Nikon D610: Täyskuvavalokuvauksen tehoa

Amsterdam, Alankomaat, 8.10.2013 Nikon julkistaa tänään FX-muodon (täyskuvakoon) digitaalisten järjestelmäkameroiden upean sarjan uusimman tulokkaan, Nikon D610:n.

Tämä 24,3 megapikselin digitaalinen järjestelmäkamera on mielenkiintoinen vaihtoehto valokuvaajille, jotka ovat valmiit ottamaan seuraavan askeleen harrastuksessaan. Valokuvauksesta innostuneet harrastajat voivat hioa taitojaan, kehittää näkemystään ja luoda oman tyylinsä hyödyntäen täyskuvakuvanlaatua, jonka vain FX-muoto voi tarjota.

 

Täysikokoinen kuva, täydelliset yksityiskohdat, täydellinen vapaus: 24,3 megapikselin FX-muodon kuvakenno vangitsee kaikki yksityiskohdat luonnollisen terävinä, ja sarjakuvauksen kuvausnopeus on kasvanut 6 kuvaan sekunnissa (kameran edeltäjästä, Nikon D600:sta). Nikonin uuden Quiet Release (Hiljainen laukaisu) ‑sarjatilan avulla voit kuvata lähes äänettömästi, ja vankka mutta kevyt rakenne antaa kuvaajille mahdollisuuden hyödyntää täyskuvavalokuvausta kaikissa kuvausympäristöissä. Yhdessä NIKKOR-objektiivien optisen kyvykkyyden kanssa Nikon D610 antaa erinomaiset mahdollisuudet luovuuden ilmaisemiseen tuottamalla kuvanlaadun, jonka vain Nikonin FX-muoto voi tarjota.

Nikon Europen ammattituoteosaston päällikkö Dirk Jasper sanoo: ”Olemme innoissamme mahdollisuuksista, joita Nikon D610 tarjoaa. Kamera on mielenkiintoinen vaihtoehto erityisesti niille, jotka haluavat siirtyä täyskuvavalokuvaukseen. Nopea, tehokas ja tarvittaessa hiljainen kamera päihittää kilpailijat kuvanlaadussa ja teknisissä ominaisuuksissa. Uskomaton kuvanlaatu kestävässä mutta kevyessä rungossa varmistaa sen, että Nikon D610 on ainoa varteenotettava vaihtoehto täyskuvakuvauksesta innostuneille.”

Täysi perspektiivi: Poikkeuksellista syvyyttä ja yksityiskohtia

Kuvaajille, jotka haluavat ottaa seuraavan askeleen harrastuksessaan, D610:n 24,3 megapikselin FX-muotoinen CMOS-kenno antaa uusia mahdollisuuksia valokuvien syvyyden ja yksityiskohtien suhteen. Kuvakenno vangitsee aina aidosta laajakulmasta supertelekuvaukseen asti kaikki elementit luonnollisen terävinä jopa kuuden kuvan sekuntinopeudella. Huippuluokan yksityiskohdat ja sävyalue yhdessä erinomaisten hämäräkuvausominaisuuksien kanssa takaavat sen, että Nikon D610:llä voi ottaa kirkkaita ja puhtaita valokuvia ja videokuva on vaikuttavaa jopa suurilla ISO-asetuksilla. ISO-herkkyysalue 100–6 400 on laajennettavissa jopa 25 600:aan (vastaava) tai alaspäin 50:een (vastaava), mikä lisää joustavuutta kaikissa valaistusolosuhteissa niin valokuvia kuin videoitakin kuvattaessa.

Aina nopea ja tarvittaessa hiljainen

Nikon D610 on suunniteltu tuomaan täyskuvavalokuvauksen edut kaikkiin kuvaustilanteisiin, joten sillä on helppo tallentaa toimintaa ja tarvittaessa on mahdollista kuvata lähes äänettömästi. Edeltäjäänsä nopeammalla Nikon D610:llä voi kuvata jopa 6 kuvaa sekunnissa sekä FX- että DX-muodossa, minkä ansiosta nopeasti liikkuvien kohteiden kuvaaminen on helpompaa kuin koskaan. Tilanteissa, joissa hiljaisuus on tärkeintä, Quiet Release (Hiljainen laukaisu) -sarjatila vaimentaa kameran peilin palautusmekanismin ääntä, joten arkojen kohteiden, kuten villieläinten, kuvaaminen on helpompaa. Kuvausnopeus tässä tilassa on enintään 3 kuvaa sekunnissa.

Nikonin ammattilaiskuvatekniikka

Nikon D610 sisältää joukon Nikonin ammattilaistasoisten digitaalisten järjestelmäkameroiden tekniikoita pakattuna kevyeen runkoon, ja kameralla voikin kuvata elämää koko sen aidossa täyskuvakokoisessa komeudessa. Kamerassa on sama EXPEED 3 -kuvankäsittelyjärjestelmä ja automaattitarkennuksen herkkyys kuin Nikonin D4-huippukamerassa, joten nopeus ja tarkkuus ovat huippuluokkaa.

Erittäin herkkä automaattitarkennusjärjestelmä: Nikon D610:n 39 tarkennuspisteen Multi-CAM4800 -automaattitarkennusjärjestelmässä on Nikonin D4-huippukamerasta tuttu automaattitarkennuksen herkkyys, joka mahdollistaa erinomaisen kohteen tarkennuksen kaikenlaisissa valaistusolosuhteissa. Koska automaattitarkennusjärjestelmä on objektiivien kanssa yhteensopiva avoimen aukon yhteisarvoon f/8 asti ja herkkä –2 EV:hen (ISO 100, 20 °C) asti, kuvista tulee tarkkoja jopa kuun valossa. Yksittäin valittavat tarkennuspisteet tai yhdessä valittavat 9-, 21- tai 39-pisteiset tarkennusalueet sekä automaattitarkennustilat, kuten dynaaminen tarkennus ja kolmiulotteinen seuranta, pitävät pienimmätkin kohteet tarkennettuina, olivatpa niiden liikkeet miten ennakoimattomia hyvänsä. Automaattitarkennustilat AF-A, AF-S ja AF-C on nyt entistä helpompi valita siirtämättä katsetta pois etsimestä.

Kehittynyt aiheentunnistus 2 016 kuvapisteen RGB-kennon avulla: Nikon D610 -kameran kehittynyt aiheentunnistusjärjestelmä hyödyntää Nikonin kuuluisaa 2 016 kuvapisteen RGB-mittauskennoa, joka analysoi kunkin kuvan huolella saavuttaakseen loistavan tarkkuuden. Se havaitsee ihmiskasvot ällistyttävän hyvin optisen etsimen avulla ja tunnistaa kuvan värit ja kirkkauden ennennäkemättömällä tarkkuudella. Tämäntasoinen kuva-analyysi tukee myös täsmällistä automaattitarkennusta, automaattivalotusta ja i-TTL-salamavaloa monissa sommittelu- ja valaistusolosuhteissa.

EXPEED 3 -kuvankäsittely: Varustettuna samalla kuvaprosessorilla kuin Nikonin huippukamera D4, Nikon D610 selviytyy helposti suurten tietomäärien käsittelystä nopeudesta tai laadusta tinkimättä. 16-bittinen kuvankäsittely takaa rikkaammat värit ja sävyt kuin koskaan aikaisemmin. Se tuottaa pehmeän väriasteikon ja täsmälliset yksityiskohdat sekä värisävyt aina puhtaaseen valkoiseen saakka jopa JPEG-kuvia kuvattaessa.

Täyden koon D-videot: Lähetyslaatuista videokuvaa

Suuren kuvakoon elokuvien tallentamisen parhaat puolet esiin tuovassa Nikon D610:ssä on sama usean kuvakoon Full HD -D-videotoiminto kuin Nikonin arvostetussa D800:ssa. Koska kamerassa on lukuisia elokuvasovelluksia, laaja kuvausnopeuksien valikoima ja kätevät ohjaimet, joilla kameraa voidaan hallita reaaliaikanäkymässä kuvauksen aikana, kuvaajat voivat siirtyä helposti upeista valokuvista lähetyslaatuiseen videokuvaan.

Kuvataajuudet: Full HD (1080p) -elokuvat taajuuksilla 30p, 25p ja 24p, lisäksi 60p-, 50p- ja 25p-taajuudet 720p-tarkkuudella. Full HD -elokuvat voivat olla noin 29 minuuttia 59 sekuntia pitkiä.

Monialuetila: Full HD (1080p) kuvaaminen on mahdollista sekä FX- että DX-muodossa, mikä mahdollistaa poikkeuksellisen ilmaisunvapauden.

Tarkka äänenhallinta: Nikon D610 -kameralla elokuvat kuulostavat yhtä hyviltä kuin näyttävät. Mikrofoniliitäntä mahdollistaa stereomikrofonin käytön, mikä takaa selkeän äänityksen, ja kamerassa on audioliitäntä ulkoisia kuulokkeita varten.

Pakkaamaton HDMI-lähtö: Nikon D610 antaa mahdollisuuden lähettää pakkaamatonta live-videovirtaa 1080p-tarkkuudella ulkoisiin tallennuslaitteisiin, ja lähtö laskee automaattisesti tarkkuuteen 1080i, jos kamera havaitsee ulkoisen näytön. Pakkaamaton tieto lähetetään määrätyllä kuvakoolla ja kuvausnopeudella, eikä se kärsi tiedon sulauttamisesta, joka voidaan esittää samanaikaisesti kameran TFT-näytössä.

Kameran sisältämät luovat työkalut

Kamerassa olevien luovien ja käytännöllisten työkalujen avulla kuvaajat voivat hyödyntää jokaisen kuvausmahdollisuuden ja nauttia FX-muotoisen täyskuvavalokuvauksen tarjoamasta vapaudesta. Käytettävissä olevia työkaluja:

Ajastettu valokuvaus: Luo elokuva ajastetulla valokuvauksella selkeiden valikkojen avulla ilman monimutkaisia laskelmia ja muokkausta. Tallenna kuvia helposti elokuvatiedostoina ja katsele hitaasti liikkuvia kohteita nopeasti toistettuna (jopa 24–36 000 kertaa tavallista nopeammin). Käytä ajastettua kuvausta, kun haluat laukaista sulkimen ennalta valituin väliajoin.

HDR (High Dynamic Range, laaja dynaaminen alue) -tila: Ottaa yhden ylivalottuneen ja yhden alivalottuneen kuvan yhdellä sulkimen laukaisulla. Sävyskaalaa voidaan kasvattaa jopa ±3 EV, mikä mahdollistaa hurjan värikylläisyyden ja kontrastit. Voit myös säätää valotusten yhteensovitusta ja siten tehdä lopputuloksesta luonnollisemman näköisen.

Picture Control: Voit muokata valokuvien ja videoiden ulkoasua hienosäätämällä esimerkiksi terävyyden, värikylläisyyden ja värisävyn kaltaisia parametreja. Toimintoa voi käyttää suoraan omalla painikkeella.

Kuvausohjelmat: Käytettävissä olevat 19 kuvausohjelmaa optimoivat esimerkiksi suljinajan, ISO-herkkyyden ja aukon, jotta tulokset olisivat aina erinomaisia. Ihanteellinen tapa ottaa nopeasti täydellisiä kuvia.

Kameran sisäinen kuvanmuokkaus: Valikot sisältävät useita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten punasilmäisyyden ja väritasapainon korjaus sekä D-lighting, RAW-prosessointi ja koon muuttaminen. Suodatintehosteisiin kuuluu Skylight, Tähtisuodin, Miniatyyritehoste, Väritysääriviivat, Väriluonnos ja Valikoiva väri. Pikamuokkausvaihtoehtoihin kuuluu vääristymän korjaus, perspektiivin korjaus, suoristus ja kalansilmä. Kamerassa on myös elokuvan muokkausominaisuus, jolla elokuvan alku- ja loppukohta voidaan määrätä, jotta ne voidaan tallentaa tehokkaammin.

Täyden kuvakoon tuoma vapaus

Nikon D610 antaa mahdollisuuden kuvata ja jakaa täyden perspektiivin mistä tahansa. Nikonin langaton mobiiliyhteyssovitin takaa langattoman kuvien siirron, ja kaksi SD-korttipaikkaa antavat useita vaihtoehtoja suurien tiedostojen tallentamiseen ja varastoimiseen. RAW- ja JPEG-tiedot voi tallentaa eri kortteihin, tietoja voi kopioida kortista toiseen, ja korttipaikan voi valita jäljellä olevan kapasiteetin mukaan videoita kuvattaessa.

Wi-Fi: Lisävarusteena saatava Nikonin langaton mobiiliyhteyssovitin WU-1b sallii kuvien siirron suoraan mihin tahansa älypuhelimeen tai tablettiin, ja se mahdollistaa kameran hallinnan etäkäyttönä älylaitteesta. Erinomainen tapa jakaa laadukkaita kuvia helposti, esikatsella kuvia suuressa näytössä tai kokeilla kokovartalo-omakuvia.

Tehokasta virranhallintaa: D800:n uudelleenmuokattujen virtapiirien avulla voi nyt ottaa noin 900 valokuvaa¹ tai kuvata videokuvaa noin 60 minuuttia reaaliaikanäkymän elokuvaustilassa². Vain yhdellä EN-EL15-litiumioniakun latauksella.

Tallennusvälineet: Kaksi huippunopeaa SD-korttipaikkaa tukevat SDXC- ja UHS-I-muistikortteja.

Täyskuvan edut

Kevyt Nikon D610 on suunniteltu kestämään ankariakin olosuhteita, ja sillä on sama vankka rakenne ja nopea käsiteltävyys kuin edeltäjälläänkin. Rungon ylä- ja takaosassa on käytetty magnesiumseosta, ja kamera on yhtä säänkestävä kuin Nikonin ammattikäyttöön tarkoitettu digitaalinen järjestelmäkamera D800, mikä tarkoittaa parannettua kosteuden- ja pölynkestävyyttä. Kamera on nopea ja luotettava. Sen painikkeet on sijoitettu käytännöllisesti, ja ohjaimilla voidaan säätää toimintoja sujuvasti ja mukavasti ja reagoida nopeasti odottamattomiin kuvaustilaisuuksiin.

Nopea vasteaika: Käynnistys kestää noin 0,13 sekuntia¹, laukaisuviive on minimoitu noin 0,052 sekuntiin¹ ja sarjakuvauksen kuvausnopeus on noin 6 kuvaa sekunnissa FX- ja DX-muodossa.

Tarkka ja kestävä suljin: Suljinyksikön kestävyys ja tarkkuus on testattu 150 000 laukaisulla. Nopeusalue on 1/4 000–30 sekuntia, ja älykäs itsediagnosoiva suljinnäyttö sekä käyttöyksikkö vähentävät virrantarvetta, kun suljin on pitkään auki elokuvaa kuvattaessa.

Tarkka 8 cm:n (3,2 tuuman), noin 921 000 kuvapisteen nestekidenäyttö, jossa laaja katselukulma ja automaattinen näytön kirkkauden säätö: Takaa kirkkaan ja tarkan kuvien toiston sekä laajan värintoiston. Kamera säätää nestekidenäytön kirkkautta automaattisesti katseluympäristön mukaan.

Lasiprismalla varustettu optinen etsin: Noin sataprosenttinen kuva-ala ja 0,7-kertainen suurennus (50 mm:n f/1,4-objektiivi äärettömään tarkennettuna, -1,0 m–1).

Elektroninen näennäishorisontti ja kaksoisakseli: Kertoo tarkasti sekä kameran asennon suhteessa horisonttiin että sen kallistuskulman (eteen- tai taaksepäin). Tiedot voidaan lukea joko nestekidenäytöstä tai etsimestä.

NIKKOR-etu

Kuvaajan ideoista, kokemuksesta tai luovasta näkemyksestä riippumatta Nikonin legendaariset NIKKOR-objektiivit ovat ainoa varteenotettava vaihtoehto todellista FX-muodon kuvanlaatua tavoiteltaessa. Nikon D610:n ja NIKKOR-objektiivin yhdistelmän optisen tehon ansiosta voit hyödyntää kameran 24,3 megapikselin kennon koko potentiaalia. NIKKOR-nimestä on tullut synonyymi erinomaiselle suorituskyvylle ja vertaansa vailla olevalle kuvanlaadulle. Vuonna 2013 vietetään NIKKOR-objektiivien 80-vuotispäivää, ja samana vuonna NIKKOR-objektiivien kokonaistuotantomäärä saavutti 80 miljoonaa kappaletta. Nykyään yli 80 erityyppistä objektiivia käsittävä Nikonin valikoima varmistaa, että valokuvaajilla on kaikki mahdollisuudet hyödyntää FX-kennon uskomattomia ominaisuuksia, kuten erittäin kapeaa syväterävyysaluetta, joka tuottaa kauniin boke-efektin yhdessä valovoimaisen kiinteäpolttovälisen NIKKOR-objektiivin kanssa.

Lisävarusteet

Monitoimiakkuperä MB-D14: Akkuperässä voi käyttää useita akkuja, kuten erityyppisiä AA-paristoja ja Nikonin litiumioniakkua EN-EL15 (katso tekniset tiedot). MB-D14-akussa on oma laukaisin ja komentokiekko, jotka tekevät sommittelusta mukavampaa kuvauksen aikana kameran ollessa pystyasennossa.

Luova valaistusjärjestelmä: Nikonin luovan valaistusjärjestelmän kanssa yhteensopiva Nikon D610 tukee tehokkaita ja monipuolisia iTTL-salamalaitteita, kuten ammattimaista SB-910:tä tai helppokäyttöistä SB-700:aa.

Capture NX 2 – nopeaa, tehokasta ja luovaa kuvankäsittelyä: D610-kameran 24,3 megapikselin kuvakennon tehon hyödyntämiseksi Capture NX 2 on nopeampi kuin koskaan ennen, ja siinä on täysi 64-bittinen yhteensopivuus.

Camera Control Pro 2 – monipuolinen kameran kauko-ohjaus: Ohjelmisto sisältää useita parannuksia, jotka tekevät Nikon D610 -kameran reaaliaikanäkymästä poikkeuksellisen sujuvan. Valotustilan, suljinajan ja aukon säädön lisäksi ohjaimet sisältävät etäkäynnistyksen ja -pysäytyksen elokuvia kuvattaessa ja siirryttäessä reaaliaikanäkymästä valokuviin ja elokuviin.

 

¹Based on CIPA Standards.
²Reaaliaikanäkymällä kuvaus voi päättyä aiemmin kuin 60 minuutin kuluttua ylikuumentumisen estämiseksi.