Täyden kennon järjestelmäkamera Pentaxilta

Täyden kennon järjestelmäkamera Pentaxilta

Pitkään huhuttu täyden kennon Pentax K-1 -järjestelmäkamera julkaistaan vihdoin. Pentax K-1:ssä on monia hienoja ominaisuuksia, kuten kuvanvakaaja rungossa, WiFi-yhteys, GPS-paikannus ja ISO-herkkyydet jopa 204 800 asti. Uuden kamerarungon kanssa julkaistaan myös akkukahva, sekä kaksi uutta sääsuojattua täyden kennon objektiivia.

K-1 on tietenkin uusi lippulaivamallimme”, sanoo Teemu Salminen Pentaxia maahantuovalta Focus Nordicilta, ”Pentax-kuvaajat ovat odottaneet tätä täysikokoisella kennolla varustettua kameraa jo pitkään ja olemme varmoja, että se tulee lunastamaan sille asetetut odotukset. Monet ainutlaatuiset ominaisuudet ja entistä tehokkaampi kuvanvakaaja antavat paljon uusia kuvausmahdollisuuksia.”

Korkea resoluutio

Pentax K-1 -kamerassa on täysikokoinen (35,9mm x 24mm) 36,4 megapikselin CMOS-kenno, jossa ei ole käytetty perinteistä alipäästösuodinta, vaan Pentaxin ainutlaatuista antimoiré-toimintoa. Yhdessä uuden PRIME IV -prosessorin kanssa saavutetaan suorituskyky, joka ylittää kaikki aikaisemmat Pentax-mallit.

Pixel Shift Resolution System

Pentaxin kuvanparannusteknologia ottaa nopeasti neljä eri kuvaa, siirtäen jokaisen kuvan jälkeen kennoa yhden pikselin verran, ja yhdistää kuvat kamerassa. Näin tuotetussa tiedostossa jokaisella pikselillä on täysi väridata, verrattuna perinteiseen teknologiaan. Kuvissa on entistä totuudenmukaisempi värintoisto, sekä tarkemmat yksityiskohdat, samalla kun kohinan määrää saadaan vähennettyä.

Pixel Shift -ominaisuus julkaistiin K-3II -kameran myötä ja sitä on entisestään parannettu. Nyt järjestelmä havaitsee, jos jotkin kuvan osat, kuten puun lehdet, liikkuvat kuvien välillä ja kompensoi liikettä. Tämä saadaan toteutettua Pentax-kamerarunkoihin sisäänrakennetun kuvanvakaajan avulla.

Hämäräkuvausominaisuudet

Pentax K-1 pystyy hyödyntämään ISO-herkkyyksiä jopa 204 800 asti. Yhdessä yökuvaukseen tarkoitettujen valotusohjelmien ja tehokkaan kuvanvakaajan kanssa, kuvaaminen yöllä on helpompaa kuin koskaan.

Kääntyvä LCD-näyttö ja 100 % etsinkuva

Pentax K-1 -kameran kääntyvässä 3,2” LCD-näytössä on 1 037 000 -kuvapistettä. Sen uusi muotoilu mahdollistaa näytön keskikohdan säilyttämisen optisella akselilla, kun sitä käännetään vaaka- ja pystysuunnassa. Näyttö voidaan lisäksi kääntää täysin vaakatasoon, jolloin sitä voidaan käyttää kuiluetsimen tapaan.

Etsinkuva on lähes 100 prosenttinen 0,7-kertaisella suurennoksella. Vakiovarusteena toimitetaan vaihdettava Bright Matt III -tähyslasi, jolla käsitarkentaminen on helppoa ja joka tuottaa luonnollisesti toistuvat epätarkat alueet.

SR II – uuden sukupolven kuvanvakaaja

Pentax-kamerarunkoihin sisäänrakennettu optinen SR-kuvanvakaaja toimii tehokkaasti kaikkien Pentax-objektiivien kanssa jopa panoroidessakin. Pentax K-1 -kameran myötä kuvanvakaaja on päivitetty uuteen SR II -sukupolveen, joka 5-akselisen vakautuksen ansiosta mahdollistaa jopa viisi aukkoarvoa pidemmät suljinajat.

GPS-paikannus ja Wifi-yhteys

Pentax K-1 -kamerasta löytyvät valmiiksi sisäänrakennettuina sekä GPS- että Wifi-toiminnot, joten et tarvitse erillisiä lisävarusteita niitä varten. GPS-toimintoa voidaan käyttää sijainnin paikantamisen lisäksi muihin ominaisuuksiin: Astro Tracer on ainutlaatuinen toiminto, jossa GPS-paikannusta ja kuvanvakaajaa käytetään yhdessä. Kamera laskee automaattisesti kuinka paljon kennoa on liikutettava, jotta saadaan kompensoitua maan pyörimisestä syntyvä liike. Lopputuloksena saadaan virheetön ja tarkka kuva tähtitaivaasta.

Wifi-yhteyden avulla kameraa voidaan ohjata ilmaisella Pentax Image Sync -sovelluksella mobiililaitteista. Tämän lisäksi voidaan katsoa Live View -kuvaa tai säätää kameran asetuksia, kuten aukkoa, valotusaikaa ja ISO-herkkyyttä. Kuvien lataaminen ja jakaminen mobiililaitteella sosiaaliseen mediaan onnistuu myös vaivattomasti.

Uusi älykäs tarkennusjärjestelmä

Uudessa SAFOX 12 -tarkennusjärjestelmässä on 33 tarkennuspistettä, joista 25 on ristikkäisiä. Älykäs Pentax Real-Time Scene Analysis -toiminto käsittelee mm. tarkennus- ja valotusjärjestelmien tiedot yhdessä edistyneen kohteentunnistuksen kanssa ja mahdollistaa entistä nopeamman ja luotettavamman tarkennuksen.

Sääsuojattu kamerarunko ja kaksi uutta objektiivia

Pentax K-1 -kamerarunko on valmistettu magnesiumvalusta ja se on täysin suojattu 87 tiivisteellä. Samaan aikaan K-1 -kameran kanssa julkaistaan kaksi uutta täyden kennon objektiivia: 28-105mm F/3,5-6,3 ja 15-30mm F/2,8. Kuten kamera, molemmat objektiiveista ovat sääsuojattuja. Lisäksi niissä on Pentax Quick-Shift Focus System, joka mahdollistaa nopean siirtymisen automaattitarkennuksesta käsitarkennukseen.

Crop-tila APS-C -objektiiveille

Kameran crop-tilassa voidaan valita asetukseksi automaattinen, FullFrame- tai APS-C-toiminta. Ominaisuuden ansiosta voit käyttää Pentax K-1 -rungon kanssa myös APS-C -kennolle suunniteltuja objektiiveja.

Uusi akkukahva

Pentax K-1 -rungolle julkaistaan myös uusi akkukahva D-BG6, jossa on laukaisin ja tarvittavat säätimet pystykuvaukseen. Kahvassa voidaan käyttää lisäakkua tai vaihtoehtoisesti AA-paristoja. Luonnollisesti myös akkukahva on sääsuojattu.

Hinta ja saatavuus

Kameran ja muiden uusien tuotteiden toimitukset alkavat huhtikuussa ja ne tulevat maksamaan seuraavasti.

Pentax K-1 kamerarunko. Hinta noin 2100 euroa.

Pentax D-BG6 akkukahva, Hinta noin 410 euroa.

HD Pentax-D FA 28-105mm F/3,5-5,6 ED DC WR. Hinta noin 710 euroa.

HD Pentax-D FA 15-30mm F/2,8 ED SDM WR. Hinta noin 1970 euroa.