Sony julkaisee a7R-kameran: maailman pienin ja kevyin kamera vaihdettavilla objektiiveilla

Ammattikuvaajien ja kameraharrastajien innolla odottama Sonyn a7R-kamera on uusi vertailukohde digikuvaamisessa. Tämä peilitön kamera on mullistava sekoitus kuvauskykyä ja kannettavuutta sekä määrittää uudelleen täyden kennon kuvauksen luovat mahdollisuudet kämmenen kokoisessa kamerassa vaihdettavilla objektiiveilla.

Maailman pienin ja kevyin kamera vaihdettavilla objektiiveilla[i]

  • Hiljattain kehitetty Full-frame Exmor™ CMOS -kenno ”gapless on chip” – muotoilulla ja 36.4 tehokkaalla megapikselillä sekä ilman optista alipäästösuodatinta
  • Uusi BIONZ X™ -prosessori arviolta kolminkertaisella prosessointinopeudella[ii] ja varustettuna uudella aluekeskeisellä kohinanvaimennuksella
  • Parannettu XGA OLED Tru-Finder™ -etsin laajalla kuvakulmalla
  • Käytännöllinen, luotettava ja intuitiivinen laite pölyn ja kosteuden kestävällä magnesiumseosrungolla ja kattavilla säätömahdollisuuksilla
  • AVCHD Progressive Full HD (1920×1080 – 60p/25p[iii]) videotallennus varustettuna äänitason hallinnalla ja puhtaalla HDMI-ulostulolla
  • 4K-valokuvan ulostulo ja tuki TRILUMINOS-näytölle
  • NFC ja Wi-Fi helppoon yhdistettävyyteen älypuhelimen ja tabletin kanssa

Ammattikuvaajien ja kameraharrastajien innolla odottama Sonyn a7R-kamera on uusi vertailukohde digikuvaamisessa. Tämä peilitön kamera on mullistava sekoitus kuvauskykyä ja kannettavuutta sekä määrittää uudelleen täyden kennon kuvauksen luovat mahdollisuudet kämmenen kokoisessa kamerassa vaihdettavilla objektiiveilla.

A7R ja uusi α7 antavat vakavasti otettaville valokuvaajille rajattoman valikoiman uusia taiteellisia mahdollisuuksia. Laaja valikoima Sonyn ja Carl Zeissin objektiiveja ja kuusi uutta täyden kennon –objektiivia[iv] täydentävät kameroiden ensiluokkaista kuvanlaatua – riippumatta siitä, kuvataanko yksityiskohtia täynnä olevia valokuvia tai terävää elokuvatasoista Full HD -videota.

Kauniisti muotoiltu ja pitkissä kuvauksissa helposti käsiteltävä a7R on tinkimätön kuvaustyökalu, joka asettaa edistyneiden käyttäjien tarpeet edelle. Etu- ja takapuolen valintanäppäimet sekä hallintarengas ja valotuksensäätönäppäin mahdollistavat tilanteenmukaisen säätämisen samalla, kun rajaa kuvia korkealla kontrastilla ja resoluutiolla varustetussa XGA OLED Tru-Finder -etsimessä tai kallistuvalla 3.0-tyyppisellä LCD-näytöllä.

35mm full-frame Exmor CMOS –kenno yhdistää valoa keskittävän ja fotodiodeja laajentavan teknologian ja siinä on myös uusi ”gapless on chip” -muotoilu, joka poistaa välit vierekkäisten pikselien väliltä. Nämä edut lisäävät kennon valonkeräystä, jonka avulla saavutetaan erinomainen resoluutio, herkkyys ja vähäinen rakeisuus. Samanaikaisesti se ratkaisee haasteen liittyen pienentyneeseen pikselikokoon, joka johtuu äärimmäisen isosta pikselimäärästä.

BIONZ X -prosessori yhdessä täyden kuvakennon kanssa mahdollistavat myös ammattitasoisen Full HD -videon[v] kuvaamisen. Kameran kuvausjälki on täyteläistä ja kauniisti renderoitua videokuvaa upeilla väreillä ja erittäin alhaisella rakeisuudella jopa vähällä valolla kuvatessa. Selkeää zoomia on parannettu videokuvausta ajatellen tuottaen vahvoja lähikuvia pikselimäärästä tinkimättä. Ammattimaiset video-ominaisuudet pitävät sisällään äänentallennuksen tason hallinnan sekä näytön ja puhtaan HDMI-ulostulon, jonka avulla videoita voi katsella ulkoisesta näytöstä tai niitä voidaan tallentaa toiseen laitteeseen.

A7R-kamerassa on uusi Fast Intelligent AF -automaattitarkennus, joka takaa nopean ja tarkan automaattitarkennuksen ja on suunniteltu täysin muokattavaksi, jolloin se sopii täydellisesti käyttäjän tarpeisiin valokuvauksessa. Siinä on yhdeksän muokattavaa painiketta ja 46 määritettävää toimintoa.[vi]

Korkearesoluutioisia valokuvia voi näyttää suoraan 4K-televisiosta, joka on neljä kertaa tarkempi kuin Full HD -televisio. TRILUMINOS Colour -yhteensopivuus tarjoaa uskomattoman paletin rikkaita ja luonnollisia värejä, kun a7R:llä kuvattuja kuvia ja videoita katsotaan yhteensopivalla TRILUMINOS-näytöllä varustetulla BRAVIA-televisiolla.

Wi-Fi- ja NFC-yhteyksien avulla a7R tarjoaa vaivattomasti langattoman yhden kosketuksen yhteyden Xperia™- tai NFC-yhteensopivien Android-älypuhelimien ja tablettien kanssa. PlayMemories Camera Apps –sovellus parantaa kuvauskokemusta edelleen kasvavalla valikoimalla sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia tuoden lisää jännittäviä uusia luovia tehosteita, suodattimia, apuvälineitä ja paljon muuta.

Uusi Multiple Exposure -sovellus yhdistää automaattisesti peräkkäisiä otoksia. Tämä tekee kauniiden ja vaikuttavien tehosteiden luomisen helpoksi. Tehosteita varten käytössä on valikoima valmiita taiteellisia teemoja sekä mahdollisuus muokata kuvia manuaalisesti.

Smart Remote Control[vii], joka on valmiiksi asennettu a7R:ään, säätelee valotusta ja sulkimen vapauttamista älypuhelimesta käsin. Sovellus on oiva työkalu jalustalta otetuissa ryhmäkuvissa ja omakuvissa. Lisäksi sovellus lähettää kuvat automaattisesti mobiililaitteeseesi kuvien välitöntä jakamista varten.[viii]

Lujalla pölyn ja kosteuden kestävällä magnesiumseosrungolla varustettu a7R painaa ainoastaan 407 g (pelkkä runko). Tämä tekee siitä maailman pienimmän ja kevyimmän täydellä kennolla varustetun kameran vaihdettavilla objektiiveilla.

Kameran kuvanlaatu on korkeampi kuin missään aiemmassa kamerassa, joka vetoaa niin valokuva-ammattilaisiin kuin vihkiytyneisiin harrastelijoihinkin. Tuliterä 36.4 vaikuttavan megapikselin (arvio) Full Frame Exmor CMOS -kenno näyttää kameraluokassaan ennen näkemättömän määrän yksityiskohtia. Korkearesoluutioisen a7R:n kennossa ei ole alipäästösuodatinta (OLPF), mikä  varmistaa sen, että kameran erityslaatuinen erottelukyky on täysin hyödynnetty. Tätä täydentää uusi BIONZ X –prosessori – Sonyn uusimman sukupolven kuvaprosessori, joka maksimoi yksityiskohdat ja pienentää kuvan rakeisuutta laajalla  ISO 100-25600 herkkyysasteikolla (Huom: laajennettavissa alimmillaan jopa ISO 50 ja korkeimmillaan jopa ISO 51,200 -arvoihin Multi-Frame Noise Reduction -toiminnon avulla).

Uudet vaihdettavat täyden kennon E-bajonetti -objektiivit

Valikoimasta löytyy viisi uutta täyden kennon E-bajonetti –objektiivia, joiden avulla a7R:n hienot kuvausominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. E-bajonetin täyden kennon -tuotesarja sisältää kaksi Sonyn ja Carl Zeissin keskimatkan zoom-objektiivia, kaksi valovoimaista Sonnar T* prime-objektiivia ja huippulaadukkaan G telezoom -objektiivin.  Lisäksi valikoimassa on uuden sukupolven sovitinkierre-adapteri, joka antaa kuvaajalle mahdollisuuden hyödyntää jo olemassa olevia täyden kennon A-bajonetin optiikoita molempien kameroiden kanssa, mukaan lukien hiljattain julkistetun SAL70200G2 70-200mm F2.8 G SSM II telezoom -objektiivin.

Uuteen a7R:ään on saatavilla myös lisävarusteita. VG-C1EM -kahva lisää kuvausaikaa kahden NP-FW50 –akun avulla ja samalla se lisää käyttömukavuutta pystykuvauksen yhteydessä. BC-TRW-laturi näyttää latauksen tason LED-valoilla. FA-CS1M-keskiökytkentäjohtoa voidaan käyttää myös kameran ulkopuolisena kaapelina kytkemällä se Multi Flash -kaapelilla. Nahkainen pehmeä LCS-ELCA kantolaukku lisää a7R-kameran käyttömukavuutta ja laadun tuntua samalla suojaten kameraa kolhuilta ja naarmuilta.

Sonyn kevyt ja pienikokoinen uutuus, a7R täyden kennon digitaalikamera vaihdettavilla objektiiveilla, on ennakkotilattavissa osoitteesta www.sony.fi/ILCE ja yleisesti saatavilla Euroopassa marraskuun puolivälistä lähtien. Kameran suositushinta on noin 2 300 euroa.

Tärkeimmät tekniset tiedot (englanniksi)

α7R
Lens compatibility Sony E-mount lenses
Image sensor Type 35mm full frame (35.9×24.0mm), Exmor CMOS sensor
Number of pixels (effective) Approx. 36.4 megapixels
Recordsystem (still image) Recording format JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver.2.3, MPF Baseline compliant), RAW (Sony ARW 2.3 format)
Record system (movie) Recording format AVCHD format Ver. 2.0 compliant/ MP4
Media Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD memory card, SDHC memory card (UHS-I compliant), SDXC memory card (UHS-I compliant)
Focus system Type Fast Intelligent AF
(contrast detection AF)
Focus points 25 points (contrast detection AF)
Exposure control Metering type 1200-zone evaluative metering
ISO sensitivity (Recommended Exposure Index) Still images: ISO 100-25600 equivalent (1/3 EV step), (ISO numbers up from ISO 50 can be set as expanded ISO range),
AUTO (ISO 100-6400, selectable lower limit and upper limit)
Movies: ISO 200-25600 equivalent (1/3 EV step) / AUTO (ISO 200-6400 equivalent)
Viewfinder Type 1.3 cm (0.5-type) electronic viewfinder (colour)
Number of dots 2,359,296 dots
Field coverage 100%
Magnification approx. 0.71x (with 50mm lens at infinity, -1m-1) diopter
LCD screen Type 7.5cm (3.0-type) type TFT
No. of dots 921,600 dots
Adjustable angle Up by approx. 90 degrees, Down by approx. 45 degrees
Wi-Fi View on smartphone Yes
Send to computer Yes
View on TV Yes
NFC Yes (NFC Forum Type 3 Tag compatible, One-touch remote,  One-touch sharing)
PlayMemories Camera Apps Yes
Audio Microphone Built-in stereo microphones or ECM-CG50/ XLR-K1M (sold separately)
Speaker Built-in, monaural
Headphone Terminal Yes (3.5 mm stereo minijack)
Dimensions (excluding protrusions) Approx. 126.9mm x 94.4mm x 48.2mm
Weight Approx. 407g (body only)Approx. 465g (with battery and Memory Stick PRO Duo included)

[i], Sonyn lokakuussa 2013 toteuttaman tutkimuksen mukaan, heijastamattomille vaihdettavan optiikan kameroille, joissa automaattitarkennus.

[ii] Verrattuna aiempiin BIONZ -prosessoreihin

[iii]  α7-sarja tukee sekä PAL että NTSC-videotallennusta

[iv] Viisi uutta E-kierteen objektiivia ja yksi uusi A-kierteen objektiivi, joita voidaan käyttää uusien a7 ja a7R-kameroiden kanssa adapterin kanssa.

[v] AVCHD Progressive, 1920×1080 60p/50p/25p/24p

[vi] Joitakin toimintoja voi määrittää vain tietyille painikkeille

[vii] a7-sarja tulee olemaan yhteensopiva seuraavien kanssa: “Camera Remote API beta”(http://camera.developer.sony.com) , API (Application Program Interface) Sony-kameran etäkäyttöä varten yhdessä Wi-Fi-yhteydellä varustettujen älypuhelinten ja tablettien kanssa, sen jälkeen kun viimeisin versio Smart Remote Controlista on asennettu maissa, joissa PlayMemories Camera Apps -sovellus on saatavilla.

[viii] ‘‘Direct Upload’ saatavilla lanseerauksen aikana. ‘Multiple exposure’, ‘Picture Effect+’, ‘Photo Retouch’ and ‘Lens Compensation’  ovat saatavilla α7-sarjalaisiin vuoden 2013 loppuun mennessä