Pentax Q – pienikokoinen järjestelmäkamera

Pentax Q on uusi pienikokoinen digitaalinen järjestelmäkamera. Sen runko on vain 3,1 cm:n paksuinen. Suuren 12,4 megapikselin ja taustavalaistun 1/2,3” CMOS-kennon kera Pentax Q tarjoaa laajan valikoiman toimintoja ja uuden Q-objektiivikiinnityksen.

Kameran suorituskykyä valmistaja hehkuttaa hyväksi: sarjakuvaus 5 kuvaa sekunnissa, ISO 6400 herkkyys, jossa on vähäinen kohina, magnesiumlejeeringistä valmistettu kamerarunko ja suuri 3” LCD-näyttö, jossa on 460 000 kuvapistettä ja 170° katselukulma. Lisäksi kamerassa on Full-HD videokuvaus 30 ruudun sekuntinopeudella ja H.264 komprimointi sekä HDMI-ulostulo.

Käyttäjäystävällisten toimintojen joukossa on mm. valotusjärjestelmä, jossa on käsisäätömahdollisuuksina aukon esivalintaan perustuva AE, ja Custom Image -toiminto kuvien optimaalista jälkikäsittelyä varten. Pentax Q:n rungossa on yhdysrakenteinen kuvanvakain, SR (Shake Reduction), ja DRII (Dust Removal II) pölynpoistomekanismi.

Pentax Q:ssa on myös kuvankäsittelytekniikoita, kuten ”bokeh” -hallinta, joka hienosäätää aiheen ympärillä olevaa epäterävyyttä. Lisäksi kamerassa on luova toiminto, jonka nimi on Smart Effect. Se tuottaa kuvia, joissa on taiteellinen ote”, kertoo Juha Korteniemi, joka edustaa Pentaxia Suomeen tuovaa Focus Image Nordic Oy:tä.

Smart Effectissä on yhdeksän erilaista jälkikäsittelyefektiä joita käytetään kameran etupuolella olevasta vivusta. Kytkettyjä efektejä voi tarkastella ennakkoon LCD-näytöltä. Efektit ovat: Brilliant Color, Unicolor Bold, Vintage Color, Cross Processing, Warm Fade, Tone Expansion, Bold Monochrome, Water Color ja Vibrant Color Enhance. Lisäksi löytyy käyttäjän määrittelemä asetus.

Tämän Q-kiinnityksen esittelyn jälkeen Pentax tarjoaa digitaalikameroita kaikkiaan kolmella erilaisella objektiivikiinnityksellä (Q sekä aiemmat K ja 645).

Hinta ja saatavuus

Pentax Q:n verollinen hinta tulee olemaan noin 749 €, kun se tulee myyntiin syyskuun aikana. Valittavissa on kaksi runkoväriä, musta ja valkoinen. Viisi erilaista objektiivia tulee olemaan saatavilla rungon tullessa myyntiin. Lisävarusteisiin kuuluu ulkoinen etsin nopeaa kuvakatselua ja kirkkaassa auringonvalossa tapahtuvaa käyttöä varten.

Sopivat objektiivit

Pentax tuo syyskuussa markkinoille myös viisi Pentax Q kameralle sopivaa objektiiveja. Uusista Q-kiinnitteisistä objektiiveista toimitetaan kaksi tuoteperhettä: High-performance -sarja, jonka kuvanlaatu on erityisen korkealuokkainen, ja Unique -sarja, jossa pääpaino on joustavassa, luovassa valokuvauksessa.

 

Uusiin tuoteperheisiin kuuluu seuraavat mallit:

  • Pentax-01 Standard Prime, 47 mm F/1.9 (35mm koossa) standardiobjektiivi
  • Pentax-02 Standard Zoom, 27,5-83 mm F/2,8-4.5 (35mm koossa) zoomobjektiivi
  • Pentax-03 Fisheye, 17,5 mm (35mm koossa)  ultralaajakulmaobjektiivi, jossa on kiinteä F/5.6 aukko
  • Pentax-04 Toy Lens Wide, 35 mm (35mm koossa) laajakulmaobjektiivi, jossa on kiinteä F/7.1 aukko
  • Pentax-05 Toy Lens Telephoto, 100 mm (35mm koossa)  teleobjektiivi, jossa on F/8 kiinteä aukko.

Mainitut kaksi toy -mallia tuottavat visuaalisia efektejä, jotka muistuttavat leikkikalukameraa.