Nikon julkaisee tänään DF:N – klassisesti muotoillun edistyksellisen digitaalisen järjestelmäkameran

Helsinki 5. marraskuuta 2013: Nikon julkaisee tänään Df:n – uudenlaisen digitaalisen järjestelmäkameran. Nikonin klassisten 35mm:n kameroiden inspiroima ja ammattikäyttöön tarkoitettujen mallien uusinta tekniikkaa hyödyntävä Df on syntynyt intohimosta valokuvausta kohtaan sekä muotoilunsa että toimintojensa puolesta. Aivan omaan luokkaansa sijoittuva klassisen tyylin kamera erottuu selvästi nykyajan samankaltaisten digitaalisten järjestelmäkameroiden joukosta. Siinä on sama sensori kuin Nikonin lippulaivamalli D4:ssä, joten se tarjoaa tinkimättömän dynaamisen alueen sekä ilmiömäisen herkkyyden. Vaikka Df on kevyin Nikonin nykyisistä FX-koon malleista, se on silti niin kestävä ja luotettava kuin huippuluokan Nikon-kameralta sopii odottaa. Se soveltuu erinomaisesti niin kamerapuritaaneille kuin huippumuotoilun ystävillekin. Nikon Df ansaitsee kaikkien taiteeseensa ja kameroihinsa intohimoisesti suhtautuvien kuvaajien huomion.

”Tämän kameran konsepti on alusta alkaen perustunut valokuvaukseen puhtaimmillaan. Tämä on kamera, johon ei malta olla tarttumatta ja jolla ei malta olla kuvaamatta. Valokuvauksessa on ennen kaikkea kyse tunteista, ja juuri siinä on Df:n ydin. Sen ainutlaatuinen tyylikkään klassisen muotoilun ja uusimman ammattilaistason tekniikan yhdistelmä erottaa sen perinteisistä luokituksista: konseptien ja ideoiden parissa työskentelevät ammattikuvaajat rakastavat sitä, kun taas klassiseen muotoiluun mieltyneet pitävät varmasti siitä, että kameran ulkoasu heijastaa Nikonin kunniakasta perinnettä valokuvauksen edelläkävijänä”, kertoo Dirk Jasper, Nikon Europen Professional Products -osaston johtaja.

Valokuvausta puhtaimmillaan

Df:n ytimen muodostavat sama 16,2 megapikselin FX-koon CMOS-kenno ja EXPEED 3 -kuvankäsittelyjärjestelmä kuin Nikonin ammattikäyttöön tarkoitetussa lippulaivamallissa D4:ssä. Nämä tehokkaat ammattilaistason tekniikat takaavat sen, että Df tuottaa erinomaista kuvanlaatua mitä erilaisimmissa valaistusolosuhteissa. Kuvat ovat todenmukaisia, värikylläisiä ja luonnollisia syvyydeltään myös ilmiömäiseen ISO-arvoon 204 800 (vastaavuus) saakka ulottuvan herkkyysalueen yläpäässä kuvattaessa.

16,2 megapikselin FX-koon CMOS-kenno: FX-koon kennon (36,0 × 23,9 mm) ja 16,2 miljoonan tehollisen kuvapisteen erinomaisen tasapainon ansiosta Df tuottaa uskomattoman syviä ja yksityiskohdiltaan tarkkoja kuvia, joissa on hyvin vähän kohinaa ja laaja dynaaminen alue.

Erinomainen herkkyys: Erittäin suuren herkkyyden (ISO 100–12 800, laajennettavissa vastaamaan ISO-herkkyyttä 50-204 800) ansiosta Df pitää yllä Nikonin mainetta parhaana kamerana vähäisessä valossa kuvaamiseen. Se mahdollistaa yksityiskohtaiset kuvat ja vähäisen kohinan vaativissakin valaistusolosuhteissa.

EXPEED 3: Nikonin kuvaprosessori selviytyy helposti suurten tietomäärien käsittelystä niin kuvankäsittelyssä kuin siirrossakin nopeudesta tai laadusta tinkimättä. 16-bittinen kuvankäsittely takaa ihanteelliset värit, täydelliset sävyt ja minimaalisen kohinan koko kuvassa. Se tuottaa pehmeän väriasteikon ja täsmälliset yksityiskohdat sekä värisävyt aina puhtaaseen valkoiseen saakka, jopa JPEG-muodossa tallennettaessa. Lisäksi EXPEED 3 on nopea, tarkka ja poikkeuksellisen energiatehokas.

Nopea ja suorituskykyinen: Käynnistysaika on vain noin 0,14 sekuntia* ja laukaisuviive vain 0,052 sekuntia*. Nopealla sarjakuvauksella saa jopa 5,5 kuvaa/s sekä FX- että DX-koossa.

Klassinen Nikon-muotoilu: tuntoherkkä tarkkuusmekaniikka ja lippulaivamallin tasoinen kuvanlaatu

Vaikka Nikon Df muistuttaakin ulkoasultaan Nikonin klassisia 35 mm:n filmijärjestelmäkameroita, täyttää se kuitenkin nykyaikaisen digikuvaamisen tiukat vaatimukset. Siksi myös Df on suunniteltu siten, että sen jykevä rakenne ja erinomainen ergonomia takaavat erinomaisen käyttötuntuman. Ja tietenkin se on Nikonille tunnusomaisesti erittäin kestävä ja luotettava. Kamera reagoi komentoihin täydellisesti, joten se tuottaa varmasti iloa kaikille kuvaajille, jotka suhtautuvat intohimoisesti kuviinsa ja kameroihinsa.

Tyylikkäät mekaaniset valitsimet: Uritetuilla mekaanisilla valitsimilla käyttö on yksinkertaista, varmaa ja miellyttävää. Valitsimilla voi määrittää ISO-herkkyyden, valotuksen korjauksen, valotustilan ja kuvanottotavan itsenäisesti, joten kaikki kuvaamisessa tarvittavat parametrit ovat säädettävissä ilman kameran valikkoa.

Täysi kuvakoko pienessä paketissa: Nauti FX-koon valokuvauksen huumasta mihin ikinä menetkin, sillä vain 710 grammaa (ilman akkua) painava runko kulkee aina mukanasi. Ankarat olosuhteet silmällä pitäen kehitetyssä kamerassa on kestävät – ja silti erittäin kevyet – magnesiumseoksesta valmistettu ylä-, ala- ja takaosa. Lisäksi siinä on yhtä tehokas kosteus- ja pölysuojaus kuin Nikon D800 -järjestelmäkamerassa.

Kestävä suljinyksikkö: Erittäin tarkan suljinyksikön kestävyys on testattu 150 000 laukaisulla. Suljinyksikön nopein suljinaika on 1/4 000 s ja salamatäsmäysnopeus jopa 1/200 s.

Itsepuhdistuva kennoyksikkö: kennoyksikkö vähentää pölyn kertymistä kuvakennoon.

Energiatehokas ratkaisu: EN-EL14a-akulla voi ottaa jopa 1 400 kuvaa* yhdellä latauskerralla.

Klassista tyylikkyyttä: Df-runko on saatavilla joko perinteisenä mustana tai hopeisena, jossa on mustat koristeet. Pintakäsitelty kahva, mekaaniset valitsimet ja litteä yläpaneeli ovat kunnianosoitus Nikonin ikonisille hopeahalidifilmiajan järjestelmäkameroille, kuten F2:lle ja F3:lle. Myös graafinen käyttöliittymä on mennyttä kunnioittaen yksivärinen.

Perinteitä kunnioittaen: yhteensopiva muiden kuin AI-objektiivien kanssa

Df todella edustaa valokuvausta puhtaimmillaan paremmin kuin mikään muu tällä hetkellä markkinoilla olevista digitaalisista järjestelmäkameroista, sillä siinä on ainutlaatuinen taittuva valonmittauksen kytkentävipu. Sen ansiosta kamerassa voidaan käyttää myös objektiiveja, jotka eivät ole AI NIKKOR -objektiiveja. Nikonin objektiivit tunnetaan maailmanlaajuisesti optisista ominaisuuksistaan.NIKKOR juhlistaa tänä vuonna myös 80-vuotista taivaltaan ja objektiivit ovat nykypäivänäkin erittäin monien suosiossa. Aiemmin niitä ei ole kuitenkaan voinut käyttää helposti nykyaikaisessa digitaalisessa järjestelmäkamerassa.

Muun kuin AI-objektiivin kanssa A (aukon esivalinta)- tai M (käsisäätö) -tilassa käytettäessä Df mahdollistaa täyden aukon mittauksen AI-objektiiveja vastaavalla tavalla. Objektiivin ominaisuudet, kuten polttovälin ja aukon suurimman asetuksen, voi määrittää helposti kameran yksinkertaisilla asetuksilla, minkä ansiosta kamera tunnistaa aukon asetuksen ja laskee oikean valotuksen.

Ammattilaistason valokuvia

Df:n monipuoliset ja edistyneet kuvatekniikat takaavat valokuvien erinomaisen kuvanlaadun. Kameran mahtava kuvakenno ja tehokas kuvaprosessori, erittäin tarkka AF-järjestelmä ja erinomainen kuvausnopeus (5,5 kuvaa/s) takaavat, että yllättävimmätkin tilanteet saa ikuistettua uskomattoman tarkasti. Kehittynyt valkotasapainon pistemittaus sekä kaksiakselisen elektronisen näennäishorisontin, tehokkaan optisen etsimen ja reaaliaikanäkymäkuvauksen kaltaiset ominaisuudet puolestaan vapauttavat kuvaajan kuvien sommitteluun.

Erittäin tarkka automaattitarkennus ja 39 pisteen Multi-CAM 4800 -automaattitarkennusjärjestelmä: Df:n AF-järjestelmä on herkkä jopa –1 EV:hen asti ja objektiivien kanssa yhteensopiva f/8:aan asti. Siinä on neljä tarkennusaluetilaa (mukaan lukien kolmiulotteinen seuranta), minkä ansiosta se kattaa koko kuva-alan nopeasti ja tarkasti vaikeissakin valaistusolosuhteissa.

Valkotasapainon pistemittaus: Df mahdollistaa erittäin tarkat manuaaliset valkotasapainoasetukset, sillä siinä voi määrittää nopeasti valkotasapainon pistemittauksen haluamaansa kuvan kohtaan, joka valitaan reaaliaikanäkymäkuvauksessa.

Aiheentunnistusjärjestelmä: Kameran kuvakenno ja sen 2 016 kuvapisteen RGB-kenno toimittavat tarkat tiedot aiheentunnistusjärjestelmälle, joka optimoi valotuksen, automaattitarkennuksen ja valkotasapainon juuri ennen laukaisua.

Erittäin tehokas optinen etsin: Lasipentaprismalla varustetun optisen etsimen kuva-ala on noin 100 % ja suurennus noin 0,7-kertainen. Lisäksi siinä on DX-rajaustila ja etsimen merkinnät.

Suuressa 8 cm:n (3,2 tuuman) 921 000 pisteen nestekidenäytössä on laaja katselukulma ja karkaistu lasi. Näyttö takaa kirkkaan ja tarkan kuvien toiston sekä laajan värintoiston.

Elektroninen näennäishorisontti ja kaksoisakseli: Kameran asento suhteessa horisonttiin ja kallistuskulma (eteen- tai taaksepäin) voidaan tarkistaa nestekidenäytöstä sekä kallistustiedot etsimestä.

Reaaliaikanäkymä: Reaaliaikanäkymässä kuvattaessa voi hyödyntää halutessaan 1:1- tai 16:9-kuvasuhteen apuristikkoviivoja sommittelussa. Kontrastin havaitseva automaattinen tarkennus on erittäin tarkka, nopea ja helppokäyttöinen. Lisäksi valotuksen voi vahvistaa painamalla esikatselupainiketta kuvattaessa M (käsisäätö) -tilassa.

Nikon-järjestelmä

FX-kokoisena Df on täysin yhteensopiva Nikonin laajan NIKKOR-objektiivivalikoiman kanssa. Kameran mukana toimitetaan erikoisversio Nikonin suositusta AF-S 50mm f/1.8G NIKKOR -objektiivista. Pienen kokonsa, keveytensä ja valovoimaisuutensa (suurin aukko f/1,8) ansiosta tämä objektiivi on yksi Nikonin malliston suosituimpia – ja nyt sillä on Df-kameran runkoon soveltuva klassinen ulkoasu.

NIKKOR-objektiivien lisäksi voit hankkia ideoidesi toteutuksen tueksi muitakin tuotteita Nikonin laajasta lisävarustevalikoimasta. Alansa parhaisiin lukeutuva Nikonin luova valaistusjärjestelmä tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia kuvaajille, jotka haluavat hyödyntää valoa luovasti. Sen monipuolisilla salamalaitteilla voit hyödyntää monipuolisia salamakuvausmahdollisuuksia kameraan kiinnitetyllä tai langattomalla salamalla. Langaton mobiiliyhteyssovitin WU-1a mahdollistaa kuvien siirtämisen suoraan kamerasta älylaitteeseen. Nikonin langattoman WR-R10-lähetinvastaanottimen ja langattoman WR-T10-lähettimen avulla voit puolestaan kuvata kauko-ohjauksella, sillä niillä voit käyttää kameran tärkeitä toimintoja etäältä, vaikka itsesi ja kameran välissä olisi esteitä.

Lisävarusteet

Saatavilla on tyylikkäitä nahkahihnoja ja -laukkuja klassisena mustana tai ruskeana.

Kamera tulee myyntiin 28.11.2013 ja sen suosituhinta on 3265 EUR.

* Likiarvot ovat CIPA-standardien mukaisia.