Blackmagic Cinema Camera käyttökokemuksia

Blackmagic Cinema Camera käyttökokemuksia

Blackmagic Cinema Camera on mielenkiintoisin videokamerauutuus vuosiin. Kameraa on ollut vaikea saada toimitusvaikeuksien vuoksi. Toimitusvaikeudet liittyivät valmistajan alihankintana ostamaan kennoon, jossa havaittiin puhtausongelmia. Kameraa kuitenkin saa jo ostettua, vaikka ongelmia saatavuudessa edelleen on. Hinta on tällä hetkellä hiukan alle kahden tuhannen euron, mitä voi pitää edullisena.

blackmagiccinemacameraback34

12-bittistä 2.5K RAW-videota

BMCC kuvaa natiivina 2.5K resoluution 12-bittistä RAW videota CinemaDNG formaatissa. Tallennus tapahtuu SSD-levylle, ja sen vuoksi tiedostojen siirroissa tietokoneelle voi olla tarpeen hankkia SSD-telakka, ellei satu omistamaan uudehkoa Macciä josta löytyy Thunderbolt-liitäntä. Lisäksi kameralla voi kuvata kompressoituja ProRes ja DNxHD videoformaatteja, jotka vievät huomattavasti vähemmän tilaa kuin RAW-video. Näidenkin videoformaattien laatu on aivan muuta tasoa kuin mitä digijärkkäreiden AVCHD tai H.264 -pakkaukset.

blackmagiccinemacameraback

Ensivaikutelmat

Olen nyt kuvannut BMCC:n EF mallilla noin kuukauden ja ollut kameraan suurimmalta osin tyytyväinen. Ensivaikutelma kamerasta on kömpelö, runko painaa paljon, eikä siitä saa niin hyvää otetta kuin toivoisi, jos kameraa aikoo pitää kädessä. BMCC onkin suunniteltu ilmeisesti vähän karuksi ajatellen että kukin hankkikoon sitten niitä lisävarusteita joita katsoo tarvitsevansa. Eli jos kameralla aikoo kuvata käsivaralta, voi olla järkevää hankkia siihen jonkinlaista kahvaa tai rigiä. Myös valmistaja tarjoaa kameran sivuille tulevia jämäköitä kahvoja. Kahvat eivät kuitenkaan ainakaan minua kummemmin houkuttele, koska kahvoilla kuvatessa tarkentaminen käsin on vaikeaa. Järkevämpi ratkaisu olisikin kameran päälle tuleva kahva josta pideltäisiin yhdellä kädellä. Näin toinen käsi jäisi vapaaksi tarkentamista varten. Ehkä hankin kahvan jossain vaiheessa. Omimmillaan kamera on jalustalta kuvatessa.

blackmagiccinemacameraleftside

Näyttö on tärkeässä asemassa

BMCC:n näyttö on suuri viisituumainen kosketusnäyttö, jonka kuvanlaatu näyttää oikein hyvältä. Harmi vain että kirkkaassa auringonvalossa sen kirkkaus ei tahdo riittää kunnolla vaikka asentaisi paikalleen vakiovarusteena tulevan näytönsuojan. Tarkennuksen kohdilleen saamisessa auttaa peaking-toiminto, joka saisi mielestäni olla reilusti kirkkaanvärisempi, esim. punainen, jotta se erottuisi nykyistä paremmin. Ehkäpä joskus kameraan saa tällaisen päivityksen. Tarkennusta auttaa parhaiten näytön tuplakopautuksella esiin tuleva suurennos, ominaisuus jota tarvitseekin jatkuvasti, jos aiotaan kuvata terävää videota. Kosketusnäytön avulla hoidetaan kameran olennaiset säädöt ja sen avulla voi kirjoitella vaikka videoiden metatietoja, jos sellaiset ovat projektissa tarpeen. Jos kuvaa muulla kuin manuaalilinssillä, aukkoa säädellään laittamalla automaattisäätö painamalla iiris-nappia kameran vasemmalta reunalta tai sitten aukkoa voi säätää eteen-taakse-kelausnapeilla. Automaatti-iiris pyrkii säätämään aukon sellaiseksi, ettei puhkipalamista tapahdu. Puhkipalaminen on havainnoitavissa hyvin myös seepraraitojen avulla, ominaisuus joka vieläkin puuttuu monista digijärjestelmäkameroista.

blackmagiccinemacamerarightside

Audiomittarit loistavat poissaolollaan

Ehkäpä ärsyttävin piirre joka kameraa käyttäessä on häirinnyt on se, että äänen tasoja ei pääse tarkkailemaan, koska mittareita ei ole. Niin, luit oikein, ÄÄNENTASOMITTAREITA EI OLE! Ammattitason videokamera, jossa ei ole audiomittareita on harvinaisuus. En tiedä onko tämä kamera ainoa maailmassa, voi olla. Ei niitä arvatenkaan ole saman merkin Pocket Cinema Camera mallissakaan. Onneksi kamera tarjoaa sentään kuulokeliitännän josta ääntä pääsee tarkkailemaan. Se ei tietenkään korvaa mittareita, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Toivon että kameran softapäivityksissä joskus saataisiin audiomittarit.

BMCC:n audiopuolen muut ongelmat

Kameraan on vaikea saada ylipäätään ääntä kunnollisilla tasoilla, ellei sitten ole käytössä kunnollista mikseriä tai muuta vastaavaa josta signaalin saa vahvistettua. Kokeilin saada mkrofonista ääntä suoraan kameraan kameran omat gainit täysillä. Menihän sinne ääntä, mutta pienillä tasoilla ja taajuusvasteen ollessa erittäin ohuen kuuloinen. Linjatasoilla olen saanut kohtuullisen kuuloista ääntä sisään käyttäen ulkoista mikseriä. En tiedä tuleeko näihin ongelmiin ratkaisua firmware-päivitysten myötä, ainakin toivon niin.

DaVinci Resolve

Kameran mukana tulee erittäin kovan luokan softa videokuvan säätämiseen: Black Magic Design DaVinci Resolve ohjelman täysversio sisältyy hintaan. Yksin ostettuna softa maksaa vajaan tonnin. DaVinci Resolve ei ole ehkä aivan helpoimpia ohjelmia omaksua. Sen verran olen sitä nyt kokeillut, että olen tullut vakuuttuneeksi sen laadusta ja tarpeellisuudesta, silloin kun kuvanlaatu on tärkeällä sijalla. Voiko esimerkiksi värien säätämisessä sitten olla paljon softakohtaisia eroja? Vastaus: Kyllä voi. Tulen ilman muuta käyttämään tätä ohjelmaa.

Kuvanlaatu

Asia joka jaksaa vetää suupieleni ylöspäin kerta toisensa jälkeen on kameran tuottama kuvanlaatu. Olen toistaiseksi kuvannut enimmäkseen vasta ProRes-formaattia, mutta siinäkin kuvanlaatu loistaa verrattuna digijärjestelmäkameroihin tai muutaman tonnin käsikameroihin. Kuva on tarkka ja puhdas. Puutteistaan huolimatta BMCC on erittäin hyvä ostos hintaansa nähden, ja täytyy myöntää: fanitan tätä kameraa aivan sata lasissa. Alla pätkä kuvaamaani 2.5K materiaalia muunnettuna Full HD muotoon. Värien säätö tehty Photoshopin RAW -työkalulla.

Arvio

84%
Yhteenveto: Hieman kömpelökäyttöinen videokamera jossa loistava kuvanlaatu.
Käytettävyys - 70%
Kuvanlaatu - 98%
Kokonaisuus - 84%

Käyttäjän arvio 0% (0 äänet).

Blackmagic Cinema Camera käyttökokemuksia Digikuvaus.fi Hieman kömpelökäyttöinen videokamera jossa loistava kuvanlaatu.

Blackmagic Cinema Camera on mielenkiintoisin videokamerauutuus vuosiin. Kameraa on ollut vaikea saada toimitusvaikeuksien vuoksi. Toimitusvaikeudet li...

4.2

Comments are closed.