Canon IXUS 115 HS

Canon IXUS 115 HS on uusi perustason digikamera, jossa on monipuolisesti ominaisuuksia kuten Full HD videokuvaus, dynaaminen kuvanvakain, runsaasti erilaisia kuvaustiloja ja luovia tehosteita. Nelinkertaisella zoomilla varustetun objektiivin kinovastaavuus on 28 – 112 mm ja valovoima f/2.8-5.9.

IXUS 115 HS tuntuu käteen juuri sopivalta kompromissilta käytettävyyttä ja pientä kokoa. Runko on metallia. Resoluutiota kameran kenno tarjoaa kohtuullisen maltilliset 12,1 megapikseliä. Todennäköisesti kuvanlaatu kuitenkin ainoastaan paranisi, jos pikseleitä olisi vähemmän. Kohinan ja kohinanvaimennuksen vaikutuksen huomaa viimeistään jo ISO-200 herkkyydellä kuvaan ilmestyvistä artefakteista. Herkkyydellä ISO-100 kuvanlaatu vaikuttaa kohinoiden suhteen vielä siistiltä. Kohinan vaikutus kuvanlaatuun ei kasva läheskään niin jyrkästi ISO-herkkyyden kasvaessa kuin voisi luulla. Jopa herkkyys ISO-3200 on vielä käyttökelpoinen joissain tilanteissa. Tästä voi päätellä, että kameran kohinanvaimennus on tehokas.

Smart Auto ja monipuoliset kuvausohjelmat

Jos luottaa kameran automaattisiin säätöihin, on kuvaaminen luonnollisesti erittäin helppoa. Smart Auto kuvaustila pystyy automaattisesti tunnistamaan 32 erilaista näkymää ja valitsee tilanteeseen sopivat asetukset, joten kuvaajan ei tarvitse kuin tähdätä ja laukaista. Valotuksensäätöautomatiikka toimii useimmiten hyvin ja kuvista tulee valotukseltaan onnistuneita. Lisäksi kamerasta löytyy monien muiden Canonin mallien tapaan i-Contrast toiminto, joka auttaa saamaan onnistuneita kuvia kuvausolosuhteiden jyrkästä kontrastista huolimatta.

Canon IXUS 115 HS on helpohko kamera käyttää vaikka kuvausasetuksiin haluaisikin itse puuttua.  Kuten pokkareissa yleensäkin, monet säädöt löytyvät menujen takaa mutta mikään menuhirviö ei tämä kamera kuitenkaan ole vaan kaikki löytyy pienehköllä etsimisellä ja kameran kanssa voi olla sinut jo lyhyen tutustumisen jälkeen.

 

Yökuvausta varten löytyy kamerasta erityinen “Yönäkymä käsivaralta” -ohjelma. Kamera tallentaa tällöin useita kuvia peräkkäin ja yhdistää ne yhdeksi optimaalisesti valotetuksi kuvaksi. Lukuisista luovista tehosteista ehkä erikoisimmat ovat kalansilmä- ja pikkukuvatehoste. Pikkukuvatehostetta käyttäen kohde saadaan näyttämään pienoismallilta.

 

Canon IXUS 115 HS kykenee sarjakuvaukseen maksimissaan nopeudella 8,2 kuvaa sekunnissa jolloin kuvan koko on 1984×1488. Kamerasta löytyy myös videokoostetoiminto joka kuvaa neljän sekunnin video-otoksen ennen jokaista stillkuvaa ja yhdistää päivän tapahtumat yhdeksi videoksi.

Full HD -videota ja hidastuskuvaa

Full HD (1080p) videokuvan laatu on varsinkin kameran hinta huomioonottaen aivan kelvollinen. Liiketoistokin vaikuttaa kohtalaiselta. Peruskäyttäjälle varsinaiseen videokameraan verrattuna suurin haitta lienee kameran käsittelyäänien päätyminen videolle. Mikrofoni kun on kovin herkkä poimimaan pienetkin äänet kameran rungosta.

Tarkennus ei toimi videokuvauksessa, mikä kannattaa ottaa huomioon jo ennen videoinnin aloittamista. Automaattinen valotuksensäätö ja valkobalanssi sitä vastoin toimivat. Joissakin tilanteissa ne kuitenkin tuntuvat hieman viivyttelevän säätöjensä kanssa ja niissä voi havaita hiukan porttaittaista toimintaa. Zoomaus on mahdollista videoinnin aikana. IXUS 115 HS on liitettävissä HDMI liitännällä teräväpiirtotelevisioon.

Hidastettu video on käyttökelpoinen ominaisuus kuvausnopeudella 120k/s jolloin resoluutio on 640×480. Video toistetaan kuvanopeudella 30 k/s joka antaa hidastukseen todella sulavan pehmeän vaikutelman. Kuvausnopeus 240 k/s antaa resoluutioksi vain 320×240, mikä sopii ehkä nettikäyttöön joten kuten, mutta suuremmalta ruudulta sitä ei ole kiva katsella. Tällä 240 k/s nopeudella videoon tulee myös huomattavasti ylimääräistä välkkymistä sekä ilmeisesti kuvan voimakkaasta pakkauksesta johtuvia häiriöitä. Toistonopeus on tällöinkin 30 k/s. Videon maksimimitta hidastuskuvauksissa on puoli minuuttia, joka toistettuna on sitten neljä tai kahdeksan kertaa pitempi riippuen tallennusnopeudesta.

Kaikkiaan Canon IXUS 115 HS tarjoaa paljon ominaisuuksia kohtuulliseen hintaan ja kokonsa puolesta hyvin mukana kulkevassa muodossa.  Se saattaa riittää monelle peruskäyttäjälle sekä valokuvaukseen että videokuvaukseen.

Plussat

 • Runsaat toiminnot
 • Tehokas kohinanvaimennus suurilla ISO-herkkyyksillä
 • Full HD videon laatu kameran hintaan nähden

Miinukset

 • Kuvakohina nähtävissä jo alhaisilla ISO-200 herkkyyksillä
 • Käsittelyäänet päätyvät helposti videolle
 • Tarkennus ei toimi videoinnin aikana

Canon IXUS 115 HS ominaisuuksia

 • 12,1 megapikselin CMOS-kenno
 • 28 mm:n laajakulmaobjektiivi, optinen kuvanvakain ja 4x zoom
 • Metallirunko ja 3,0 tuuman PureColor II G -nestekidenäyttö
 • Full HD -videokuvaus (1080p), dynaaminen kuvanvakain ja HDMI-liitäntä
 • Smart Auto tunnistaa 32 näkymää ja valitsee asetukset automaattisesti
 • Nopea kuvasarja ja hidastusvideokuvaus nopean liikkeen kuvaamiseen
 • Videokooste kuvaa valokuvia edeltävät hetket ja kokoaa ne bonusvideoksi
 • Pikkukuva- ja lelukameratehosteet sekä laukaisin hymyn ja silmäniskun tunnistuksella
 • Yökuvaus käsivaralta ja parhaan kuvan valinta

Canon IXUS 115 HS on saatavilla helmikuusta 2011 alkaen. Suositusvähittäishinta on 209 euroa.

Jätä vastaus