Sony NEX-5 ja NEX-3, järjestelmäkameran kuvanlaatua joka ei liikoja paina

Sonyn vaihto-objektiiviset kamerat NEX-5 ja NEX-3 ovat pienikokoisia ja helppokäyttöisiä. Niillä voi kuvata myös teräväpiirtovideota.

 • Uudet Alpha-sarjan kamerat järjestelmäkameroiden kuvanlaadulla ja kuvausnopeudella
 • Maailman pienin ja kevyin*1 vaihto-objektiivinen kamera (NEX-5)
 • 14.2 megapikselin Exmor™ APS HD CMOS -kenno
 • 1080i HD -videotallennus (NEX-5) stereoäänellä, sekä nopealla ja hiljaisella automaattitarkennuksella
 • helppo ja intuitiivinen käyttöliittymä kuvausvinkeillä
 • E-mount -kiinnitys yhteensopiva järjestelmäobjektiivien kanssa (adapterilla)
 • Sweep Panorama, helppo pyyhkäisypanoraama*2 (3Dyhteensopivuus)

Sonyn kaksi uutta kompaktikameran ja järjestelmäkameran välimaastoon sijoittuvaa kameraa, NEX-5 ja NEX-3, yhdistävät molempien kategorioiden parhaita puolia. α-sarjaan kuuluvien kameroiden kuvanlaatu on erinomainen, ne reagoivat käytössä nopeasti ja ovat erittäin helppokäyttöisiä.

Kameroihin voi vaihtaa optiikat, ja koska niissä ei ole järjestelmäkameroiden perinteistä peilietsintä, niistä on saatu valmistettua erittäin pienikokoisia. Ohuimmasta kohdastaan vain 24,2mm kamera (NEX-5 ilman kahvaa tai objektiivin liitäntää) ja 25.4mm (NEX-3 ilman kahvaa tai objektiivin liitäntää) mahtuu vaivatta takin taskuun tai laukkuun. NEX-5:n runko on valmistettu kevyestä mutta kestävästä magnesiumista, ja se on maailman pienin ja kevyin vaihto-objektiivinen digitaalikamera*1.

Kamerat käyttävät uutta Exmor™ APS HD CMOS -kennoa, ja niiden resoluutio on 14.2 megapikseliä. Kompaktikameroihin verrattuna huomattavasti suurempi kenno tuottaa kohinattomia kuvia vähässä valossa. Myös järjestelmäkameroista tuttu efekti, kohteen taustan sumentaminen, onnistuu. Laukaisuviive on saatu pieneksi ja automaattitarkennus nopeaksi tehokasta BIONZ-prosessoria käyttäen. Sarjakuvaus pystyy täydellä resoluutiolla seitsemään kuvaan sekunnissa (automaattitarkennus ja valotuksen lukitus ensimmäiseen kuvaan).

Kameran valikon helppokäyttöisyyteen on kiinnitetty huomiota. Asetukset tehdään intuitiivisesti säätörenkaan ja kahden painikkeen avulla. Säätöpyörää kääntämällä voidaan esimerkiksi muuttaa ja tarkastella syväterävyyttä ”livenä” LDC-näytöllä, mikä tekee ammattilaistyylisten muotokuvien ottamisesta helppoa. Valikko sisältää lisäksi aloittelijoille tarkoitettuja kuvausvinkkejä ja käyttöoppaan.

Kameran suurikokoinen ja kirkas kolmen tuuman XtraFine LCD-näyttö*3 TruBlacktekniikalla kääntyy pystysuunnassa ylös ja alas, mikä helpottaa kuvaamista hankalissa asennoissa. Näyttö säätää kirkkautta automaattisesti ja on selkeä myös ulkona auringonpaisteessa. TruBlack-tekniikka parantaa kuvan kontrastia ja elävyyttä.

Yhteensopivuus E-mount -kiinnitystä tukevan objektiivivalikoiman kanssa laajentaa käyttömahdollisuuksia. Ohut E 16mm F/2.8 ”pannukakkuobjektiivi” sopii hyvin objektiiviksi (SEL16F28), jos kameraa kuljetetaan taskussa. Sen kuvausalaa voidaan lisätä VCL-ECU1laajakulma-sovittimella tai VCL-ECF1 -kalansilmäsovittimella. Optisella kuvanvakaajalla varustettu E 18-55mm F/3.5–5.6 -zoomobjektiivi (SEL1855) on puolestaan hyvä valinta matkakuvaukseen. NEX-5 ja NEX-3 -kameran saa paketteina, joissa on mukana jompikumpi tai molemmat edellä mainitut objektiivit.

Sony NEX-5

Sony NEX-5

NEX-5:n voi hankkia myös optisella kuvanvakaajalla, ja lisäksi mukana on Active Mode, joka on erityisesti laajakuvavideon kuvaukseen kehitetty vakaajan ominaisuus 11-kertaisella zoomilla varustetun E18-200 F/3.5–6.3 –objektiivin (SEL18200) kanssa.

Valinnainen LA-EA1 -kiinnitysadapteri laajentaa valikoimaa 30 Alpha-sarjan objektiiviin ja telekonvertteriin sekä suureen valikoimaan muita A-mount -kiinnityksellä varustettuihin objektiiveihin (manuaalitarkennuksella). NEX-5 ja NEX-3 ovat ensimmäiset α-sarjan kamerat jotka tukevat teräväpiirtovideon tallennusta. Videotallennus käynnistyy omasta, erillisestä painikkeestaan. Sekä NEX-5 että NEX-3 tallentavat MPEG4-tiedostoja, jotka on helppo jakaa verkossa. NEX-5 kykenee myös täyden teräväpiirtotarkkuuden (1920 x 1080i) videoon, ja se tukee laadukasta AVCHD-tiedostomuotoa. Videota voi katsella suoraan kamerasta kiinnittämällä sen HD-televisioon. Kamerat tallentavat stereoääntä, ja lisävarusteena saatava varustekenkään kiinnitettävä ECM-SST1 –stereomikrofoni (lisävaruste) parantaa äänenlaatua entisestään. Kamerat ovat myös ensimmäisiä α-sarjalaisia, joilla voi kuvata panoraaman helposti painamalla laukaisimen pohjaan ja liikuttamalla kameraa sivulta toiselle tai ylhäältä alas. Kamera kuvaa automaattisesti sarjan kuvia ja liittää ne toisiinsa 23-megapikselin ja 226-asteen panoraamakuvaksi*4. Panoraamakuvia voi katsella myös kolmiulotteisena yhteensopivien BRAVIA™ 3D-televisioiden kanssa*5.

Ensiesittelynsä DSLR-A550 -kamerassa saanutta laajan dynamiikan HDR-kuvien automaattista kuvausta on edelleen parannettu. NEX-5 ja NEX-3 kuvaavat nopeasti kolme kuvaa eri valotusasetuksilla ja yhdistävät ne suoraan kamerassa HDR-kuvaksi, joka säilyttää sekä kirkkaiden alueiden että varjojen yksityiskohdat. Molempien kameroiden mukana toimitetaan kompakti varustekenkään kiinnitettävä salama. Lisävarusteena on saatavissa myös varustekenkään kiinnitettävä optinen etsin FDA-SV1.

Molemmat kamerat ovat saatavilla kesällä 2010. Tuotteiden SVH-hinnat ovat:

 • NEX-3A E 16 mm 550 euroa
 • NEX-3K E 18–55 mm 600 euroa
 • NEX-3D E 16/18–55mm 750 euroa
 • NEX-5D E 16/18–55 mm 850 euroa
 • NEX-5H E 18–200 mm 1 300 euroa
 • E 16 mm 290 euroa
 • E 18–55 mm 350 euroa
 • E 18–200 mm 900 euroa

Huomiot:

*1 Toukokuun 11. päivästä lähtien, Sonyn tutkimus vaihto-objektiivisten digitaalikameroiden rungoista.
*2 Mahdollista ohjelmistopäivityksen jälkeen kesällä 2010.
*3 Toimii ainoastaan, kun E-mount -kiinnityksellä oleva objektiivi on kiinni.
*4 Suurimmillaan E 16mm F/2.8 linssillä wide mode -asetuksella.
*5 3D on saatavilla ainoastaan ohjelmistopäivityksen jälkeen kesällä 2010.

Comments are closed.