkkyys: ISO 100 – 102400, laajennettu ISO-herkkyys 50-409600
 • etsin: EVF 2359k, 0,71x suurennus, 100% peitto
 • videokuva: 8-bit 4:2:2 4K -ulostulo HDMI:stä, 1920 x 1080 50mb/s XAVCs tallennus muistikortille
 • Wi-Fi ja NFC
 • SD(HC/XC)/MS Pro Duo-korttipaikka
 • kuuloke-, ja mikrofoniliitännät
 • mitat: 127 x 94 x 48 mm
 • paino: 489 g CIPA
 • akunkesto: 320-380 kuvaa
 • lisävarusteena saatavana audiolle XLR-liitännät

Arvio

91%
Yhteenveto:
Käytettävyys - 86%
Kuvanlaatu, stillkuvat - 95%
Video-ominaisuudet - 93%

Käyttäjän arvio 48% (20 äänet).

Kokeilussa Sony A7s 2.5 5 21