Nikon D4 – Nikonin digijärkkäreiden lippulaiva

Nikon D4 on Nikonin uusi lippulaivakamera digijärkkärien luokkaan. Tämä ammattilaiskäyttöön suunnattu FX-koon kamera on varustettu 16,2 megapikselin FX-kennolla, korkealla ISO-herkkyydellä sekä EXPEED 3 -kuvankäsittelyjärjestelmällä.

D4 on toistaiseksi Nikonin nopein kamera tarjoten kuvausnopeuden 11 kuvaa sekunnissa. Valmistajan mukaan kameralla voi ottaa myös korkeilla ISO-herkkyyksillä laadukkaita, kohinattomia kuvia, joiden dynamiikka on laaja. Tämän mahdollistavat sisäänrakennettu 14-bittinen A/D-signaalinkäsittely sekä tehokas kohinanvaimennus. ISO-valikoima kattaa nyt alueen ISO-50 – ISO-204800.

Nikon tarjoaa nyt automatiikkaa myös HDR-kuvaamista harrastaville. HDR (High Dynamic Range) kuvaa yhden ylivalotetun ja yhden alivalotetun kuvan samalla laukaisulla. Kahden valotuksen välisen reunan terävyyttä voidaan säätää luonnollisemman vaikutelman saamiseksi.

Käytettävyys

Kameran käyttö on hyvin samankaltaista, kuvasipa sitten vaaka- tai pystyasennossa. Kummallekin asennolle löytyy samanlaiset säätimet.

921 000 pisteen nestekidenäytössä on automaattinen kirkkauden säätö, joka säätyy automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan. Kuvia voidaan katsella näytöltä jopa 46-kertaiseksi suurennettuna. Optinen etsin kattaa noin 100 % kuva-alasta. Sähköinen horisontti kertoo, milloin kamera on suorassa sekä vaaka- että pystyasennossa. Sen tiedot ovat luettavissa sekä nestekidenäytöltä että etsimestä.

Videokuvaus

Videokuvausominaisuuksia arvostalle D4 tarjoaa laajat säätömahdollisuudet. Kameralla voi kuvata Full HD (1080p) -elokuvat taajuuksilla 30p, 25p ja 24p, lisäksi 60p-, 50p-, 30p- ja 25p-taajuudet 720p-tarkkuudella. Yksittäiset videoleikkeet voivat olla pituudeltaan maksimissaan 29:59 min. Full HD (1080p) -kuvaus on mahdollista sekä FX- että DX-pohjaisissa formaateissa sekä Full HD (1920×1080) -natiivirajauksella.

Ulkoisen stereomikrofonin liitännän lisäksi kamerassa on nyt myös kuulokeliitäntä. D4 tarjoaa ensimmäisenä digijärjestelmäkamerana myös pakkaamattoman HDMI-ulostulon. Se pystyy lähettämään pakkaamattoman reaaliaikanäkymän ulkoiselle tallentimelle tai tarkkailunäytölle.

Nikon D4 helpottaa time-lapse-valokuvauksen työvaiheita. D4 pystyy koostamaan time-lapse-valokuvauksesta tulleet kuvat suoraan videotiedostoksi. Videon toiston nopeus voidaan valita väliltä 24–36000 kertaa normaalia nopeammin.

Lisävarusteet

  • Compact WT-5 Langaton lähetin (lisävaruste): kytketään kameran rajapintaliittimeen, ottaa virran kameran rungosta. Mukana on HTTP- ja FTP-yhteystilat. Useita WT-5:llä varustettuja kameroita on mahdollista laukaista yhtä aikaa.
  • GP-1 GPS-yksikkö (lisävaruste): tallentaa sijaintitiedot, kuten leveys- ja pituusasteen, korkeuden ja kellonajan (UTC) geotunnisteina kuvan tietoihin (Exif). Käytettävissä samanaikaisesti WT-5:n kanssa.
  • Compact Stereo Microphone ME-1 (lisävaruste)
  • Nikon SB-910 (lisävaruste) – Monipuolinen i-TTL kameran salamalle tai langattomalle salamalle, hienostunut käytettävyys ja tehokas ohjeluku 34/112 (ISO 100, m/ft, STD, FX-muoto, zoomi 35 mm). Valikoita ja hallintalaitteita on paranneltu käytön helpottamiseksi. Mukaan kuuluvat kovat värisuotimet hehkulamppu- ja loisteputkivalolle.
  • Capture NX 2 kuvankäsittelyohjelma (lisävaruste)
  • Camera Control Pro 2 (lisävaruste) – Kameran etähallinta
  • ViewNX 2 (sisältyy mukaan) – Kameran mukana toimitettava ohjelmistopaketti. D-Video- ja RAW-tiedostojen muokkaus. Saumaton integrointi my Picturetowniin, Nikonin kuvanjako- ja tallennuspalveluun.