Nikonin uusi D3100 kuvaa Full HD -elokuvia

Nikon on esitellyt D3100:n, helppokäyttöisen digitaalisen järjestelmäkameran, jolla voi kuvata myös Full High Definition (HD) -elokuvia.

Nikon Europen tuotejohtaja Jordi Brinkman toteaa: ”D3100 on Euroopan myydyimmän digitaalisen järjestelmäkameran, D3000:n manttelinperijä, jonka ominaisuuksiin kuuluu 14,2 megapikseliä, Full HD -videokuvaus, uusilla automaattitarkennustiloilla varustettu reaaliaikanäkymä ja entistä parempi ergonomia. Kamerassa on myös D3000:sta tuttu suosittu opastila, joka näyttää käyttäjälle nyt esimerkkikuvia siitä, mitä saadaan aikaan muuttamalla tiettyjä asetuksia, kuten suljinaikaa tai aukkoa. Tämä on erinomainen kamera perheille, jotka haluavat tallentaa ikimuistoiset hetket korkealaatuisina, mutta eivät halua huolehtia asetusten säätämisestä.”

Digitaalinen järjestelmäkamera joka soveltuu koko perheelle

Nikon D3100 soveltuu myös käyttäjille joilla ei ole aiempaa kokemusta järjestelmäkameroista. Sillä saa hyviä kuvia tarvitsematta kuitenkaan perehtyä monimutkaisiin toimintoihin. Automaattiasetusten avulla kamera toimii yhtä vaivattomasti kuin kompaktikamera. Automaatiikka valitsee reaaliaikanäkymässä tilanteeseen sopivan kuvausohjelman, aiheentunnistusjärjestelmä tuottaa tarkkoja kuvia analysoimalla kohteen ja säätämällä kameran asetukset juuri ennen laukaisimen painallusta ja opastila näyttää vaihe vaiheelta, miten saavutetaan haluttu lopputulos.

11 pisteen automaattitarkennusjärjestelmä varmistaa tarkennuksen ja tarkat kuvat. Kirkkaan etsimen ansiosta haluttu kohde näkyy selkeänä ja tarkentaminen käy nopeasti ja helposti. Reaaliaikanäkymä ja automaattinen kuvausohjelma tarjoavat tutun ja helposti lähestyttävän kuvaustavan myös niille, jotka ovat aiemmin käyttäneet vain kompaktikameraa. Sen avulla kuvat on helppo sommitella nestekidenäytöllä. Automaattinen kuvausohjelma valitsee tilanteeseen ja kohteeseen parhaiten soveltuvan kuvaustilan ja kokoaikainen automaattitarkennus (AF-F) pitää kohteet tarkennettuna ilman laukaisimen painamista. Reaaliaikanäkymä tunnistaa lisäksi kerralla jopa 35 kasvot, ja kamera jatkaa seurantaa ja tarkennusta vaikka ihmiset liikkuisivat kuvaa otettaessa.

 

Kameran 14,2 megapikselin CMOS-kuvakenno,  uusi EXPEED 2 -kuvankäsittelyjärjestelmä ja kattava NIKKOR -objektiivivalikoima antavat mahdollisuuden tarkkoihin kuviin erilaisissa tilanteissa. Sen ISO-herkkyysalue 100–3 200 on laajennettavissa ISO-herkkyyteen 12 800. Tämä vähentää huomattavasti epätarkkojen kuvien todennäköisyyttä, kun kuvataan esimerkiksi liikkuvia lapsia.

 

D3100:n kätevän elokuvan tallennuspainikkeen avulla voi siirtyä videotilaan ja tallentaa  HD-elokuvia, joissa on mukana myös ääni. Kameran suuri kuvakenno ja suuri ISO-herkkyys tekevät kuvanlaadusta hyvän, ja monipuolinen NIKKOR-objektiivivalikoima tarjoaa mahdollisuuksia elokuvatehosteiden luomiseen. Kamerassa voi myös muokata leikkeitä poistamalla kohtauksia tai tallentaa valittuja kuvia valokuvina. D3100 on HDMI-yhteensopiva, joten kameran voi liittää HD-televisioon.

Pääominaisuudet

Tyyppi Digitaalinen järjestelmäkamera
Objektiivin kiinnitys Nikon F -kiinnitys (AF-kytkentä ja -koskettimet)
Tehollinen kuvakulma Noin 1,5 kertaa objektiivin polttoväli (Nikon DX -koko)
Kuvakenno 23,1 x 15,4 mm CMOS-kenno
Teholliset pikselit 14,2 miljoonaa pikseliä
Pikseleitä yhteensä 14,8 miljoonaa pikseliä
Pölynpoistojärjestelmä Kuvakennon puhdistus, kuvan pölynpoiston viitekuvatiedot (edellyttää lisävarusteena saatavaa Capture NX 2 -ohjelmistoa)
Kuvakoko (pikseleinä) 4 608 x 3 072 (L); 3 456 × 2 304 (M); 2 304 × 1 536 (S)
Tiedostomuoto NEF (pakattu RAW); JPEG: JPEG-Baseline-yhteensopiva pakkausasetuksella hieno (n. 1: 4), normaali (n. 1: 8 ) tai perus (n. 1: 16; Pakatun RAW-kuvan ja hienon JPEG-kuvan samanaikainen tallennus mahdollista.
Tallennusvälineet SD (Secure Digital)-, SDHC-, SDXC- ja Eye-Fi-muistikortit
Picture Control -järjestelmä Valittavissa Vakio, Neutraali, Värikäs, Yksivärinen, Muotokuva ja Maisema; valittua Picture Control -kuvansäädintä voidaan muokata
Etsin Silmän tasolla oleva järjestelmäkameran pentapeilietsin
Kuva-ala Noin 95 % (vaakasuunnassa) ja noin 95 % (pystysuunnassa)
Suurennus Noin 0,8-kertainen (äärettömään tarkennettu 50 mm:n objektiivi f/1,4; –1,0 m-1)
Katselupiste 18 mm (-1.0 m-1)
Diopterin säätö -1,7–+0,5 m-1
Tähyslasi Tyypin B BriteView Mark VII -mattalasi
Peili Pikapalautustyyppinen
Objektiivin aukko Välitön palautus, elektronisesti ohjattu
Yhteensopivat objektiivit AF-S- ja AF-I NIKKOR: Kaikkien toimintojen tuki. G- tai D AF NIKKOR -objektiivit, joissa ei ole yhdysrakenteista automaattitarkennusmoottoria: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattinen tarkennus. Muut AF NIKKOR -objektiivit, joissa ei ole yhdysrakenteista automaattitarkennusmoottoria: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja kolmiulotteinen värimatriisimittaus II. IX-NIKKOR ja F3AF: Ei tuettu. D-tyypin PC-objektiivit: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja tietyt kuvaustilat. AI-P NIKKOR: Kaikki muut toiminnot tuettuja paitsi automaattitarkennus ja kolmiulotteinen värimatriisimittaus II. Ei-mikroprosessoriohjattu objektiivi: Automaattitarkennusta ei tueta. Voidaan käyttää valotustilassa M, mutta kameran valotusmittaria ei voi käyttää. Elektroninen etäisyysmittari on käytettävissä, kun objektiivin aukon suuruus on vähintään f/5,6.
Sulkimen tyyppi Elektronisesti ohjattu, pystysuunnassa liikkuva verhosuljin
Suljinaika 1/4 000–30 sekuntia 1/3 EV:n välein, aikavalotus
Salamatäsmäysnopeus X=1/200 sekuntia; synkronoitu sulkimeen enintään nopeudella 1/200 s
Kuvanottotapa Yksittäiskuva, sarjakuvaus, itselaukaisin, hiljainen laukaisu
Kuvausnopeus Jopa 3 kuvaa sekunnissa (käsitarkennus, tila M tai S, suljinaika 1/250 s tai lyhyempi ja muut asetukset oletusasetuksina)
Itselaukaisin 2 s, 10 s
Mittaus TTL-valotuksenmittausjärjestelmä 420 pikselin RGB-kennon avulla
Mittaustapa Matriisi: Kolmiulotteinen värimatriisimittaus II (G- ja D-objektiivit); värimatriisimittaus II (muut mikroprosessoriohjatut objektiivit); Keskustapainotettu: 75 prosentin painotus kuvan keskellä olevaan 8 mm:n ympyrään; Piste: Mittaa läpimitaltaan 3,5 mm ympyrän alan (noin 2,5 prosenttia kuvasta) valitussa tarkennuspisteessä
Alue (ISO 100, f/1,4-objektiivi, 20 ºC) Matriisimittaus tai keskustapainotteinen mittaus: 0–20 EV; Pistemittaus: 2–20 EV
Valotusmittarin kytkentä Mikroprosessoriohjattu
Tila Automaattiset tilat (Automaattinen, Automaattinen [ei salamaa]); kuvausohjelmat (Muotokuva, Maisema, Lähikuva, Urheilu, Yömuotokuva); ohjelmoitu automatiikka, jossa on joustava ohjelma (P); suljinajan esivalinta-automatiikka (S); sulkimen esivalinta-automatiikka (A); käsisäätötila (M)
Valotuksen korjaus -5–+5 EV 1/3 EV:n välein
Valotuksen lukitus Mitattu valotusarvo lukitaan painamalla AE-L/AF-L-painiketta
ISO-herkkyys (suositeltava valotusindeksi) ISO 100–3 200, 1 EV:n välein; voidaan asettaa myös noin 2 EV ISO 3 200:aa suuremmaksi (vastaa arvoa ISO 12 800); ISO-herkkyyden automaattinen säätö käytettävissä
Aktiivinen D-Lighting Voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä
Automaattitarkennus Nikon Multi-CAM 1000 -automaattitarkennusmoduuli, jossa TTL-vaiheentunnistus, 11 tarkennuspistettä (sisältää ristikkäisen tunnistimen) ja tarkennusapuvalo (toimintaetäisyys noin 0,5–3 m)
Herkkyysalue -1–+19 EV (ISO 100, lämpötila 20 °C)
Tarkennustavat Automaattinen tarkennus (AF): Kertatarkennus (AF-S); jatkuva tarkennus (AF-C); automaattinen tarkennustavan valinta (AF-A); ennakoiva tarkennuksen seuranta aktivoituu automaattisesti kohteen tilan mukaan. Käsitarkennus (MF): Elektronista etäisyysmittaria voidaan käyttää
Tarkennusaluetila Yhden pisteen tarkennus, dynaaminen aluetarkennus, automaattinen aluetarkennus, kolmiulotteinen seurantatarkennus (11 pistettä)
Tarkennuksen lukitus Tarkennus voidaan lukita painamalla laukaisin puoliväliin (yksittäinen automaattitarkennus) tai painamalla AE-L/AF-L-painiketta
Yhdysrakenteinen salama Ohjeluku on noin 12, 13 käsisäätötilassa (metreinä, ISO 100, 20 °C); Automaattinen, Muotokuva, Lapsi, Lähikuva, Yömuotokuva: Automaattisalama, joka nousee automaattisesti esiin; P-, S-, A-, M-tila: Painikkeella esiin nostettava
Salaman ohjaus TTL: Digitaalisen järjestelmäkameran tasapainotettu i-TTL-täytesalama ja vakio-i-TTL-salama 420 pikselin RGB-kennolla. Tasapainotettu i-TTL-täytesalama on käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla sekä SB-900-, SB-800-, SB‑600- ja SB-400-salamalaitteella, kun käytetään matriisimittausta tai keskustapainotteista mittausta. Vakio i-TTL-salama on käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla ja salamalaitteilla SB-900, SB-800, SB-600 ja SB-400, kun käytetään pistemittausta. (Salamakuvaustila voidaan valita salamalaitteiden SB-900, SB-800 ja SB-600 säätimillä.) Aukkoautomatiikka: Käytettävissä SB-900- ja SB-800-salamalaitteilla ja mikroprosessoriohjatulla objektiivilla. Ei-TTL-automatiikka: Tuettuja salamalaitteita ovat SB-900, SB-800, SB-80DX, SB-28DX, SB-28, SB-27 ja SB-22S. Etäisyyden mukainen käsisäätö: Käytettävissä SB-900- ja SB-800-salamalaitteilla
Kuva-ala Riittävä valaisemaan 18 mm:n objektiivin kuvakulman. Kuvan reunat voivat olla hieman tummat riippuen olosuhteista, kuten käytetystä objektiivista ja aukon asetuksesta.
Salamatila Automaattinen, muotokuva, lapsi, lähikuva, yömuotokuva: Automaattinen, automaattisalama ja punasilmäisyyden vähennys sekä ei salamaa ovat käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla; Täytesalama ja punasilmäisyyden vähennys ovat käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. Yömuotokuva: Automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin, automaattinen täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys sekä ei salamaa ovat käytettävissä yhdysrakenteisella salamalla; Täsmäys pitkiin suljinaikoihin sekä täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys ovat käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. Maisema, urheilu: Täytesalama ja punasilmäisyyden vähennys käytettävissä lisävarusteena saatavilla salamalaitteilla. P, A: Täytesalama, jälkiverhon täsmäys ja täsmäys pitkiin suljinaikoihin, täsmäys pitkiin suljinaikoihin, täsmäys pitkiin suljinaikoihin ja punasilmäisyyden vähennys, punasilmäisyyden vähennys. S, M: Täytesalama, jälkiverhon täsmäys, punasilmäisyyden vähennys
Salaman korjaus -3–+1 EV 1/3 EV:n välein
Salaman valmiusilmaisin Valo syttyy, kun yhdysrakenteinen salama tai lisävarusteena saatava salamalaite, esimerkiksi SB-900, SB-800, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX tai SB-50DX, on latautunut. Valo vilkkuu 3 sekunnin ajan sen jälkeen, kun salama on välähtänyt täydellä teholla.
Varusteluluistin ISO 518 -salamakenkä, jossa on täsmäys- ja dataliittimet sekä turvalukitus
Täsmäysliitäntä Täsmäysliitännän sovitin AS-15 (saatavissa erikseen)
Nikonin luova valaistusjärjestelmä (CLS) Kehittynyt langaton valaistus tuettu, kun ohjauksena on SB-900-, SB-800- tai SU-800-salamalaite. Salamavalon väritiedon välitys tuettu yhdysrakenteisella salamalla ja kaikilla CLS-yhteensopivilla salamalaitteilla
Valkotasapaino Automaattinen (TTL-valkotasapaino ensisijaisella kuvakennolla ja 420 kuvapisteen RGB-kennolla), hehkulamppu, loisteputkilamppu (7 vaihtoehtoa), suora auringonvalo, salama, pilvinen, varjo, manuaalinen esisäätö; kaikissa vaihtoehdoissa manuaalista lukuunottamatta on hienosäätömahdollisuus.
Reaaliaikanäkymän tarkennustavat Automaattinen tarkennus (AF): Kertatarkennus (AF-S), kokoaikainen automaattitarkennus (AF-F). Käsitarkennus (MF)
Reaaliaikanäkymän tarkennusaluetila Automaattinen kasvotarkennus, laaja-alainen automaattitarkennus, normaalialueen automaattitarkennus, kohteen seuranta
Automaattitarkennus Kontrastin tunnistava automaattitarkennus kaikkialla tarkennusalueella (kamera valitsee tarkennuspisteen automaattisesti, kun automaattinen kasvotarkennus tai kohteen seuranta on valittuna)
Automaattinen kuvausohjelma Käytettävissä automaattikuvaustilassa ja automaattinen (ei salamaa) -tilassa
Elokuvan tallennus Tiedostomuoto: MOV
Elokuvan tallennus Kuvakoko ja kuvataajuus: 1 980 x 1 080 / 24 kuvaa/s, 1 280 x 720 / 30 kuvaa/s
Elokuvan tallennus Videon pakkaus: H.264/MPEG-4 Advanced Video Coding
Elokuvan tallennus Äänen tallennusmuoto: Linear PCM
Elokuvan tallennus Ääni: Yhdysrakenteinen yksikanavainen mikrofoni. Voidaan ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä.
Elokuvan tallennus Mittaus: TTL-valotuksenmittausjärjestelmä ensisijaisen kuvakennon avulla
Näyttö 7,5 cm:n (3 tuuman), 230 000 pisteen TFT-nestekidenäyttö, jossa kirkkauden säätö
Toisto Täyskuvatoisto, elokuvatoisto, pienoiskuvatoisto (4, 9 tai 72 kuvaa tai kalenteri), kuvaesitys, histogramminäyttö, valoalueiden näyttö, automaattinen kuvan kääntö ja kuvaselitys (enintään 36 merkkiä)
Muokkaustoiminnot D-Lighting, punasilmäisyyden korjaus, rajaus, yksivärinen, suodintehosteet, väritasapaino, pikkukuva, kuvan sulauttaminen, NEF (RAW) -käsittely, pikamuokkaus, suorista, vääristymän korjaus, kalansilmä, väritysääriviivat, perspektiivin korjaus, miniatyyritehoste, muokkaa elokuvaa
USB Hi-Speed USB
HDMI-lähtö HDMI-miniliitin (tyyppi C)
Lisälaiteliitäntä Langallinen kauko-ohjain: MC-DC2 (saatavissa erikseen); GPS-laite: GP-1 (saatavissa erikseen)
Tuetut kielet englanti, espanja, hollanti, indonesia, italia, japani, kiina (yksinkertaistettu ja perinteinen), korea, norja, portugali, puola, ranska, ruotsi, saksa, suomi, tanska, tšekki, turkki, venäjä
Akku Yksi litiumioniakku EN-EL14 (mukana)
Verkkolaite EH-5a-verkkolaite; edellyttää verkkolaitteen liitintä EP-5A (saatavissa erikseen)
Mitat (L × K × S) Noin 124 × 96 × 74,5 mm
Paino Noin 500 g akun ja muistikortin kanssa, mutta ilman runkotulppaa
Kestävyys Runko ja suljinyksikkö kestävät kumpikin noin 100 000 käyttökertaa.