Samsung Galaxy S8+ käyttökokemuksia kamerana

Samsung Galaxy S8+ käyttökokemuksia kamerana

Olen muutaman kuukauden ajan käyttänyt Samsung Galaxy S8+ puhelinta ja kuvannut paljon sen kameralla, sekä videota että valokuvia. Aiempi puhelimeni Samsung Galaxy Note 4 oli myös oli myös kiva laite satunnaiseen kuvien näppäilyyn, mutta S8 tarjoaa siihen verrattuna enemmän. Merkittävimpiä parannuksia on optinen kuvanvakain, joka toimii myös videoinnissa sekä valokuvissa RAW-kuvauksen mahdollisuus.

Samsung Galaxy S8+ käsittelemätön JPEG

Samsung Galaxy S8+ image (HDR)

Samsung Galaxy S8+ image (HDR image)

Samsung S8+ valokuvakamerana

Samsung Galaxy S8 puhelimen 12 megapikselin pääkamera tekee automaattiasetuksilla lähes aina hienoa jälkeä. Optiikan valovoima on F1.7, joten vähässä valossakin on toivoa saada kohtuullisia kuvia. Kamerassa löytyy lisäksi Pro Mode -tila jossa voi säätää ISO-arvoa, suljinaikaa, värisävyjä, manuaalista tarkennusta ja valkotasapainoa. Aukkoarvoa ei ole säätöihin sisällytetty. Kuvia voidaan ottaa sekä JPEG että RAW -muotoisena ja myös niiden yhtäaikainen tallennus on mahdollista. Samsungin oma kameraohjelmisto tarjoaa myös erilaisia digitaalisia tehosteita sekä suotimia, joilla voi olla mukava leikkiä, mutta niiden merkitys jää itselläni olemattomaksi. Sen sijaan oikeasti hyödyllisiä ominaisuuksia kamerassa on esimerkiksi panoraama-, hidastus- ja hyperlapsetoiminnot sekä virtuaalinen kuva. Kameran HDR-toimintoa tulee käytettyä melko paljon, mutta sen kanssa täytyy olla kuitenkin tarkkana että kamera ja kohde ovat jokseenkin paikallaan, muutoin lopputulos voi olla pehmeän näköinen. Myös 8 megapikselin etukameralla otetut kuvat näyttävät oikeastaan yllättävän hyviltä; kuvanlaatu näyttää vähintään samantasoiselta kuin monien halvempien puhelimien pääkameroiden.

RAW-kuvauksen mahdollisuus on periaatteessa hieno asia, mutta RAW-kuvien laatu oli hienoinen pettymys. RAW-kuvista huomaa, kuinka paljon kuvissa oikeasti on kohinaa, jonka Samsungin oma ohjelmisto osaa erittäin hyvin piilottaa JPEG-kuvissa. Eli se, että saa lopputuloksen jollain tapaa paremmaksi kuin mitä JPEG-kuvat ovat, on aika työlästä ja siksi harvoin RAW-kuvien kuvaamisesta on todellista hyötyä lopputuloksen kannalta.

4K -video-ominaisuuksien tarpeellisuus

Vaikka jotkut kameravalmistajat jostain kummasta syystä vieläkin panttaavat digijärkkäreidensä 4K-video-ominaisuuksia, niin hinnakkaammissa älypuhelimissa 4K-videoinnin mahdollisuus jo löytyy. Joku voi tietysti ajatella, että 4K-videoiden aika ei ole vielä. Olen siitä kuitenkin vahvasti eri mieltä. Nykyään myytävät televisiomallistot ovat jo suurimmaksi osaksi 4K -yhteensopivia, netin videopalvelut, kuten YouTube ja Vimeo tarjoavat mahdollisuuden 4K-videoiden katseluun, ja lisäksi perinteisten televisiokanavien merkitys on ajanvietteenä vähenemässä, netissä kun ei ole tavallisten TV-kanavien teknisiä rajoituksia. Kuvaamisesta 4K-resoluutiolla on muutenkin huomattavasti hyötyä, vaikka lopullinen editoitu video olisikin FULL HD -resoluutiossa. Kun 4K -video skaalataan editointiohjelmassa FULL HD -aikajanalle, on lopputulos terävämpi kuin tavallinen, suoraan FULL HD -resoluutiossa kuvattu video.

Samsung S8+ ja Open Camera app

Samsungin natiivi videokamerasovellus ei tue eurooppalaista ruutunopeutta 25 kuvaa sekunnissa, vaan 4K/UHD-video tallentuu aina ruutunopeudella 30 kuvaa sekunnissa. Jos siis halutaan kuvata eurooppalaista kuvataajuutta, täytyy käyttää toista kameraohjelmaa. Onneksi sellainen on tarjolla, vieläpä ilmaiseksi, sovelluksen nimi on Open Camera, jonka saa Googlen Play kaupasta. Huomasin että monet maksulliset kamerasovellukset ilmeisesti perustuvat tähän kameraohjelmistoon, joka on avointa lähdekoodia. Maksulliset kameraohjelmat eivät kylläkään erottuneet mitenkään edukseen verrattuna Open Camera sovellukseen, joka on mielestäni kokeilemistani sovelluksista paras, ainakin jos videokuvauksesta on kysymys. Open Camera sovelluksella voi esimerkiksi vaihtaa 4K-tallennuksen kuvataajuuksia ja bittinopeutta, näitä kumpaakaan ei voi Samsungin natiivisovelluksella muuttaa. Bittinopeuden saa Open Cameralla nostettua jopa nopeuteen 100 Mb/s, joka on sama kuin monissa  4K -tallennukseen kykenevissä videokameroissa tai järjestelmäkameroissa.

S8+ tarjoaa kuvaajalle eniten, juuri nyt

Samsung S+ puhelimella kuvattujen videoiden, samoin kuin valokuvien kuvanlaatu on hyvinkin verrannollinen pienikennoisiin kompaktikameroihin. Tämä on hyvin järkeenkäypää, koska kennon kokoluokka on sama (1/2,5″). Eli pienikennoisten kompaktikameroiden etu verrattuna S8+ puhelimeen rajoittuu lähinnä optiikkaan, optista zoomia kun ei S8+ tarjoa. Juuri tällä hetkellä Samsung Galaxy S8+ taitaa olla paras, mitä kännyköiden kameroihin tulee. Toki iPhone 7 on myös erinomainen kirittäjä kameran suhteen.

Katso edullisin Samsung Galaxy S8 puhelin!

Katso edullisin Samsung Galaxy S8+ puhelin!

Vertaile laina sivustolla Joustoluotto.eu