Canon EOS 5D Mark III – odotettu uutuusjärkkäri

Canon EOS 5D Mark III on tänään julkistettu täyden kennokoon digijärkkäri, joka on edeltäjäänsä EOS 5D Mark II:a nopeampi ja tarkempi. Kamera tarjoaa entistä enemmän ominaisuuksia niin video- kuin valokuvaukseenkin.

EOS 5D Mark III on edeltäjäänsä tehokkaampi monilla osa-alueilla. Megapikseleitä uudessa täysikokoisessa kennossa on kuitenkin maltilliset 22,3 megapikseliä. Sarjakuvaus onnistuu nopeudella 6 kuvaa sekunnissa. Automaattitarkennusjärjestelmä koostuu 61 pisteestä: järjestelmässä on 41 ristikkäistyyppistä ja viisi kaksoisristikkäistyyppistä tarkennuspistettä. Oikenlaisesta valotuksesta vastaa Canonin iFCL-mittausjärjestelmä jossa jokaiseen automaattitarkennusjärjestelmän pisteeseen on kytketty 63 vyöhykkeen Dual-layer-mittakenno. Kamera analysoi automaattitarkennusjärjestelmästä saadut tiedot sekä kennon mittaamat väri- ja luminanssitiedot. Näin ihonsävyistä pyritään saamaan todenmukaiset ja lopputuloksesta onnistunut erilaisissa kuvaustilanteissa.

Kennon ISO-herkkyysalue on 100–25 600, ja sitä voidaan laajentaa 102 400:aan saakka. Valmistajan mukaan kuvanlaatu on kohinoiden suhteen parantunut parhaimmillaan jopa kahden askelen verran. Uusi ominaisuus Canonin digijärkkäreissä on myös kameran sisäinen HDR-kuvaus jossa kolme valotukseltaan erilaista kuvaa yhdistetään kamerassa yhdeksi laajan sävyalueen kuvaksi. EOS 5D Mark III -kamerassa on DIGIC 5+  prosessori ja  14-bittinen A/D-muunnos. Uudella hiljaisen kuvauksen tilalla voidaan hiljentää laukaisimen ja peilin tuottamaa ääntä. Kamerassa on myös jatkuva hiljainen tila, jonka avulla nopeasti liikkuvia kohteita voidaan kuvata huomiota herättämättä.

EOS 5D Mark III kameran tarjoama videokuva on Canonin mukaan entistä laadukkaampaa; kuvissa ei esiinny juuri lainkaan esimerkiksi moiré-ilmiötä tai värivirheitä. Valotus on mahdollista säätää käsin. Kamerassa on suuren bittinopeuden videopakkausmahdollisuudet. Kamera tukee sekä intraframe (ALL-I)- että interframe (IPB)  pakkausta. Valittava kuvataajuuden alue on 24–60 kuvaa sekunnissa. SMPTE-aikakoodin tuki mahdollistaa monipuolisen  helpomman integroinnin monikamerakuvausta käytettäessä. Ääntä voidaan säätää tallennuksen aikana pikavalintanäytössä ja monitoroida kuulokeliitännästä.

EOS-1D X:n tavoin kamerassa on 8,11 cm:n (3,2 tuuman) Clear View II  nestekidenäyttö 1 040 000 pikselin tarkkuudella. Saumaton rakenne ehkäisee heijastumia sekä suojaa pölyltä ja naarmuilta. Kamerassa on lukittava valintakiekko ja UDMA 7-yhteensopiva CF-korttipaikka sekä SD-korttipaikka. Molemmille korteille voidaan tallentaa yhtä aikaa, tallentamista voidaan jatkaa toiselle kortille toisen täytyttyä ja kuvia voidaan siirtää kortilta toiselle kamerassa.

Digital Photo Professional 3.11

EOS 5D Mark III  kameran mukana toimitetaan RAW-kuvien nopeaan ja laadukkaaseen käsittelyyn tarkoitetun Canonin Digital Photo Professional (DPP)  ohjelman edistyksellisin versio. DPP 3.11  versiossa on uusi digitaalinen objektiivin optimointityökalu, joka parantaa Canonin mukaan kuvien tarkkuutta huomattavasti. Työkalu jäljittelee objektiivin toimintaa tarkasti hyödyntäen monimutkaisia matemaattisia kaavojai.  Työkalu pystyy korjaamaan tyypillisiä optisia vääristymiä sekä kameran alipäästösuodattimen aiheuttamaa tarkkuuden heikentymistä.

Lisävarusteet

EOS 5D Mark III on yhteensopiva yli 60 EF-objektiivin kanssa, mukaan lukien Canonin L-sarjaan kuuluva, laajakulmainen uusi EF 24–70mm f/2,8L II USM. Lisäksi kamera on yhteensopiva uusien lisävarusteiden kanssa. Näihin kuuluu muiden muassa TTL-salama Speedlite 600EX-RT, jota voidaan käyttää langattomasti radioyhteydellä. Uusi BG-E11-akkukahva puolestaan parantaa käsiteltävyyttä ja tietysti pidentää akkukestoa.

Canon EOS 5D Mark III – tärkeimpiä ominaisuuksia:

  • 22,3 megapikselin täysikokoinen kenno
  • 61 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä
  • jatkuva kuvaus jopa 6 kuvan sekuntinopeudella
  • ISO-herkkyysalue 100–25 600
  • Full HD  videot ja käsisäädöt
  • 14-bittinen DIGIC 5+  prosessori
  • sääsuojaus
  • 8,11 cm:n (3,2 tuuman) ja 1 040 000 pikselin näyttö
  • HDR-tila ja esiasetukset