Canon PowerShot SX30 IS – erittäin pitkän polttovälin kamera

Pienikokoinen Canon PowerShot SX30 IS on suunnattu kuvaajille, jotka haluavat kuvata yhdellä monipuolisella kameralla. Kamerassa on 24 mm:n laajakulmainen, 35x optisella zoomilla varustettu objektiivi, täydet käsisäädöt, teräväpiirtovideoiden tallennus ja useita kuvausohjelmia. Kääntyvä 6,8 cm:n (2,7 tuuman) nestekidenäyttö ja salamakenkä mahdollistavat kuvauksen eri kuvakulmista.

 

14,1 megapikselin kenno mahdollistaa suuret tulosteet ja kuvien luovan rajaamisen ilman laadun sanottavaa heikentymistä. Optisen 35x zoom-objektiivin erittäin pitkän polttovälin ansiosta kamera antaa kuvaajalle runsaasti mahdollisuuksia. Kameran 35 mm:n kinofilmivastaavuus on peräti 24–840 mm, sillä voidaan sekä erittäin laajakulmaisia että pitkän telepolttovälin kuvia.

 

PowerShot SX30 IS on kehitetty samoja materiaaleja ja menetelmiä käyttäen kuin Canonin EF-objektiivit. Erikoisvalmisteiset UD- ja Hi-UD-linssielementit kompensoivat pallopoikkeamia ja takaavat hyvän kuvanlaadun koko zoomausalueella. Hi-UD-elementtejä käytetään yleisesti Canonin ammattikäyttöön tarkoitetuissa televisiotuotanto-objektiiveissa, ja niiden ansiosta kuvanlaadun sanotaan olevan objektiivin pienestä koosta huolimatta erinomainen.

Tehokkaalla zoomilla kuvaaminen voi olla haastavaa niukassa valossa, samoin telekuvaus ilman jalustaa. PowerShot SX30 IS -kameran optinen kuvanvakain mahdollistaa kuvaamisen jopa 4,5 askelta pidemmällä valotusajalla kuin ilman kuvanvakaajaa olisi mahdollista. Linssinsiirtojärjestelmä ehkäisee epäterävyyttä zoomattaessa lähelle ja silloin, kun lyhyen valotusajan käyttäminen ei ole mahdollista. PowerShot SX30 IS:ssä on myös ultraäänimoottori (USM) ja äänikelamoottori (VCM), mahdollistavat nopean, täsmällisen ja lähes äänettömän zoomauksen sekä valo- että videokuvauksessa.

 

Uusi zoomin rajauksen avustin (Zoom Framing Assist Function) auttaa kuvaajaa seuraamaan etäällä olevia tai liikkuvia kohteita zoomattaessa lähelle ja siirtää erillisen pikapainikkeen avulla objektiivin nopeasti johonkin kolmesta etukäteen asetetusta zoomausasetuksesta. Näin kuvaaja näkee kuvausnäkymästä suuremman osan ja pystyy paikantamaan kuvauskohteen. Aikaisemmin zoomattavaksi valittu alue näkyy suorakulmiolla merkittynä. Kun kuvaaja paikantaa kuvauskohteen ja sijoittaa sen takaisin suorakulmiolla merkityn alueen sisään, painike voidaan vapauttaa. Tällöin objektiivi siirtyy takaisin zoomausasentoon ja kuvausta voidaan jatkaa alkuperäisen rajauksen mukaisesti.

Valokuvauksesta videokuvaukseen

PowerShot SX30 IS mahdollistaa stereoäänellä varustettujen 720p:n teräväpiirtovideoiden tallennuksen ja koko optisen zoomin käytön videokuvauksen aikana. Siirtyminen valokuvauksesta videokuvaukseen onnistuu painikkeen painalluksella. Tarkennus ja valotus voidaan lukita tai niitä voidaan säätää videokuvauksen aikana. Dynaaminen kuvanvakaintila vähentää kameran tärähtelyn aiheuttamaa epätarkkuutta kuvaajan liikkuessa ja tuottaa siten realistisen ja vakaan videokuvan. Smart Auto -valotusohjelma pystyy havaitsemaan videokuvauksessa 21 erilaista näkymätyyppiä, joita arvioimalla se pystyy valitsemaan asetukset siten, että valotuksesta tulee ihanteellinen ja kasvot ja kirkkaat värit korostuvat. Videoita voidaan katsella liittämällä kamera teräväpiirtotelevisioon HDMI-miniliitännän avulla.

 

Valotusohjelmassa 28 vaihtoehtoa

Kääntyvä 6,8 cm:n (2,7 tuuman) 230 000 pikselin PureColor II VA -nestekidenäyttö mahdollistaa kuvaamisen erikoisista kuvakulmista. Quick-bright-toiminnon ansiosta kuvien katselu ja kohteiden rajaaminen on mahdollista myös kirkkaassa valossa.

Salamakengän avulla kameraan voi liittää esimerkiksi Canonin EX Speedlite -salamalaitteita. Lisävarusteena on saatavana myös suodinsovitin, jonka avulla kameraan voi liittää 67 mm:n suotimia, kuten Canonin PL-C B -polarisaatiosuodin. Smart Auto –valotusohjelma käyttää näkymäntunnistustekniikkaa, jonka avulla se pystyy tunnistamaan kuvausolosuhteet ja valitsemaan niihin sopivat asetukset 28 vaihtoehdon joukosta. Yksi uusista asetusvaihtoehdoista sopii kohteisiin, joissa kuvattavan henkilön kasvoilla on voimakkaita varjoja ja kohteet ovat kirkkaasti valaistuja. Älykäs salamavalotus ohjaa salaman tehoa ja takaa kohteiden ihanteellisen valotuksen sekä makrokuvissa että taustavalaistuissa kohteissa.

Muita luovia kuvausvaihtoehtoja ovat muun muassa kalansilmä, miniatyyri, kylläiset värit ja julistetehoste. Miniatyyritehoste on käytettävissä myös videokuvauksessa ja kuvattaessa kuvataajuudella 6, 3 tai 1,5 kuvaa sekunnissa. Näin voidaan luoda vaikutelma intervallikuvauksella kuvatusta videosta tai pienoismallinäkymästä.

Tallennus ja kuvien jakaminen

PowerShot SX30 IS tukee suuren kapasiteetin SDHC- ja SDXC-muistikortteja. Suosikkien löytämistä satojen otosten joukosta helpottaa kuvien ryhmittely suosikkikuviin.

Tämä malli tukee myös Eye-Fi connected -toimintoja, joten voit ladata kuvia jaettavaksi Internetin välityksellä esimerkiksi CANON iMAGE GATEWAY -palvelun avulla. Kameran käyttöliittymässä on erityinen kuvakkeilla toteutettu Eye-Fi-osio, joka kytkee automaattisen virrankatkaisun pois käytöstä, kun Eye-Fi-kortti lähettää tietoja. Siten sisällön siirtäminen onnistuu helposti ja ilman keskeytyksiä.

PowerShot SX30 IS – ominaisuuksia

  • Ultralaajakulmainen 35x zoom-objektiivi
  • Optinen kuvanvakain (4,5 askelta), USM ja VCM
  • 14,1 megapikselin CCD-kenno
  • Kääntyvä 6,8 cm:n (2,7 tuuman) nestekidenäyttö ja elektroninen etsin
  • Teräväpiirtovideot ja HDMI-liitäntä
  • Smart Auto -valotusohjelma
  • Käsisäädöt, hämäräkuvaus ja miniatyyritehoste
  • Zoomin rajauksen avustin
  • Ennakoiva automaattitarkennus ja -valotus
  • Kattava lisävarustevalikoima

Canon PowerShot SX30 IS on saatavilla syyskuusta 2010 alkaen. Suositusvähittäishinta on 499 euroa.