Kokeilussa Sony RX100 IV

Kokeilussa Sony RX100 IV

Sony RX100 IV on pienikokoinen kompaktikamera joka kulkee mainiosti takintaskussa. Se on nimensä mukaisesti neljäs versio Sonyn RX100 kamerasta. Ensimmäinen malli oli riisutuin sekä ulkoisesti että muilta ominaisuuksiltaan. Siinä ei ollut esimerkiksi etsintä tai kääntyvää näyttöä ja videokuvausominaisuuksista puuttui 25P kuvausmahdollisuus, tarjolla kun oli ainoastaan 50i sekä 50P. Nyt uusin malli tarjoaa kaikki nämä ja paljon muuta.

CX60900_Right

Pienessä kamerassa huippuominaisuudet

RX100 IV kamerassa on 20,1 megapikselin 1.0-tyypin pinorakenteinen CMOS-kuvakenno, jossa on DRAM-siru. Optiikkana on ZEISS® Vario-Sonnar® T 24–70 mm -objektiivi, jossa F1,8–2,8-aukko. Suuri valovoima ilahduttaa erityisesti sisäkuvauksessa; ISO-herkkyys voidaan pitää kohtuullissa lukemissa vaikka kuvattaisiinkin puutteellisessa valossa. Omissa kokeiluissani ISO 800 riitti yleensä herkkydeksi sisälläkin, kun aukko oli suurimmillaan. Kennoon yhdistetty DRAM-siru mahdollistaa nopean sarjakuvauksen ja tyylikkäiden hidastusvideoiden tekemisen.  Sarjakuvaus onnistuu täydellä resoluutiolla 16 kuvaa sekunnissa. Hidastusvideoissa voidaan videota tallentaa jopa nopeudella 1000 kuvaa sekunnissa, joka sitten toistetaan esimerkiksi nopeudella 25 kuvaa sekunnissa. Resoluutio näillä suurimmilla ruutunopeuksilla on kuitenkin skaalattu 1080P arvoon jostakin pienemmästä arvosta. Ruutunopeudella 100P/120P kuvatut hidastukset ovat kuitenkin vielä täysin Full HD laatua.  Mainitsemisen arvoinen ominaisuus on myös huippunopea suljin joka ansiosta suljinaika voi olla jopa vain 1/32000 sekuntia. Tällä voi käytännössä eliminoida ns. rolling shutter ilmiön valokuvissa. Harmaasuodinkin (ND) on saatu kameraan mukaan, tämä taitaa olla jopa ainoa taskukamera josta sellainen löytyy.

CX60900_image3_bgwh

RX100 IV:n pieni koko on sekä hyvä että huono ominaisuus riippuen siitä, mitä asioita pidetään tärkeänä. Toisaalta RX100 IV on kätevän kokoinen ja kulkee helposti mukana, mutta pieni koko tuo mukanaan tietyn ahtauden tunteen kameran säätimiin. Jos on kuvannut pääasiassa digijärkkärillä, vaatii kameran sujuva käsittely totuttelua. Etsin, joka tulee haluttaessa napin painalluksella esiin kameran päältä, on todella kätevä, koska se ei lisää käyttämättömänä ollessaan kameran kokoa. Sen käyttö tuntuu aluksi oudolta, mutta se on todella mukava lisäominaisuus, joka auttaa kuvaamaan esimerkiksi todella kirkkaissa olosuhteissa. Objektiivin juuressa on ohjausrengas jolla voidaan säätää esimerkiksi suljinnopeutta tai aukkoa. Tämä mahdollistaa kameran sujuvan käytön myös manuaalitilassa (M).

CX60900_Top-wide

CX60900_Tilt-high CX60900_Top-close

Kuvanlaatu hyvä sekä valokuvissa että videoissa

Sony RX100 IV tarjoaa sen verran hyvää kuvanlaatua että se kannustaa kuvaamaan RAW-formaatissa. Kuvanlaatu ei ole niin kovin kaukana järjestelmäkameroista, varsinkaan muutaman vuoden takaisista malleista. Kuvat ovat tarkkoja ja dynamiikka-alue on kompaktikameraksi laaja. Videokuvan laatu vastaa ammattilaatua, eikä se häviä esimerkiksi ammattikäyttöön tarkoitetulle Sony PXW-X70 videokameralle. Lisäksi RX100 IV tarjoaa jopa ominaisuuksia joita PXW-X70 ei tarjoa, kuten HFR-ominaisuudet (High Frame Rate) sekä vakiona 4K-kuvausmahdollisuuden.

Sony R100 IV image

Sony RX100 IV koekuva, käsitelty RAW-kuvasta. Auki klikattuna kuva on täysikokoinen.

Onko Sony RX100 IV:llä kilpailijoita?

Sony RX100 IV tarjoaa tällä hetkellä ainutlaatuisen monipuolisen paketin ominaisuuksia pieneen kokoon pakattuna. Vastaavilla ominaisuuksilla varustettua kameraa ei kilpailijoilla yksinkertaisesti ole kompaktikameroiden luokassa. Jos vain 4K-kuvauksen kannalta ajatellaan, on tämän kameran pahimpia kilpailijoita Samsungin NX1 ja NX500 mallit, jotka ovat sitten järjestelmäkameroita, mutta hinnallaan kilpailevat RX100 IV:n kanssa.  NX500 on jopa melkein puolta halvempi. Kuvanlaadussa ne menevät RX100 IV:n edelle, mutta ne eivät toisaalta tarjoa aivan vastaavia ominaisuuksia esimerkiksi hidastusten tekemiseen. Canonin mallit PowerShot G5 X ja PowerShot G9 X lienevät varteenotettavia kilpailijoita jos vain valokuvauksesta puhutaan, videokuvausominaisuuksissa ne eivät pääse samalle tasolle Full HD resoluutioineen.

DSC_RX100M4_Lifestyle_wMen_ExpMay2017_1

Plussat:

  • Video-ominaisuudet (4K, hidastuskuvaus)
  • Kuvanlaatu on vakuuttava sekä videoissa että valokuvissa
  • Nopea sarjakuvaus
  • Harmaasuodin (ND) on mukava ekstra, joka on vain harvoissa etupäässä valokuvaukseen tarkoitetuissa kameroissa

Miinukset

  • Korkea hinta kompaktikameraksi (1 230,00 €)
  • Akkukesto ei ole kovin pitkä

Arvio

92%
Yhteenveto: Laadukas kompaktikamera huippuominaisuuksilla. Oman luokkansa paras.
Käytettävyys - 90%
Kuvanlaatu, stillkuvat - 92%
Video-ominaisuudet - 95%

Käyttäjän arvio 50% (16 äänet).

Kokeilussa Sony RX100 IV 2.6 5 17