Pikakoe Canon EOS 100D – pienikokoinen digijärkkäri

Canon EOS 100D on täysin uusi kameramalli ja se on luokkansa pienin ja kevyin APS-C-järjestelmäkamera. Kameran ulkomitat ovat 116,8 x 90,7 x 69,4 mm ja massa 407g. Optisesta etsimestä ei kuitenkaan ole luovuttu. Kameran asetuksia voi säätää kiinteältä kosketusnäytöltä.

EOS 100D -kamerassa on uusi 18 megapikselin APS-C-kokoinen CMOS AF II -hybridikenno joka käyttää vaihetunnistuspikseleitä. Ne peittävät 80 % kennon kuva-alasta. Canonin mukaan ne nopeuttavat automaattitarkennusta ja parantavat seurantaa, kun kamera on suoran kuvan katselutilassa tai kun tallennetaan Full HD -videoita. Sarjakuvausnopeus onnistuu 4 kuvaa sekunnissa. Kuvausohjelmia löytyy erilaisia tilanteita varten.

Kokeiluissani automaattitarkennus toimi videokuvauksessa paremmin ja varmemmin kuin EOS 650D mallissa. Tarkennus ei kuitenkaan yllä vielä tavallisen videokameran varmuuteen ja nopeuteen. Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Vaikuttaa siltä, että automaattitarkennuksen turha edestakaisin sahaaminen olisi vähentynyt verrattuna EOS 650D malliin.

Kuvanlaatu noudattelee jo totuttua linjaa jota Canon APS-C kokoiset kennot ovat tarjonneet muutaman vuoden ajan. Eli kuvanlaatu on hyvällä tasolla, joskin parhaimmat kilpailijat ovat jo myös vähintään samalla tasolla.

Canon EOS 100D on mukava ja vaivaton kamera käyttää. Kosketusnäyttö toimii hyvin ja parhaimmillaan tuntuu siltä, että kameran hallinta on ikäänkuin suorempaa kun ei tarvita erillistä säädintä tai nappia jonkin parametrin säätöön. Silti kameraa voidaan hallita haluttaessa myös perinteiseen tapaan. Luovia suotimia on mahdollista kokeilla esikatselun avulla ennen tallennusta. Kaksi kuvaa voidaan tallentaa samanaikaisesti: yksi kuva luovalla suotimella ja yksi normaali kuva ilman suotimia.

Se, onko kameran pienestä koosta iloa vai ei, on kunkin itse pääteltävä. Minulle pieni koko ei ainakaan ole merkittävä etu. Kameroiden koossa kun on lähinnä kaksi kokoluokkaa: taskuun menevät ja laukussa kannettavat ja tämä kuluu  jälkimmäisiin.

Canon EOS 100D:n tärkeimpiä ominaisuuksia:

  • 18,0 megapikselin CMOS AF II -hybridikenno
  • Pienikokoinen
  • Optinen etsin ja suuri kosketusnäyttö
  • CMOS AF II -hybridiautomaattitarkennus
  • Luovat suotimet ja Extra Effect Shot -tila
  • Sisäinen toiminto-opas
  • EOS-järjestelmän objektiivit ja lisävarusteet

Hinta ja saatavuus:

Uusi kamera objektiiveineen on saatavilla toukokuussa. Suositusvähittäishinta:
Canon EOS 100D 18-55mm IS STM kit 850 euroa

Comments are closed.