Nikon D3200

Nikon D3200 on aloittelijalle sopiva järjestelmäkamera, mutta se on silti varustettu 24 ,2 megapikselin CMOS-kennolla. Tällaisen resoluution tuoma hyöty APS-C koon kennossa ei ole itsestäänselvää. Pikselitiheyden kasvaessa kun on todennäköistä, että kuvien kohina kasvaa suuremmilla ISO-herkkyyksillä huomattavasti enemmän kuin pikselitiheydeltään pienemmällä kennolla. Sain kameran kokeiluun ja mielenkiinnolla pääsin ottamaan asioista itse selvää.

Käytettävyys

Nikon D3200 on käyttäjäystävällinen kamera, kuten kaikki Nikonin järjestelmäkamerat. Muut valmistajat voisivat hyvinkin ottaa mallia Nikonin kameroista, mitä käyttöliittymään tulee.  Esimerkiksi videotallennuksen saa päälle kätevästi heti halutessaan laukaisimen vieressä olevasta erillisestä napista. Ylipäänsä kameran kanssa pääsee nopeasti sinuiksi. Videotallennuksen äänen tasoja ei tosin pääse pääsee säätämään manuaalisesti ilman menukahlailua. Positiivista kuitenkin on se, että kamerassa ylipäätään on tällainen säätö, se kun ei ole mikään itsestäänselvyys.  Äänentasomittarit saa näkyviin painamalla infonappia, joten tasoja voi tarkkailla koko ajan kuvatessa.

Kuten myös edeltävissä malleissa, tästäkin löytyy aloittelevalle kameran käyttäjälle opastila, jonka avulla voi kertoa kameralle, minkä tyyppistä kuvaa on kuvaamassa, ja kameraa säätää asetukset sen mukaan. Tämä on ehkä tärkeä ominaisuus sellaisille kuvaajille, joita eivät valokuvauksen tekniset asiat kiinnosta,vaan ainoana tavoitteena on saada kohtuullisen onnistunut kuva sen kummempia miettimättä.

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu on RAW-kuvissa hyvä, kun käytetään kohtuullisia ISO-herkkyyksiä, ja 24 megapikselin kuvassa todellakin löytyy myös rajausvaraa myöhemmin. Kuvat eivät ole kuitenkaan aivan yhtä kliinisen puhtaita ja kohinattomia kuin  hiukan pienempiresoluutioissa parhaimmissa kilpailijoissa, ero alkaa kohinatasoissa olla ilmeistä ISO-herkkyydellä 1600 ja sitä suuremmilla arvoilla. Tässäpä voikin kukin sitten punnita, mitä asioita kuvanlaadussa eniten arvostaa, puhtautta vai resoluutiota. Miksikään kohinageneraattoriksi Nikon D3200 -kameraa ei kuitenkaan voi sanoa. Itselleni oli yllätys että kohina ei tätä enempää häirinnyt näillä resoluutiolukemilla. Dynamiikkavaraa kuviin saa mukavanoloisesti käyttämällä Nikonin D-Lighting -toimintoa. JPEG-kuvissa kohinanvaimennus toimii tyypillisesti, eikä siinä ole sen enempää kehumista tai moittimistakaan.

Videokuvaus

Videokuvauksen aloittaminen käy mutkattomasti yhden napin painalluksella. Valotus on säädettävissä täysin manuaalisesti tietyin rajoituksin. Monien muiden kameroiden tapaan pisin aika sulkimelle videokuvauksessa on 1/30 sekuntia. Tämän rajoituksen tarkoitusta on hiukan vaikea ymmärtää. On paljon kuvausolosuhteita, joissa arvo 1/25 s olisi käyttökelpoinen, koska sillä saataisiin enemmän valoa kennolle. Tyypillinen tilanne jossa tästä olisi hyötyä, on esimerkiksi haastatteluvideo hiukan hämärässä valaistuksessa.

Videokuvausta rajoittava tekijä tällä kameralla, niinkuin muillakin DSLR-kameroilla, on optiikan tarkennuskyky LiveView-tilassa. Tarkennuksen saa kyllä kohdalleen, mutta muutaman objektiivin edestakaisen sahausliikkeen saattelemana. Myös jatkuva automaattitarkennus on mahdollista videokuvauksessa, mutta automaattitarkennuksen toiminta ei yllä oikeiden videokameroiden varmuuteen tai nopeuteen. Edestakaisin sahausta esiintyy myös jatkuvalla automaattitarkennuksella. Käsintarkennus voi olla monissa olosuhteissa varteenotettava vaihtoehto. Kääntyvää näyttöä, joka tekisi videokuvauksesta nautittavampaa, ei D3200:ssa ei myöskään ole. Videokuvan laatu näyttää asialliselta ja kilpailukykyiseltä. Alla näytevideo.

Kenelle Nikon D3200 sopii?

Nikon D3200 liikkuu kuvien resoluution suhteen ylärajalla siinä, mikä on järkevää ja mikä ei. Nikon on kuitenkin onnistunut resoluutiossa suhteessa kuvanlaatuun vähintään yhtä hyvin kuin Sony malleissa SLT-A77 ja SLT-A65. Jos arvostat kuvien hulvatonta kokoa tai leikkausvaraa, mutkatonta ja helppoa kameran käyttöä, on tämä kamera juuri sinulle sopiva. Jos itse saisin valita kameraani APS-C koon kennon, ottaisin mieluiten puolitetun Nikon D4:n kennon, jossa olisi (puolitettuna) ainoastaan 8 megapikseliä, mutta kuvanlaatu puhtauden suhteen aivan huippua.

Plussat

  • Kuvien suuri resoluutio
  • Helppokäyttöisyys

Miinukset

  • Ei kääntyvää näyttöä
  • Automaattitarkennuksen puutteet videokuvauksessa
Tyyppi Digitaalinen järjestelmäkamera
Objektiivin kiinnitys Nikon F -bajonetti (AF-koskettimet)
Tehollinen kuvakulma Noin 1,5 x objektiivin polttoväli (35 mm:n kameran polttoväliksi muunnettuna); Nikon DX -koko
Teholliset pikselit 24,2 miljoonaa
Kuvakenno 23,2 x 15,4 mm:n CMOS-kenno
Pikseleitä yhteensä 24,7 miljoonaa
Pölynpoistojärjestelmä Kuvakennon puhdistus, kuvan pölynpoiston viitekuvatiedot (tarvitaan lisävarusteena saatava Capture NX 2 -ohjelmisto)
Kuvakoko (pikseleinä) 6 016 x 4 000 (Suuri), 4 512 x 3 000 (Keskikoko), 3 008 x 2 000 (Pieni)
Tiedostomuoto NEF (RAW): 12-bittinen, pakattu JPEG: JPEG-Baseline-yhteensopiva pakkausasetuksella hieno (n. 1: 4), normaali (n. 1: 8) tai perus (n. 1: 16), NEF (RAW) + JPEG: Yksittäinen valokuva tallennetaan sekä NEF (RAW)- että JPEG-muodossa.
Picture Control -järjestelmä Vakio, Neutraali, Värikäs, Yksivärinen, Muotokuva, Maisema; valittua Picture Control -säädintä voi muokata
Tallennusvälineet SD (Secure Digital)- ja UHS-I-yhteensopivat SDHC- ja SDXC-muistikortit
Tiedostojärjestelmä DCF (Design Rule for Camera File System -standardi) 2.0, DPOF (Digital Print Order Format), Exif (Exchangeable Image File Format for Digital Still Cameras) 2.3, PictBridge
Etsin Silmän tasolla oleva järjestelmäkameran pentapeilietsin
Kuva-ala Noin 95 % vaakasuunnassa ja noin 95 % pystysuunnassa
Suurennus Noin 0,8-kertainen (äärettömään tarkennetulla 50 mm f/1.4 -objektiivilla; -1,0 m-1)
Katselupiste 18 mm (-1,0 m-1; etsimen okulaarin linssin keskipinnasta)
Diopterin säätö -1,7…+0,5 m-1
Tähyslasi Tyypin B kirkas BriteView Mark VII -mattalasi
Peili Pikapalautus
Objektiivin aukko Välitön palautus, elektronisesti ohjattu
Yhteensopivat objektiivit Automaattitarkennus on käytettävissä AF-S- ja AF-I-objektiivien kanssa. Automaattitarkennus ei ole käytettävissä muiden G- ja D-tyypin objektiivien, AF-objektiivien (IX NIKKOR -objektiiveja ja F3AF-kameran objektiiveja ei tueta) eikä AI-P-objektiivien kanssa. Ei-mikroprosessoriohjattuja objektiiveja voidaan käyttää valotustilassa M, mutta tällöin kameran valotusmittari ei toimi. Elektroninen etäisyysmittari on käytettävissä, kun objektiivin suurin aukko on vähintään f/5.6.
Sulkimen tyyppi Elektronisesti ohjattu, pystysuunnassa liikkuva verhosuljin
Suljinaika 1/4 000–30 sekuntia 1/3 EV:n välein; aikavalotus, aika (edellyttää lisävarusteena saatavaa kauko-ohjainta ML-L3)
Suljin – salamatäsmäysnopeus X = 1/200 sekuntia; täsmää sulkimen kanssa enintään nopeudella 1/200 s
Kuvanottotapa Yksittäiskuvaus, sarjakuvaus, itselaukaisin, viivästetty kaukolaukaisu, nopea kaukolaukaisu, hiljainen laukaisu
Kuvausnopeus Enintään 4 kuvaa/s (käsitarkennus, M- tai S-tila, suljinaika 1/250 s tai lyhyempi ja muut asetukset oletusasetuksina)
Itselaukaisin 2 s, 5 s, 10 s, 20 s; 1–9 kuvaa
Mittaus TTL-valotuksenmittausjärjestelmä 420 pikselin RGB-kennon avulla
Mittaustapa Matriisimittaus: Kolmiulotteinen värimatriisimittaus II (G- ja D-objektiivit), värimatriisimittaus II (muut mikroprosessoriohjatut objektiivit) Keskustapainotteinen mittaus: 75 prosentin painotus kuva-alan keskellä olevalle 8 mm:n ympyrälle • Pistemittaus: Mittaa läpimitaltaan 3,5 mm ympyrän alan (noin 2,5 prosenttia kuvasta) valitussa tarkennuspisteessä
Mittausherkkyys (ISO 100, f/1.4-objektiivi, 20 °C) Matriisimittaus ja keskustapainotteinen mittaus: 0–20 EV Pistemittaus: 2–20 EV
Valotusmittarin liitäntä Mikroprosessoriohjattu
Tilat Automaattiset tilat (automaattinen, automaattinen [ei salamaa]); kuvausohjelmat (muotokuva, maisema, lapsi, urheilu, lähikuva, yömuotokuva); ohjelmoitu automatiikka, jossa on joustava ohjelma (P); suljinajan esivalinta-automatiikka (S); aukon esivalinta-automatiikka (A); käsisäätötila (M)
Valotuksen korjaus -5…+5 EV, 1/3 EV:n välein
Valotuksen lukitus Mitattu valotusarvo lukitaan painamalla AE-L/AF-L-painiketta
ISO-herkkyys (suositeltava valotusindeksi) ISO 100–6 400, 1 EV:n välein; voidaan asettaa myös noin 1 EV ISO 6 400:aa suuremmaksi (vastaa arvoa ISO 12 800); ISO-herkkyyden automaattinen säätö käytettävissä
Aktiivinen D-Lighting Päällä, pois päältä
Automaattitarkennus Nikon Multi-CAM 1000 -automaattitarkennusmoduuli, jossa TTL-vaiheentunnistus, 11 tarkennuspistettä (sisältää yhden ristikkäisen tunnistimen) ja tarkennusapuvalo (toimintaetäisyys noin 0,5–3 m).
Herkkyysalue -1…+19 EV (ISO 100, 20 °C)
Tarkennustavat Automaattitarkennus (AF): kertatarkennus (AF-S); jatkuva tarkennus (AF-C); automaattinen tarkennustavan valinta (AF-A); ennakoiva tarkennuksen seuranta aktivoituu automaattisesti kohteen tilan mukaan. Käsitarkennus (MF): Elektronista etäisyysmittaria voidaan käyttää
Tarkennuspiste Voidaan valita 11 tarkennuspisteestä
Tarkennusaluetila Pistetarkennus, dynaaminen tarkennus, automaattinen tarkennusalueen valinta, kolmiulotteinen seuranta (11 pistettä)
Tarkennuksen lukitus Tarkennus voidaan lukita painamalla laukaisin puoliväliin (kertatarkennus) tai painamalla AE-L/AF-L-painiketta
Yhdysrakenteinen salama Automaattinen, muotokuva, lapsi, lähikuva, yömuotokuva: Automaattisalama, joka nousee esiin automaattisesti; P, S, A, M: Painikkeella esiin nostettava
Ohjeluku Noin 12, käsisäätöisellä salamalla 13 (ISO 100, metreinä, 20 °C)
Salaman ohjaus TTL: i-TTL-salamaohjaus 420 pikselin RGB-kennolla on käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla sekä SB-910-, SB-900-, SB-800-, SB-700-, SB-600- ja SB-400-salamalaitteella; tasapainotettu i-TTL-täytesalama on käytettävissä, kun käytetään matriisimittausta tai keskustapainotteista mittausta, digitaalisen järjestelmäkameran tavallinen i-TTL-salama on käytettävissä pistemittauksessa
Salamatila Automaattinen, automaattisalama ja punasilmäisyyden vähennys, automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin, automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys, täytesalama, punasilmäisyyden vähennys, täsmäys pitkiin suljinaikoihin, täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys, jälkiverhon täsmäys ja täsmäys pitkiin suljinaikoihin, jälkiverhon täsmäys, pois
Salaman korjaus -3…+1 EV, 1/3 EV:n välein
Salaman valmiusilmaisin Valo syttyy, kun yhdysrakenteinen salama tai lisävarusteena saatava salamalaite on latautunut; valo vilkkuu, kun salama on välähtänyt täydellä teholla
Varusteluisti ISO 518 -salamakenkä, jossa on täsmäys- ja dataliittimet sekä turvalukitus
Nikonin luova valaistusjärjestelmä (CLS) Kehittynyttä langatonta valaistusta tuetaan käytettäessä SB-910-, SB-900-, SB-800- tai SB-700-salamalaitetta pääsalamalaitteena ja SB-600- tai SB-R200-salamalaitetta etälaitteena tai käytettäessä SU-800-ohjainta ohjaavana laitteena. Salamavalon väritietojen välitystä tuetaan käytettäessä CLS-yhteensopivaa salamalaitetta.
Täsmäysliitäntä Täsmäysliitännän sovitin AS-15 (saatavana erikseen)
Valkotasapaino Automaattinen, hehkulamppu, loisteputkivalo (7 tyyppiä), suora auringonvalo, salama, pilvinen, varjo, esiasetus käsin; hienosäätö muissa kuin esiasetuksessa.
Reaaliaikanäkymän tarkennustavat Automaattitarkennus (AF): Kertatarkennus (AF-S); kokoaikainen automaattitarkennus (AF-F); käsitarkennus (MF)
Reaaliaikanäkymän tarkennusaluetila Automaattinen kasvotarkennus, laaja-alainen automaattitarkennus, normaalialueen automaattitarkennus, kohteen seuranta
Reaaliaikanäkymän automaattitarkennus Kontrastin havaitseva automaattitarkennus koko kuva-alalla (kamera valitsee tarkennuspisteen automaattisesti, kun automaattinen kasvotarkennus tai kohteen seuranta on valittuna)
Elokuvatilan automaattinen kuvausohjelman valinta Käytettävissä automaattisessa kuvaustilassa ja automaattinen (ei salamaa) -tilassa
Elokuvatilan mittaus TTL-valotuksenmittausjärjestelmä ensisijaisen kuvakennon avulla
Elokuvatilan mittaustapa Matriisi
Elokuvatilan kuvakoko (pikseleinä) ja kuvataajuus 1 920 x 1 080, 30p (progressiivinen) / 25p / 24p, (hieno) suuri/normaali 1 280 x 720, 60p/50p, (hieno) suuri/normaali 640 x 424, 30p/25p, (hieno) suuri/normaali; Kuvataajuus 30p (todellinen kuvataajuus 29,97 kuvaa/s) ja 60p (todellinen kuvataajuus 59,94 kuvaa/s) ovat käytettävissä, kun videotilaksi on valittu NTSC. 25p ja 50p ovat käytettävissä, kun videotilaksi on valittu PAL. Kun 24p on valittuna, todellinen kuvataajuus on 23,976 kuvaa/s.
Elokuvien tiedostomuoto MOV
Elokuvatilan videon pakkaus H.264/MPEG-4 Advanced Video Coding
Elokuvatilan äänen tallennusmuoto Linear PCM
Elokuvatilan äänentallennuslaite Yhdysrakenteinen yksikanavainen mikrofoni tai ulkoinen stereomikrofoni; herkkyys säädettävissä
Elokuvatilan ISO-herkkyys ISO 200–6 400; voidaan asettaa myös noin 1 EV suuremmaksi kuin ISO 6 400 (vastaa arvoa ISO 12 800)
Näyttö 7,5 cm:n (3 tuuman), noin 921 000 pisteen (VGA) TFT-nestekidenäyttö, jossa 160 asteen katselukulma, noin 100-prosenttinen kuva-ala ja kirkkauden säätö
Toisto Täyskuva- ja pienoiskuvatoisto (4, 9 tai 72 kuvaa tai kalenteri) toistozoomauksella, elokuvatoisto, valokuva- ja/tai elokuvaesitykset, histogramminäyttö, valoalueet, automaattinen kuvan kääntö ja kuvaselitys (enintään 36 merkkiä)
Muokkaustoiminnot D-Lighting, punasilmäisyyden korjaus, rajaus, yksivärinen, väritasapaino, kuvan sulautus, koon muuttaminen, RAW-käsittely (D-Lighting käytettävissä), suodintehosteet (päivänvalo, lämminsävy, punaisen/vihreän/sinisen vahvistus, tähtisuodin, pehmeäpiirto), miniatyyritehoste, pikamuokkaus, suoristus, vääristymän korjaus, kalansilmä, perspektiivin korjaus, väritysääriviivat, väriluonnos, valikoiva väri, vertailu vierekkäin, elokuvan muokkaus (alku-/loppukohdan valinta, valitun kuvan tallennus)
USB Hi-Speed USB
Videolähtö NTSC, PAL
HDMI-lähtö Tyypin C HDMI-miniliitin
Lisälaiteliitäntä Langallinen kauko-ohjain: MC-DC2 (saatavana erikseen) GPS-laite: GP-1 (saatavana erikseen)
Äänitulo Pieninapainen stereoliitin (halkaisija 3,5 mm)
Näytön kielet Arabia, kiina (yksinkertaistettu ja perinteinen), tšekki, tanska, hollanti, englanti, suomi, ranska, saksa, kreikka, hindi, unkari, indonesia, italia, japani, korea, norja, puola, portugali (portugalin- ja brasilianportugali), romania, venäjä, espanja, ruotsi, thai, turkki, ukraina
Akku Yksi litiumioniakku EN-EL14
Verkkolaite Verkkolaite EH-5b; edellyttää virtaliitäntää EP-5A (saatavana erikseen)
Jalustakierre 1/4 tuumaa (ISO 1222)
Mitat (L x K x S) Noin 125 x 96 x 76,5 mm
Paino Noin 505 g akun ja muistikortin kanssa mutta ilman rungon suojusta; noin 455 g (vain kameran runko)
Lämpötila 0–40 °C
Kosteus Alle 85 % (ei tiivistymistä)
Vakiovarusteet Litiumioniakku EN-EL14 ja liitinsuojus, akkulaturi MH-24, hihna AN-DC3, AV-kaapeli EG-CP14, USB-kaapeli UC-E17, okulaarisuojus DK-5, varusteluistin suojus BS-1, kuminen silmäsuppilo DK-20, rungon suojus BF-1B, ViewNX 2 -CD-ROM-levy, ohje-CD-levy

Jätä vastaus