Canon XF105 ja XF100 ammattivideokamerat tarjoavat monipuolisia käyttömahdollisuuksia

Canonin XF-ammattivideokameroiden tuotesarjan uudet tulokkaat XF105 ja XF100 ovat kaikkien aikojen pienimmät mallit, joissa käytetään broadcast-tasoista MPEG-2 Full HD -tallennuskoodekkia (50 Mbps, 4:2:2).

Canon XF105 ja XF100 ovat vain hieman yli 1 kg painoisia videokameroita, joiden kuvanlaadun valmistaja lupaa olevan erinomainen. Kamera on pyritty muotoilemaan ergonomisesti, jotta pitkätkin kuvaukset onnistuisivat väsymättä. Kameroiden muotoilussa on hyödynnetty XF-videokameroiden kiitettyä suunnittelua, joten mukautettavat säätimet ja nestekidenäyttö ovat helposti käytettävissä. Äänen XLR-tuloliitännät on sijoitettu kahvaan. HD-SDI-lähdön, jaetun aikakooditulon/-lähdön ja Genlock-tulon ansiosta XF105 voidaan integroida saumattomasti studiojärjestelmään tai monikamerakuvaukseen.

XF300-sarjan tavoin XF105 ja XF100 tallentavat MPEG-2 Full HD -videoita alan standardin mukaisina avoimeen lähdekoodiin perustuvina MXF-tiedostoina CF-muistikorteille jopa 50 Mbps:n nopeudella ja 4:2:2-värinäytteenotolla. Näin saadaan suuri määrä väritietoja jälkimuokkausta varten. CF-kortti on edullinen vaihtoehto verrattuna joihinkin puolijohdemuisteihin, joita käytetään yleisesti ammattivideotallennuksessa. Tallennusvälineen vaihtotoiminnon ja uuden kaksoiskorttitallennuksen avulla samaa videomateriaalia voidaan tallentaa kahdelle eri CF-kortille samanaikaisesti. Tallennuksen aikana voidaan myös vaihtaa tai alustaa kortti, joka ei ole käytössä.

Canonin MPEG-2 MXF -videotiedostot ovat täysin yhteensopivia Adobe Systems Incorporatedin, Apple Inc:n, Avid Technology Inc:n ja Grass Valleyn™ yleisimpien editointi- ja käsittelyohjelmistopakettien kanssa. Canon XF Utility -ohjelma ja Apple Final Cut Pro- ja Avid Media Composer -ohjelmien laajennusohjelmat kuuluvat mallien perustoimitukseen.

Kummassakin mallissa on uusi monikäyttöinen 10x zoomilla varustettu 30,4 mm:n laajakulmainen Canon HD -video-objektiivi, jonka valovoima on f/1,8. Kahdeksanlamellinen metallihimmennin pehmentää taustan kauniisti. Siirrettäviä linssiryhmiä on entistä suurempi määrä, minkä ansiosta kromaattista poikkeamaa on vain vähän ja objektiivin kokoa on voitu pienentää. Objektiivin polttoväliä voidaan pidentää 1,5x, 3x tai 6x kolmitasoisella digitaalisella telelisäkkeellä.

XF105- ja XF100-videokameroissa on myös XF-sarjasta tuttu Canonin edistyksellinen optinen kuvanvakainjärjestelmä, jossa on kolme kuvanvakaintilaa: vakio, dynaaminen ja tehostettu.

Uusi 1/3 tuuman 2,07 megapikselin Canon CMOS -kenno tallentaa Full HD -videot 1 920 x 1 080 -resoluutiolla. XF300-sarjan malleista tuttu kolmen CMOS-kennon järjestelmä on muokattu XF100-sarjan kameroihin sopivaksi. Järjestelmässä käytetään Bayer-värisuodinta, joka mahdollistaa suuren herkkyyden ja laajan dynaamisen alueen. Nopea kuvatiedon siirtotekniikka vähentää CMOS-videokameroissa tyypillistä pystylinjojen ns. ”rolling-shutter”-vääristymää.

Uusissa malleissa on runsaasti luovia kuvausasetuksia. 1080/50i, 1080/25p, 720/50p ja 720/25p ovat kaikki käytettävissä samoin kuin vaihdettavat bittinopeudet. Hidastettu ja nopeutettu videokuvaus, jaksoittaiskuvaus (intervallikuvaus) ja ruutukuvaus (stop motion -animaatioihin) ovat käytettävissä samoin kuin kolmen sekunnin esitallennus välimuistiin.

XF100-sarjan kameroissa on myös uusia infrapunatoimintoja ja 3D-kuvausaputoimintoja. Infrapunakuvaus otetaan käyttöön kameran edessä objektiivin alapuolella olevalla kytkimellä. XF105- ja XF100-malleissa on infrapunavalo ja kuvausmahdollisuus sekä vihreällä että valkoisella valolla, mikä mahdollistaa yöotokset. Ominaisuudet sopivat etenkin luonto- ja dokumenttikuvaukseen. Molemmissa malleissa on myös kaksi uutta 3D-kuvausaputoimintoa. Optisen akselin kääntö kuvanvakaimella mahdollistaa kahden toisiinsa liitetyn videokameran virheettömän kohdistamisen 3D-stereokuvauksessa. Polttoväliopastuksen avulla zoomin säädöt saadaan synkronoitua tarkasti.

Molemmissa videokameroissa on suurikokoinen sivulle asennettu nestekidenäyttö.  8,8 cm:n (3,5 tuuman) näytössä on selkeän kuvan tuottava 920 000 pisteen resoluutio.  Aallonmuotomonitori ja reunatarkennustoiminto auttavat kuvaamisessa, ja valikon toimintoja on helppo käyttää ohjaimella. Kameroissa on myös 0,61cm:n 260 000 pisteen elektroninen etsin 100 prosentin peitolla.

Käsitoimisella objektiivin renkaalla voi säätää tarkennusta, zoomia ja himmennintä. Näitä tiloja voi vaihdella sivulle asennetulla kytkimellä. Useita asetuksia, kuten himmentimen säätöjä, voidaan säätää mukautettavan painikkeen ja valitsimen yhdistelmällä. Käsitarkennukselta voi vaihtaa automaattitarkennukselle ja takaisin pikapainikkeella. Käytössä on kolme erilaista tarkennustilaa: Canonin kasvojentunnistus AF -tarkennus, nopea Instant AF -tarkennus ja ”vain kasvot AF” -tila, joka rajoittaa automaattitarkennuksen vain havaittuihin kasvoihin. Toiminto on erityisen hyödyllinen kertaluontoisessa kuvauksessa, kuten paikalla tapahtuvassa uutiskuvauksessa.

XF105 ja XF100 tarjoavat monipuoliset mukautusmahdollisuudet. Käyttäjät voivat määrittää yli 90 yksilöllistä kuvaan liittyvää muuttujaa mukaan lukien jonkin kuudesta esiasetetusta gammakäyrästä. Myös kaikille 10 mukautettavalle painikkeelle voi määrittää jonkin 34 yksittäisestä toiminnosta, joten videokameran voi optimoida juuri omiin kuvaustottumuksiin tai tyyliin sopivaksi.

Kumpaankin kameraan voi tallentaa jopa yhdeksän mukautettua kuvaa, mukaan lukien kolme vakiona toimitettavaa asetusta, muun muassa gamma-asetukset CINE.V ja CINE.F. Suosikkiasetukset voi tallentaa ja siirtää videokamerasta toiseen SDHC-korttien avulla. Tämä on erityisen kätevää, kun tietty luova tyyli halutaan säilyttää kaikissa videokameroissa tai taata yhtenäiset asetukset kaikissa videokameroissa.

Erillinen ääniraita voidaan tallentaa liittämällä ulkoiset mikrofonit kahteen XLR-tuloon. Myös kameran etuosassa oleva mikrofoni tallentaa stereoääntä. Molemmat mallit tallentavat 16-bittistä lineaarista 48 kHz:n PCM-ääntä, joka tuottaa ammattitasoisen äänisignaalin ammatti- ja lähetyskäyttöön.