Canon PowerShot G1 X – järjestelmäkameran kuvanlaatua?

Canon PowerShot G1 X on kamera, jonka ominaisuudet mahdollistavat valmistajan mukaan järjestelmäkameratasoisen kuvanlaadun. Tämä paljon kulunut ”slogan” kompaktikameroista saanee nyt enemmän katetta tämän kameran myötä kuin koskaan tähän mennessä.

Suurikokoinen CMOS-kenno

PowerShot G1 X on Canonin ensimmäinen kompaktikamera suurikokoisella 4:3-kuvasuhteella toimivalla 14,3 megapikselin CMOS-kennolla. Kennon  mitat ovat 18,7 x 14 mm, joten kennon korkeus on sama kuin digitaalisten EOS järjestelmäkameroiden APS-C-kokoisessa kennossa.  Myös kennon pikselikoko ja rakenne on samanlainen kuin EOS 600D -kamerassa.  Jos kennon pinta-alaa verrataan PowerShot G12 malliin on ero melkoinen; PowerShot G1 X:n kenno on nimittäin 6,3 kertaa suurempi. Suuri kennokoko antaa paremmat mahdollisuudet terävyysalueen hallintaan sekä tietenkin myös paremman kuvanlaadun.

 

Objektiivi

PowerShot G1 X -kameran objektiivissa käytetään samaa rakennetta ja valmistusmenetelmiä kuin Canonin EF-objektiiveissa. Optinen zoom on nelinkertainen, se toimii polttovälillä 28–112 mm. Objektiivissa on lisäksi kolmen askelen harmaasuodin, joka mahdollistaa suuremman aukon käytön kirkkaassa valossa, jos halutaan saavuttaa kapea terävyysalue tai pitempi valotusaika. Optinen, 4 askelen älykäs kuvanvakain auttaa saamaan teräviä kuvia valitsemalla kuhunkin tilanteeseen sopivimman kuvanvakaintilan.

14-bittinen RAW

PowerShot G1 X -kamera tukee 14-bittistä RAW tallennusta, mikä tekee tästä kamerasta mainion parin jopa ammattikuvaajan tai vakavan harrastajan EOS digijärkkärille. 14-bittinen tallennus kun mahdollistaa luonnollisemmat värit sekä väriliukumat verrattuna 12-bittiseen tallennukseen. RAW kuvia voi käsitellä esimerkiksi kameran mukana tulevalla  Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistolla.

Kamerassa on automatiikan lisäksi täydet käsisäädöt. Sarjakuvaus onnistuu kuvataajuudella 4,5 kuvaa/sekunti kuuden kuvan sarjoissa täydellä resoluutiolla. Jatkuva sarjakuvaus on mahdollista nopeudella 1,9 kuvaa sekunnissa (JPEG) aina muistikortin täyttymiseen saakka. Full HD (1080p) videointi on mahdollista kuvataajuudella 24 kuvaa sekunnissa. Optinen zoom toimii myös videotallennuksen aikana.

Näyttö ja optinen etsin

PowerShot G1 X:n Kääntyvä 7,5 cm:n (3,0 tuuman) nestekidenäyttö mahdollistaa kuvaamisen monenlaisista erilaisista asennoista. Suuriresoluutioisen 920 000 kuvapisteen näytön lisäksi kamerassa on dioptrian säädöllä varustettu optinen etsin, mikä alkaa olla nykyään harvinainen vakiovaruste kompaktikameroissa.

Canon EOS yhteensopivuus lisävarusteissa

PowerShot G1 X -kamerassa voi käyttää EOS-järjestelmän EX Speedlite –salamalaitteita. Suodinsovittimen avulla kameraan voi lisätä erilaisia suotimia. Lähikuvauksessa kameraan on kiinnitettävissä rengassalaman sovitin, joka mahdollistaa EOS-järjestelmän rengassalaman ja lähikuvaussalaman käytön.

PowerShot G1 X -kameran tärkeimpiä ominaisuuksia

 • Suuri 14,3 megapikselin CMOS-kenno
 • DIGIC 5, HS System
 • Pienikokoinen 4x zoom ja älykäs kuvanvakain
 • Kääntyvä 7,5 cm:n (3,0 tuuman) nestekidenäyttö
 • Optinen etsin
 • Täydet käsisäädöt
 • 14-bittinen RAW, DPP
 • Full HD -videokuvaus 1080p (24 k/s)
 • HDMI-liitäntä
 • Smart Auto
 • Monipuoliset lisävarusteet
 • Laajan dynaamisen alueen tila ja harmaasuodin
 • Vesitiivis (40 m) kotelo lisävarusteena

Canon PowerShot G1 X -kameran suositushinta on 749 euroa. Myyntiin kamera tulee helmi-maaliskuussa 2012.

Comments are closed.