AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR ja AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR: Nikonin uudet superteleobjektiivit painavat nyt entistä vähemmän

AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR ja AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR: Nikonin uudet superteleobjektiivit painavat nyt entistä vähemmän

Helsinki, 2.heinäkuuta 2015: Nikon esittelee tänään kaksi uutta, luokassaan kevyintä* ammattilaistason superteleobjektiivia: AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR:n ja AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR:n.

Näiden uusien objektiivien myötä Nikon parantaa kahden arvostetun ja luotettavan superteleobjektiivin suorituskykyä ja keventää merkittävästi niiden painoa. Uusi 500mm f/4E on 20 prosenttia edeltäjäänsä kevyempi, kun taas uusi 600mm f/4E painaa 25 prosenttia edellistä mallia vähemmän.

Molemmat objektiivit perustuvat uuteen optiseen rakenteeseen, jossa on käytetty kevyitä fluoriittilasielementtejä, nanokidepinnoitetta ja ED-lasia. Vaikuttava painonvähennys saavutettiin fluoriittielementtien ja magnesiumseokseen perustuvan rakenteen avulla. Molemmissa objektiiveissa on hyödynnetty uusinta teknologiaa; muun muassa nopeita urheilusuorituksia kuvaavat arvostavat sähkömagneettista himmennintä, joka takaa kuvien yhtenäisyyden ja entistä paremman tarkkuuden nopean sarjakuvauksen aikana. Nikonin tärinänvaimennusjärjestelmän uusin versio tuo jokaisessa objektiivissa käyttöön neljä aukkoa pidemmän suljinajan edun, ja se sisältää myös SPORT-tilan, joka pystyy seuraamaan sellaisiakin nopeita tilanteita joista tavallisella VR-järjestelmällä olisi vaikea suoritutua. Muita uusia ominaisuuksia ovat muun muassa Kensington-lukkopaikalla varustettu pyörivä jalustarengas ja täysin uusituilla laakereilla, jotka mahdollistavat saumattoman siirtymisen sommitelmien välillä. Molemmissa objektiiveissa käytetään lisäksi Nikonin ainutlaatuista fluorpinnoitetta, joka hylkii tehokkaasti vettä, pölyä ja likaa.

Nikon Europen objektiiveista, lisävarusteista ja ohjelmistoista vastaava tuotepäällikkö Zurab Kiknadze toteaa: ”Nämä uudet NIKKOR-objektiivit puuttuvat yhteen superteleobjektiiveihin liittyvään keskeiseen ongelmaan – painoon. Molemmissa superteleobjektiiveissa on vähennetty merkittävästi painoa ja lisätty suorituskykyä uuden optisen rakenteen ja viimeisimpien objektiivitekniikoiden avulla. Kevyen rakenteen edut huomaa erityisesti kentällä, sillä runko rasittuu entistä vähemmän ja objektiivin käsiteltävyys on parantunut.”

Tasapainoinen rakenne

Kaikki kentällä suurella superteleobjektiivilla kuvanneet tietävät, että jokaisella grammalla on merkitystä ja että valovoimalla on suuri vaikutus lopputulokseen. Fluoriittilasin käytön ansiosta näiden uusien objektiivien rakenteen keveydellä ei ole vaikutusta kuvanlaatuun. Uusi (noin) 3 090 grammaa painava 500 mm:n objektiivi on 790 grammaa edeltäjäänsä kevyempi, ja se painaa itse asiassa vähemmän kuin nykyinen 200-400mm f/4 VR II. Uusi 600 mm:n objektiivi painaa noin 3 810 grammaa, joten se on painoltaan vaikuttavat 1 250 grammaa edeltävää mallia kevyempi. Molempien objektiivien suurin aukko f/4 ja Nikonin vaikuttava tärinänvaimennustekniikka varmistavat näiden uusien superteleobjektiivien hämmästyttävän selkeyden ja tarkkuuden. Urheilu- ja luontokuvaajilla on nyt vähemmän kannettavaa ja enemmän kuvattavaa.

Vakaa ja luotettava

Nikonin uusissa 500 mm:n ja 600 mm:n objektiiveissa on hyödynnetty useita uusia tekniikoita, jotka takaavat kuvattaessa uskomattoman vakauden. Nikonin tärinänvaimennustekniikan uusin sukupolvi tuo molemmissa objektiiveissa käyttöön vaikuttavan neljän aukon edun ja vähentää merkittävästi kameran tärähtämisen aiheuttamaa liike-epäterävyyttä. Tärinänvaimennustoiminto on hiljainen, ja molemmissa objektiiveissa on käytettävissä myös Nikonin SPORT-tärinänvaimennustila ja automaattinen jalustan tunnistus. SPORT-tärinänvaimennustila on suunniteltu tuottamaan vakaa etsimen kuva kuvattaessa nopeaa liikettä. Tilan ansiosta sarjakuvauksen kuvausnopeus ja laukaisun aikaviive ovat samaa luokkaa kuin silloin, kun tärinänvaimennus on poissa käytöstä. Objektiiveissa on myös sähkömagneettinen himmennin. Tämä erikoismekanismi mahdollistaa huippuluokan seurannan automaattitarkennuksella ja vakaan automaattisen valotussäädön etenkin nopean sarjakuvauksen aikana.

Nopea tarkennus

Nikonin SWM-ultraäänimoottori mahdollistaa erittäin nopean ja erittäin hiljaisen automaattitarkennuksen sekä saumattoman siirtymisen käsitarkennukseen. Käsisäädön lisäksi käytettävissä on kaksi automaattitarkennustilaa: A/M, joka asettaa automaattitarkennuksen ensisijaiseksi myös tarkennusrengasta käytettäessä, ja M/A, jonka avulla voidaan siirtyä AF-tilassa välittömästi automaattitarkennuksesta käsisäätöön. Molemmissa objektiiveissa on uusi tarkennuksen rajoituskytkin, jonka avulla kuvaajat voivat rajoittaa tarkennusaluetta niin, että objektiivi pystyy tarkentamaan entistä nopeammin. Kytkimessä on kaksi asentoa: 600 mm:n objektiivissa FULL ja ∞ – 10 m, 500 mm:n objektiivissa FULL ja ∞ – 8 m. Tämän lisäksi lyhin tarkennusetäisyys on nyt 500 mm:n objektiivissa 3,6 metriä ja 600 mm:n objektiivissa 4,4 metriä.

Parannettu optinen suorituskyky

Kummassakin objektiivissa on 16 elementtiin ja 12 ryhmään perustuva uudelleensuunniteltu optiikka.

600 mm:n objektiivissa on neljä erittäin pienen hajonnan (ED) lasielementtiä, kun taas 500 mm:n objektiivissa niitä on kolme. Molemmissa objektiiveissa on käytetty nanokidepinnoitetta ja kahta fluoriittilinssielementtiä. Väriaberraation vaikutusta on saatu entistä pienemmäksi ja haamukuvia sekä heijastuksia hallitaan tehokkaasti. Tämän lisäksi molemmissa objektiiveissa on yhdeksänlehtinen pyöristetty himmennin, jonka ansiosta epätarkat alueet näkyvät luonnollisina ja kohteet erottuvat selkeästi taustasta.

Entistä parempi ergonomia

Ergonomisten parannusten ansiosta uusia objektiiveja on nyt entistä helpompi käsitellä. Uudet fluoriittilasielementit eivät ainoastaan vähennä kokonaispainoa, vaan ne keventävät myös objektiivien etuosaa ja siirtävät painopisteen taakse, mikä parantaa vakautta.

Molemmissa objektiiveissa on uusittu jalustan kiinnitysrenkaan laakerit, jotka takaavat entistä tasaisemman vaihdon pysty- ja vaakasuunnan välillä. Objektiivien kuljettamisen helpottamiseksi jalustakiinnike on sijoitettu entistä lähemmäksi objektiivin takaosaa, mikä mahdollistaa myös toimitukseen kuuluvan yksiosaisen vastavalosuojan vaivattoman kääntämisen toisinpäin. Tämän lisäksi molempien objektiivien mukana toimitetut monopodi-kiinnitysrenkaat parantavat vakautta monopodilla kuvattaessa. Molemmissa objektiiveissa on edelleen 40,5 mm:n pujotettaville suotimille varattu paikka.

Luotettavuus

Olipa kyse moottori- tai yleisurheilusta, suurriistasta tai linnuista, nämä objektiivit soveltuvat kaukaisten kohteiden kuvaamiseen, toimivat hyvin lähes kaikissa valaistusolosuhteissa ja tuottavat terävyydeltään ja kontrastiltaan hämmästyttäviä kuvia. Koska luonto- ja toimintakuvaus tapahtuu usein hankalissa olosuhteissa, sekä 500 mm:n että 600 mm:n malleissa on fluoripinnoitteinen suojalasielementti objektiivin etuosassa. Pinnoite hylkii vettä, pölyä ja likaa sekä helpottaa lasin puhdistamista pintaa vahingoittamatta. Tämän lisäksi kestävä rakenne ja jalustarenkaassa oleva Kensington-lukko takaavat, että nämä objektiivit vastaavat myös ammattimaisen käytön vaatimuksia.

Lisävarusteet

AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR- ja AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR -objektiivit ovat yhteensopivia useiden AF-I- ja AF-S-sarjan telejatkeiden kanssa. Niihin kuuluu myös TC-20E-sarja, joka mahdollistaa automaattitarkennuksen, kun telejatke on kiinnitettynä f/8-yhteensopivaan kamerarunkoon. Molemmat objektiivit ovat yhteensopivia myös uuden pyöröpolarisaatiosuotimen C-PL405 (lisävaruste) kanssa, jonka suodinkiekko helpottaa suotimen kiertämistä sen jälkeen, kun se on asetettu objektiiviin.

Nikon tuo markkinoille myös kaksi uutta laukkua. CT-505 on suunniteltu 500 mm:n objektiivia varten, kun taas CT-608 suojaa 600 mm:n objektiivia. Molemmissa kestävissä, mutta kevyissä laukuissa on sisääntaitettava kahva, joka helpottaa laukkujen pinoamista, sekä ylimääräinen lokero suotimia ja telejatkeita varten.

Tämän lisäksi 600 mm:n objektiivin mukana toimitetaan uusi yksiosainen vastavalosuoja HK-40, kun taas 500 mm:n objektiiviin kuuluu nykyinen yksiosainen vastavalosuoja HK-34. Molempien objektiivien mukana tuleviin lisävarusteisiin kuuluvat muun muassa Nikonin monopodi-kiinnitysrengas, 40,5 mm:n pujotettava neutraalivärisuodin, kiinni painettava objektiivin etusuojus ja hihna LN-2.

Objektiivien myynti alkaa 16.7.2015. AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR suositushinta on 14 590€, ja AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR suositushinta on 12 245€. Kaikki hinnat sisältävät ALV:n.

*Koskee täyden kennokoon (35 mm:n kuvakennolla varustettujen) digitaalisten järjestelmäkameroiden kanssa yhteensopivia, valovoimaltaan f/4 olevia, kiinteäpolttovälisiä, automaattitarkenteisia 500 mm:n ja 600 mm:n objektiiveja, jotka olivat saatavilla 3.4.2015. Perustuu Nikonin tekemään selvitykseen