Sony laajentaa Handycam®-tuoteperhettään kuluttajakäyttöön tarkoitetulla 4K-videokameralla

Sony laajentaa Handycam®-tuoteperhettään kuluttajakäyttöön tarkoitetulla 4K-videokameralla

  •  Uusi Sony FDR-AX1E tallentaa neljä kertaa Full HD -laatua tarkempaa videokuvaa
  • 4K Ultra HD -kuvaa tallentava Exmor R™ CMOS -kuvakenno, ammattimainen kuvaprosessori ja korkealuokkainen G Lens™ -objektiivi, jossa on 20-kertainen zoom ja SteadyShot-kuvanvakain
  • Kamera tallentaa 4K-videokuvaa uudessa XAVC S -formaatissa, ja kamerassa on kaksi XQD-muistikorttipaikkaa
  • Kameran voi kytkeä BRAVIA-television HDMI-kaapelilla ja nauttia 4K-videosta
  • Laajat manuaalisäädöt ammattimaiseen valokuvaamiseen sekä XLR-audiokytkennät

* 4K:lla tarkoitetaan tässä tiedotteessa 3840 x 2160 pikselin resoluutiota.

Sony julkistaa tänään ensimmäisen kuluttajille suunnatun 4K-videokameran, Handycam® FDR-AX1E. Videoharrastajat voivat nyt tallentaa 4K-sisältöä, jossa kuvien tarkkuus ja eloisat värit ovat aivan omaa laatuaan.

Neljä kertaa enemmän yksityiskohtia kuin Full HD:ssa

Sony FDR-AX1 -videokamera tallentaa 4K- ja teräväpiirtovideota XAVC S -formaatissa käyttäen
MPEG-4 AVC/H.264 Long GOP -formaattia videotallenteelle ja Linear PCM -formaattia audiotallenteelle. Tallennetut videotiedostot ovat MP4-pakattuja. XAVC S -formaatti mahdollistaa pidemmän nauhoitusajan. Yhdelle 64 gigan XQD-muistikortille mahtuu miltei kaksi tuntia 4K-materiaalia, mikä tekee 4K-nauhoittamisesta helpompaa ja monikäyttöisempää. Kuvattaessa Full HD -videota yhdelle muistikortille mahtuu melkein kolme tuntia 1920×1080 50p -videota. Videokameralle on tulossa vuoden 2014 puoliväliin mennessä AVCHD-tallennusmuodon päivityspaketti, jolloin yhteensopivuus muiden kuluttajalaitteiden kanssa paranee entisestään.

FDR-AX1E-videokamerassa on 4K-kuvakenno, mikä on avainasemassa ennenäkemättömän kuvalaadun saavuttamisessa. 1/2.3-tyypin Exmor R™ CMOS -kuvakenno tallentaa aitoja 4K-resoluution (3840×2160) kuvia, jotka ovat neljä kertaa tarkempia kuin Full HD -laadulla kuvatut kuvat. Kuvakennon lähtönopeus on 4K-kuvalle tarpeellinen 50 fps. Tehokas kuvakenno on samanlainen kuin ammattilaiskäytössä olevissa 4K-kameroissa, ja se prosessoi CMOS-kuvakennon tallentamat signaalit äärimmäisen nopeasti 50p:iin reaaliajassa.

Aidonoloisen kuvan takaa myös korkealaatuinen Sony G Lens™ -objektiivi, joka määrittelee uudestaan sen, mitä asfäärinen objektiivielementti ja erityinen alhaisen hajonnan lasiobjektiivi voivat yhdessä saavuttaa. G-objektiivi on viritetty vangitsemaan pienimpiäkin yksityiskohtia ja värejä, mikä nostaa tämän uraauurtavan Handycam®-videokameran omaan kategoriaansa. Uutuuskamerassa on lisäksi erittäin laaja-alainen zoom-objektiivi tarjoten laajakulmakuvaa jopa 20-kertaiseen optiseen zoomiin (31,5–630 mm 35 mm vastaava) samalla, kun optinen SteadyShot-kuvanvakaaja pitää huolen siitä, että kuvat ovat tarkkoja ja vakaita myös telezoom-tilassa kuvatessa.

Luovuuteen inspiroivia toiminnallisuuksia ja ammattilaisergonomiaa

FDR-AX1E-videokamerassa on useita toiminnallisuuksia, jotka inspiroivat luovuuteen – esimerkiksi kolme ND-suodinta, jotka säätävät objektiivin läpi kuvakennoon pääsevän valon määrää. Käyttötapoja on neljä: Off (Clear), 1/4 filter, 1/16 filter ja 1/64 filter. Nämä antavat kuvaajalle mahdollisuuden muokata valaistusta, säilyttäen halutut suljinkulman ja -aukon myös aurinkoisina päivinä. Videokamerassa on myös viisi kuvamuokkaustoimintoa (white balance, gamma, detail, skin detail ja matrix), joita voi käyttää yhdistellen ja muokaten erilaisten valokuvaustulosten aikaansaamiseksi.

Vaikuttavan 4K-kuvanlaadun lisäksi videokamera on myös varustettu kahdella ulkoisella ammattitason XLR-liittimellä korkealaatuisen sisäänrakennetun mikrofonin tueksi ja ensiluokkaisen äänenlaadun takaamiseksi. XLR-liittimet mahdollistavat stereomikrofonien käytön tasapainoisen ja tarkan äänen ja puheen tallentamiseksi synkronoidusti videokuvan kanssa. Stereomikrofonin tallentamat ääniraidat voidaan myös yhdistää sisäisen mikrofonin tallentamaan ääneen.

Kuvaamisen helpottamiseksi FDR-AX1E-kamerassa on kaksi strategisella paikalla olevaa Start/Stop-painiketta sekä zoom-säädin kädensijassa, jota on helppo käyttää myös matalasta kuvakulmasta kuvatessa. Kamerassa on myös omat säätimet auto- ja manuaalitarkennukselle sekä seitsemän toimintopainiketta, jotka voidaan ohjelmoida kuvaajan toiveiden mukaisesti. Valittavissa olevia toimintoja ovat esimerkiksi Marker, Zebra, Peaking, Focus Magnifier, Auto Exposure Level, SteadyShot, Colour Bars ja Rec Lamp.

Kamerassa on paikat kahdelle XQD™-muistikortille, jotka takaavat 4K-videomateriaalin sulavan ja nopean tallennuksen ja toistamisen. Kuten Sonyn ammattikameroissa, FDR-AX1E siirtyy saumattomasti käyttämään toista muistikorttia kun ensimmäinen on täynnä. Kahdella muistikortilla ei siis tarvitse huolehtia, että tallennustila loppuisi kesken. Pidempää videota kuvattaessa kuvaaja voi vaihtaa muistikorttia lennosta ilman, että tallennus keskeytyy.

Ylivoimainen 4K-katselukokemus

Tallennetun 4K-aineiston toistaminen suoraan FDR-AX1E-videokamerasta on helppoa – kameran voi helposti kytkeä yhteensopivaan 4K-televisioon HDMI-kaapelilla. Sonyn BRAVIA-televisiot toistavat 4K/50p-tallenteiden laadun erityisen hyvin ja TRILUMINOS-näyttö tuo esille värit eloisasti ja aidonmukaisesti.

Mikäli 4K-televisiota ei ole käytettävissä, FDR-AX1E-videokamerasta voidaan asetuksia muokkaamalla toistaa myös 1920×1080-resoluution kuvaa Full HD -televisioon.
4K-yhteensopivien editointiohjelmien valikoima kasvaa koko ajan, ja niiden avulla on helppo viimeistellä teräväpiirtokuvaa alkuperäisestä tallenteesta, jossa on ääretön määrä yksityiskohtia.

HDMI 2.0 – alan uusi standardi

Sony FDR-AX1E tukee yksinkertaisen internetistä saatavan ohjelmistopäivityksen avulla upouutta HDMI 2.0 -versiota.

HDMI Forumin äskettäin julkaisema HDMI 2.0 -standardi mahdollistaa 4K/50p-signaalin siirtämisen yhdellä kaapelilla. Uuden standardin myötä FDR-AX1E-videokamerasta on mahdollista toistaa 4K/50p-tallenteita paitsi Sony BRAVIA 4K -televisioissa myös muissa televisioissa ja laitteissa, jotka tukevat HDMI 2.0 – standardia.

Uudet supernopeat XQD™ N Series -muistikortit 4K-kuvaamiseen

Sony julkaisee myös valikoiman uusia supernopeita XQD™ N Series -muistikortteja, jotka soveltuvat erityisesti 4K-videokuvaamiseen Handycam® FDR-AX1E -kameralla.

64 gigatavun QD-N64-mallin toistonopeus on 120 Mb sekunnissa ja tallennusnopeus 80 Mb sekunnissa. 32 gigatavun QD-N32-mallin tallennusnopeus on 60 Mb sekunnissa. Muistikortit ovat saatavissa lokakuusta alkaen. Erinomaiset siirtonopeudet ovat mahdollisia vastikään kehitetyn älykkään ohjaimen ja optimoidun nopean flash-muistin ansiosta.

Kuluttajille suunnattu Sony Handycam® FDR-AX1E 4K -videokamera on saatavissa Suomessa lokakuusta lähtien suositushintaan 5 330 euroa. Täydellisen 4K-elämyksen takaamiseksi FDR-AX1E-tuotepakkaus sisältää lisäkuluitta myös Vegas™ Pro 12 Edit -sovelluksen ja 32 gigatavun XQD™-muistikortin.
* 4K:lla tarkoitetaan tässä tiedotteessa 3840 x 2160 pikselin resoluutiota.