Kuinka leikata video musiikin kanssa?

Kuinka leikata video musiikin kanssa?

Video, jossa käytetään musiikkia olennaisessa osassa, leikataan useimmiten ottaen huomioon musiikin rytmi. Aika paljon näkee taustamusiikkia sisältäviä videoita, joissa leikkauskohta on miltei koko ajan sama kuin tahdin alku. Musatyylistä riippuen siinä saattaa kuulua myös bassorummun isku. Jos videon leikkauskohdat sijoitetaan toistuvasti tahdin alkuun, tulee leikkauksesta kuitenkin helposti tylsä, junnaava ja turhan paljon leikkausta korostava. Uusi klippi ikäänkuin jysähtää ennalta arvattavasti ruutuun. Tämä saattaa olla tehokeinokin ja toimia joskus hyvin, mutta paljon näkee myös videoita, joissa katselijalle tulee tylsistynyt, jopa häiriintynyt olo leikkauspisteiden liiallisen ennustettavuuden takia.

Mitä haluat videosi leikkaukselta?

Se miten sijoitat videossasi leikkauspisteet, aiheuttaa katsojassa reaktion tai sitten ei aiheuta, tai aiheuttaa reaktiota vain vähän. Itse pidän usein pääsääntöisesti parhaana vaihtoehtona huomaamatonta leikkaustyyliä, leikkaus ei vie huomiota, vaan muu kerronta. Yleensä ajatuksenani ei ole: ”Hei huomatkaa, leikkasin videon tässä kohtaa näin!” Puhetta sisältävässä kuvassakin vältän leikkaamasta varsinkin sanan alussa olevan konsonantin kohdalla. Huomaamattomankin leikkaustyylin sekaan voi sitten heittää mausteena erilaisia tarinaan leikkaamalla saatuja korostuksia. Nämä korostukset toimivatkin parhaiten kun niitä ei ole liikaa. Toisaalta tylsään kuvaan voi luoda leikkaamalla lisää kiinnostavuutta jos leikkaa sen huomiota kiinnittävällä tavalla. Yhtä ainoaa totuutta ei leikkaamiseen ole, mutta kannattaa ajatella, millaista vaikutelmaa haluaa videon leikkamisella luoda.

Kaksi eri leikkausta samasta videosta

Alla on kaksi videota samalla musiikilla ja samoilla videoklipeillä, jotka on leikattu eri tavalla. Toisessa on alleviivattu musiikin rytmiä ehkä liikaakin, toisessa on tavoiteltu huomaamattomampaa leikkaustyyliä. Kumpi on parempi? Ainakin erilaisia ne ovat. Suurin osa klipeistä on otettu suoraan Pexels.com -sivuilta, eli kyseessä on vain esimerkkivideo havainnollistamaan leikkaustyylejä.

This video was cut to the beat of the kick drum and the snare drum.
This video was cut avoiding multiple cuts to the bass drum and the snare drum.